TOP 10 cele mai tari pârtii de schi din lume și POVESTEA lor
Fie că este vorba de cât abrupte sau denivelate sunt, de frumusețea lor senină sau de lungime, 10 trasee din lume au un farmec aparte, care le face să se desprindă de restul. În fiecare iarnă, devin ținta preferată a sute de mii de iubitori ai sporturilor de iarnă din toată lumea
De Redactia Observator la 20.12.2013, 14:161. Combe de La Saulire - Courchevel, Franța
Pârtia este de dificultată medie, are 3 km și e potrivită mai ales pentru familiile cu copii.
Dificultatea ei stă în începutul abrupt, dar devine mai largă pe măsură ce înaintezi. Poți alege fie calea mai grea, de a te arunca în “vasul” de zăpadă, fie de a lua calea mai blândă, pe partea dreaptă a pârtiei. Odată ce ai trecut de acest prim pas, întreg versantul devine o croazieră lină, cu vederi spectaculoase!
La coborâre, în dreapta, poți vedea oameni care traversează Sous Pylons, Emile Allais și Grand Couloir, locuri atinse și de telecabină. Singurul element periculos poate fi aglomerația. Artera principală a pârtiei poate deveni aglomerată de Anul Nou și la mijlocul lunii februarie.
Dacă vă cazați chiar în Courchevel, cel mai bine ar fi să ajungeți pe pârtie la prima oră a dimineții, înainte să fie invadată de mulțimea de locuitori din Méribel.
2. Tortin - Verbier, Elveția
Locul este clasificat ca traseu itinerar și are 2,5 kilometri. Pe măsură ce înaintezi, drumul devin tot mai periculos.
Trebuie să iei telescaunul Lac des Vaux 3 până la Col de Chassoure și o vei vedea în toată splendoarea, chiar în față. Dacă nu-ți place, acesta este momentul să te întorci pe drumul cel mai practicabil. Traseul itinerar Tortin este marcat, dar nu protejat de avalanșe. Alunecările de zăpadă au loc des și atunci e bine să fii prudent și cu nervii tari. În schimb, dacă te avânți, te vei simți ca într-un rollercoaster. De multe ori, e mai bine să te afunzi de la început în zăpadă, decât să riști să te prăbușești de pe traversă.
3. Hahnenkamm - Kitz bühel, Austria
Pârtia de ski are o lungime de 3,3 km și este numai pentru profesioniști.
Cea mai dură probă a Cupei Mondială de ski are loc pe muntele Hahnenkamm în fiecare iarnă. Numele pârtiei în sine este de fapt Streif și, în afara competițiilor, revine la a fi o simplă pistă de schi pentru familii.
Poți aluneca ușor sau te poți avânta pe rutele pline de hopuri, folosite doar de profesioniștii din competiții sau de cei suficienti de curajoși cât să le încerce.
Supereroul austriac Franz Klammer, care a câștigat aici de patru ori între 1975 și 1984, a spus despre Hahnenkamm că "Fiecare cal de curse care ajunge la partea de jos este un câștigător."
4. Ventina - Cervinia, Italy
Pârtia are 8 kilometri și este sublim de frumoasă, spun toți cei au avut norocul să ajungă acolo.
Nicio altă pantă din lume nu aduce bucurie în egală măsură, atât unui începător într-ale schiatului, cât și unui experimentat care le-a încercat pe toate. Farmecul pârtiei Ventina stă, fără îndoială, în lungimea ei. Din partea de sus a telecabinei, de la Testa Griglia (3 480m), la stația de ridicare de jos, din Cervinia, parcurgi distanța uimitoare de 8 km. Traseul e foarte puțin inclinat, pe o distanță de 1 430m.
Pentru un novice, aceasta este șansa perfectă de a explora un munte întreg. Satisfacția pe care i-o aduce este că, la final, își va da seama cu siguranță ce face ca acest sport să fie atât de captivant.
Pentru avansați, Ventina este o pantă aparent fără sfârșit, ondulată pe alocuri. Iar partea de jos a traseului, transformă chiar și cele mai puternice picioare în spaghette.
5. Harakiri - Mayrhofen, Austria
Pârtia Harakiri este cea mai abruptă pârtie de viteză din Austria. Are 600 de metri, iar nivelul ei de dificultate variază în funcție de condiții.
Din telescaunul Knorren nu arată prea dificil: o pârtie largă și abruptă, cu o rulare blândă afară.
Secțiunea abruptă are însă circa 150m. Singurul pericol real stă în prezența celor care nu înțeleg că zona depășește cu mult abilitățile lor tehnice de bază. Traseul nu trebuie subestimat deloc. Asemenea unui scorpion, înțepătura ei stă în coadă - atunci când crezi că ești pe final și prinzi viteză, te trezești în cea mai abruptă zonă din toate.
6. Corbet’s Couloir - Jackson Hole, SUA
Are doar 150 de metri, dar e cunoscută ca fiind cea maa înfricoșătoare pantă din America de Nord. Salvamontistul local, Lonnie Ball a reușit să o cucerească în 1967 și de-atunci mii de oameni au fost pe buza prăpastiei, încercând să facă pasul hotărâtor.
Intrarea standard se face printr-o picătură de cornișă, care poate fi la fel de blândă (de vreo doi metri) sau la fel de feroce (nouă metri), în funcție de zăpadă. De îndată ce vei ateriza, trebuie să te arunci imediat cu toată greutatea în față și să faci viraj la dreapta, în jurul unei stânci. Asta e un pic complicat. Dacă ai supraviețuit culoarului, care este lung de aproximativ 200m, ți se va deschide aproape imediat o altă cursă de pulbere plăcută.
7. Swiss Wall - Avoriaz, France
Numele “zidului” este de fapt Pas de Chavanette. Începe din frontiera franceză-elvețiană și se află chiar în inima stațiunii Portes du Soleil.
Alunecarea cu skiurile depinde în întregime de zăpada așternută. În dimineața unei ninsori, o plimbare poate fi floare la ureche. Dar când e ger și apar hopuri de gheață, itinerariul de transformă într-o bestie gata de atac. Tocmai de aceea există și marcajul „Numai pentru profesioniști”.
8. Triftji - Zermatt, Elveția
Aceasta este una dintre cursele clasice din Alpi. Situat în sectorul Rothorn, din zona de schi din Zermatt, aceasta se află la o altitudine de 3000m, deci îți pierzi respirația repede. În plus, e necesară o mulțime de zăpadă pentru a acoperi stâncile din zonă și nu este în mod normal deschisă înainte de sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lui februarie.
Intrarea la Triftji poate fi un pic complicat și aveți nevoie pentru a derapaj sau plug de zăpadă în față. Dificultatea constă apoi în lungime, mai degrabă decât în teren și este dependentă de condițiile meteo.
9. OK - Val d’Isère, Franța
Pe o distanță de 3 km ai tot timpul să te gândești cum ai putea să o caracterizezi. Cei mai mulți spun că e pe deplin satisfăcătoare.
Într-o zi bună, când panta este aproape pustie, OK îți oferă una dintre cele mai bune alunecări din lume. E denumită astfel după două legende care au reușit să o îmblânzească: Henri Oreiller și Jean-Claude Killy
E o rută de Cupă Mondială, dar dacă ești priceput, nu trebuie să lași asta să te dezarmeze – când nu e pregătită de cursă, poate fi parcursă.
10. Dave Murray Downhill - Whistler Blackcomb, Canada
Aceasta este una dintre cele mai rapide pante din lume. Aici s-a desfășurat și cursa masculină a Jocurilor Olimpice de iarnă din 2010 și poartă numele schiorului cu trei Cupe Mondiale. A murit în 1990 de cancer de piele, la vârsta de 37.
Panta e situată pe Whistler Mountain, începe de la partea de sus a telescaunului Garbanzo Express și se termină după 3 km, la Creekside, la baza muntelui.