Tradiţii şi obiceiuri de Bobotează, în Bistriţa
În Ajun de Bobotează, în Bistriţa, localnicii pornesc prin sat ca să alunge spiritele rele. Este Obiceiul Hâzilor. Îmbrăcaţi în costume vechi, cu măşti fioroase sau daţi cu făină pe faţă, trec pe la fiecare gospodărie, care va fi ferită astfel de nenorociri, în anul care tocmai a început.
De Redactia Observator la 06.01.2020, 10:55În Ajun de Bobotează, în Bistriţa, localnicii pornesc prin sat ca să alunge spiritele rele. Este Obiceiul Hâzilor. Îmbrăcaţi în costume vechi, cu măşti fioroase sau daţi cu făină pe faţă, trec pe la fiecare gospodărie, care va fi ferită astfel de nenorociri, în anul care tocmai a început.
Ca să fie siguri că nu sunt recunoscuţi, mascaţii îşi schimbă chiar şi vocile, spre amuzamentul gazdelor, care îi întâmpină cu vin fiert și prăjituri.
A fost zarvă mare pe uliţele satului Chintelnic. „Hâzii" au ieşit la colindat. Draci, babe, moși, ofiţeri, preoți, miri sau nuntași fac zgomot puternic, ca să alunge spiritele rele aduse în lume, odată cu intrarea în noul an.
Imediat ce s-a lăsat întunericul, ies la colindat copiii. Apoi, rând pe rând, sătenii se adună în număr tot mai mare şi merg pe la fiecare gospodărie.
Mulţumiţi că au alungat spiritele din casele lor, oamenii i-au cinstit pe colindători cu prăjituri, vin sau bani. Şi s-au încins şi la joc.
Apoi, cum e obiceiul de Bobotează, preotul din sat a trecut cu crucea pe la fiecare gospodărie. Acum, oamenii pot să despodobească bradul de Crăciun.
Grigore Linul, preot paroh Chintelnic: Este un obicei foarte vechi. Bănuim că de sute de ani. Eu zic că e un obicei foarte frumos şi unic prin timpul când se defăşoară, şi anume în ajunul Bobotezei taie
În alte sate din judeţ, tinerii fură porţile de la casele cu fete de măritat şi le ascund. Proprietarii fie îşi caută singuri poarta, fie îi aşteaptă pe "hoţi" să o aducă. În schimb, îi ospătează cu bucate alese.