Tradiţii vechi pentru recolte noi. În satele din Oltenia se păstrează o datină ale cărei rădăcini se pierd în negura timpului
Începutul lunii februarie aduce în satele din Oltenia o tradiție păstrată din generație în generație. Localnicii stropesc viile și grădinile cu apă sfințită, în speranţa că acestea vor fi ferite de dăunători și vor aduce roade bogate la toamnă. În Ciuperceni, o comună din Gorj, preotul a sfinţit apa lângă holdele de viţă-de-vie, apoi cei prezenţi s-au ospătat cu berbecuţ la proţap, mămăligă şi ţuică fiartă. Totul, pe ritmuri de muzică popular.
De Diana Speretoiu la 02.02.2025, 08:21Tanti Niculina păstrează tradiţia în fiecare an. Pe 1 februarie, când e sărbătorit Sfântul Trifon, ocrotitorul podgoriilor, pomilor şi grădinilor, le stropeşte pe toate cu apă sfinţită în speranţa că va avea o recoltă bună. Pe o vreme blândă, aproape ca de primăvară, preoții au sfințit apa și au oficiat o slujbă pentru protejarea culturilor.
Această tradiție nu este doar un obicei vechi, ci și un prilej de a se reuni
După sfințirea viilor, sătenii s-au așezat la mesele pline cu bunătăți. Un berbecuț s-a rumenit timp de cinci ore la foc domol, iar ceaunele au fost pline cu tocan, mămăligă și alte preparate tradiționale. "Toată lumea şi-a dorit să se implice. Am fost şi eu surprins şi cei din jurul meu cu care am coordonat acest eveniment. Reacţionăm foarte bine, oamenii îşi doresc astfel de eveniment", a declarat Claudiu Dragotă, primarul comunei Ciuperceni.
Nici muzica populară nu a lipsit. Copiii satului au încântat participanții cu cântece din folclorul zonei. Pentru locuitorii din Ciuperceni, această tradiție nu este doar un obicei vechi, ci și un prilej de a se reuni.