Dosarul Țăndărei. Traficanţii neprinşi au devenit inculpaţi cinstiţi și cer despăgubiri de milioane de euro statului român | Video
Traficanţi de copii neprinşi au devenit inculpaţi cinstiţi. Şi despagubiți de statul român cu milioane de euro. Dosarul Ţăndărei a fost în 2010 mândria Justiţiei române şi cel mai important dosar de trafic de minori din sud-estul Europei. Zece ani mai târziu, toţi inculpaţii sunt achitaţi. Am fost la Ţăndărei să-i întâlnim pe cei care azi cer daune morale că ar fi fost acuzaţi pe nedrept.
De Laurenţiu Rădulescu la 21.08.2020, 20:38- Foștii suspecți de trafic de minori cer statului român daune de sute de mii de euro.
200 de martori audiaţi. 120 de arestări în Marea Bitanie. 26 de infractori închişi în România. Un dosar considerat de autorităţi "beton". Nouă ani mai târziu, cei anchetaţi pentru trafic de copii au scăpat. Toţi.
Peste 160 de copii au fost subiectul dosarului de trafic de minori din Ţăndărei, la care România şi Marea Britanie au făcut echipă.
Bernie Gravett, Poliția Metropolitană londoneză: Asta e sclavie modernă. Cum poate un copil de 3,4,5 ani să-și dea acordul pentru a face asta. Nu sunt infractori obișnuiți care cerșesc pe străzile Marii Britanii, sunt copii.
Când cele două părţi au considerat că au destule dovezi, au luat cu asalt orașul Ţăndărei, în operaţiunea numită GOLF.
8 aprilie 2010 era prima acțiune a Poliției Române cu ofițerii britanici și împreună cu Interpolul. Sute de mascați au descins la 48 de adrese din Țăndărei printre care și în această locuință.
E casa lui Petrică Drăguşin, cunoscut în dosar sub numele de "Traian". El e cel acuzat că racola copiii şi-i ducea la cerşit, în Marea Britanie. Azi stă liniştit şi liber, în curtea vilei sale, la soare, cu nepoţii.
Petrică "Traian" Drăguşin, inculpat în dosarul Ţăndărei: Eu am fost acuzat că am furat copii. Am adunat copii, am colectat copii. Copiii ăia au fost aruncați de sus? Nu are și ei părinți?
E 360 de copii, nu vă dați seama? Sunt opt școli goale, nu ne aduce și nouă din 360 un părinte care să spună că i-am furat copilul?
Inculpaţii susţin că filmările şi fotografiile anchetatorilor erau făcute copiilor în drum spre şcoală, unde mergeau neînsoţiţi pur şi simplu pentru că aşa se merge la Ţăndărei.
Petrică "Traian" Drăguşin, inculpat în dosarul Ţăndărei: Nu se ținea părinții săracii după ei când se ducea la școală sau când ieșea de la școală poate mai lua o zdreanță să pună pe el să pună în picioare, dar nu că era oamenii trimeși de părinții lor.
În rechizitoriul procurorilor, "Traian" era considerat unul dintre capii reţelei, alături de alţi doi bărbaţi din Ţăndărei. În dosar, au fost inculpate 26 de persoane, ridicate în miez de noapte. Au stat în arest preventiv între trei şi nouă luni. După nouă ani de proces, în decembrie 2019, dosarul s-a închis. Justiţia română nu a reuşit să demonstreze legătura dintre traficanţi, copii şi cerşetorie.
Lorena Creţescu, avocată: Soluția dată de către Curtea de Apel Târgu Mureș e cea de achitare raportat la lipsa probelor, nicidecum că s-au prescris faptele. Poate fi considerat un eșec raportat la sumele care s-au și cheltuit în acest dosar.
Primul rechizitoriu arată că statul român a cheltuit cu fiecare inculpat câte 10.000 de lei, pentru anchetare şi administrare de probe. Singurii care mai tulbură apele la Ţăndărei din când în când sunt jurnaliştii.
Averea foștilor inculpați are acum mari şanse să crească, pentru că din acuzaţi de trafic de copii s-au transformat în victime şi cer daune morale statului român.
Petrică "Traian" Drăguşin, inculpat în dosarul Ţăndărei: Noi nu cerem de la stat cine știe ce bani. Cheltuielile noastre, de avocați, de pachete, drumurile noastre.
Lorena Creţescu, avocată: 500.000 de euro daune morale doar, cu excepția lui Stoian Nelu care a solicitat un milion de euro.
Mai au însă timp să se răzgândească şi să ceară chiar mai mulţi bani, până la primul termen de judecată.