Turiștii români povestesc modul în care au resimțit aglomerarea de la intrarea în Grecia (Video)
Vacanţa în Grecia începe cu o primă probă a răbdării: o coadă kilometrică de maşini. Asta după decizia de ieri prin care timp de două săptămâni, între Bulgaria şi Grecia, va rămâne deschis un singur punct de frontieră, vama Kulata - Promachonas. O echipă Observator a mers pe drumul vacanţei şi vă arată ce formulare să completaţi şi cât durează drumul.
De Alexandra Marin la 02.07.2020, 20:02- Turiștii care s-au deplasat cu mașina personală au întâmpinat cozi kilometrice la intrarea în Grecia.
- Un singur punct de frontieră este deschis între Bulgaria și Grecia.
Aşa a început concediul pentru cei care au plecat în Grecia cu maşina în acestă dimineaţă. Claxoane, cozi formate pe kilometri întregi şi o mare de oameni nerăbdători să ajungă la marea grecilor.
Paul, turist: Ne aşteptam să întâmpinăm aglomeraţie şi cozi, dar nu chiar în halul ăsta. Să stai ore în şir, cu copiii în soare, am văzut femei cu probleme. Acum iar se claxonează. Staţi că o să cobor. Auziţi? Deci chiar dacă suntem relativ aproape, sunt foarte tensionaţi oamenii. Mai avem ceva.
Paul e din Timişoara şi a visat la această vacanţă încă din februarie, când a şi plătit sejurul. Şi-a luat cu el familia şi gaşca de prieteni, pregătiţi cu toţii să respecte orice reguli numai să ajungă la destinaţie.
Au completat formularele cu 48 de ore înainte, apoi au aflat că vama prin care voiau să treacă iniţial - e închisă. Aşa că au reluat procedura pentru noua vamă. În aceeaşi situaţie sunt mulţi români plecaţi din toată ţara către litoralul elen.
Paul, turist: Am văzut Braşov, am văzut Galaţi, Sibiu.
Elena vine din Brăila şi spune că aşa aglomeraţie la vamă nu a pomenit niciodată.
Elena, turistă: Spre exemplu, anul trecut am stat în aceeaşi vamă o oră şi zece minute, cam aşa, şi ni s-a părut aglomerat. Acum, ce să spun, este groaznic.
A sunat inclusiv la ambasadă să afle ce se întâmplă.
Elena, turistă: Delegatul respectiv mi-a spus că asta este situaţia pentru că sunt închise celelalte puncte de trecere şi că e o situaţie care se va înrăutăţi. Asta mi-a menţionat.
Confruntat cu noua situaţie, Ministerul de Externe din Grecia a luat primele măsuri: a fost creat un flux separat pentru maşinile înmatriculate în statele membre UE. După mai multe ore de haos, ca să grăbească procedura, vameşii au grăbit controalele, spun turiştii, iar de teste covid nici nu a mai putut fi vorba.
Oana Darie, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe: Coloana are aproximativ trei kilometri. Timpii de trecere a frontierei sunt de aproximativ două ore. Această abordare este valabilă până la 15 iulie. Evident, vor fi luate sau modificate aceste măsuri în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice din Grecia.
În schimb, ieri, toţi românii ajunşi în Grecia au fost testaţi, iar unii au stat chiar şi în izolare la hotel până la primirea rezultatului. Alţii, au avut noroc.
Radu, turist: Am avut norocul să fim printre primii care au pătruns în ţară şi am stat foarte puţin. Aici totul e frumos: căldură, linişte, lucrurile au început să se mişte, turiştii au început să vină şi aşteptăm să ne distrăm.
Nino, ghid turistic: Mi-a scanat buletinul, mi-a scanat acel cod primit pe baza formularului. Mi-au urat - Vacanţă plăcută! - şi asta a fost. Am trecut cât se poate de repede.
Cristina, turistă: Am mai fost în Grecia cu autocarul şi nu am sesizat mari diferenţe. E drept că la vamă am stat un pic mai mult.
Nu uitaţi, dacă vreţi să plecaţi în Grecia, să vă completaţi formularul electronic cu 48 de ore înainte de a ajunge acolo.
Cu toate că, ospitalieri cum îi ştim, grecii vor găsi o soluţie şi nu vă vor întoarce din drum.
Marius Berca, reprezentant agenţie de turism: Cu siguranţă se va găsi o soluţie la punctul de frontieră şi se va completa acel formular, dar românii sunt inteligenţi şi ştiu să îl completeze din timp.
O dată ajunşi pe plajele greceşti, toate aceste mici bătăi de cap birocratice sunt date uitării. Vremea, condiţiile şi bucuria de a avea turişti sunt darul grecilor pentru cei care au bătut un drum lung.