În urmă cu 8 ani, un tânăr și-a aruncat hard drive-ul cu bitcoini de peste 200 de milioane €, iar acum îl caută la groapa de gunoi
Un bărbat din Țara Galilor, care și-a aruncat la gunoi, în urmă cu opt ani, hard drive-ul cu bitcoini în valoare de 236 de milioane de dolari, a rugat autoritățile să-i dea voie să-și caute laptopul la groapa de gunoi.
De Iulia Iancu la 14.01.2021, 21:30- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
James Howells avea 7.500 de bitcoini, o monedă virtuală, pe un hard drive pe care l-a aruncat în greșeală la gunoi, în 2013, scrie BBC. Bărbatul a anunțat că este dispus să doneze 25% din valoarea totală a bitcoinilor orașului său natal dacă va găsi device-ul.
Însă, consiliul local a anunțat că excavările nu sunt legale fără un permis special.
Howells a cumpărat bitcoinii în 2009, dar hard-ul pe care i-a încărcat a ajuns într-un sertar, după ce a vărsat apă peste laptop. Tânărul a uitat complet de bitcoini, iar atunci când a făcut curățenie, a aruncat și hard drive-ul, fiind sigur că a descărcat tot ce avea pe el.
În 2013, valoarea bitcoinilor era doar de 7,5 dolari. Însă, acum, valoarea unui singur bitcoin a ajuns la 28.000 de lire sterline.
"Am oferit autorităților locale 10% din valoarea totală a bitcoinilor pentru a-i convinge să-mi dea voie să caut hard-ul în groapa de gunoi, dar din păcate nu am obținut permisiunea, la acea dată. În 2017, însă, după ce bitcoinii au crescut din nou, le-am mai oferit 10%, dar și acea ofertă a fost refuzată. Acum sunt dispus să le ofer 25%, asta ar însemna 52,2 milioane de ire sterline, care ar putea constitui un fond COVID pentru cetățenii din Newport".
James Howells spune că "misiunea sa" nu este atât de dificilă pe cât pare pentru că ar angaja oe chipă de profesioniști. Tânărul a mai adăugat că există deja investitori dispuși să-l susțină financiar, plătind taxa de excavare în schimbul unei părți di valoarea bitcoinilor.
Însă, un reprezentant al consiliului local a declarat că instituția a fost contactată de mai multe ori în legătură cu acest subiect și de fiecare dată oficialii au răspuns că cerința nu poate fi îndeplinită deoarece acțiunea lui James ar avea un impact major asupra mediului, în zonă. Costurile s-ar ridica la câteva milioane de lire sterline fără garanția că tânărul și-ar găsi device-ul pierdut.