Noi detalii despre cazul de cămătărie, în care e suspect şi un membru al trupei Vunk. Foloseau metoda "Dama cu camelii"
Cămătărie cu acte notariale şi executări silite. Gruparea era cunoscută cu numele Executorii, iar printre suspecţi apare şi un nume de scenă.
De Redactia Observator la 13.10.2017, 20:20Cămătărie cu acte notariale şi executări silite. Gruparea era cunoscută cu numele Executorii, iar datornicii erau numiţi şoareci. Printre suspecţi apare şi un nume de scenă. Între concerte, unul dintre instrumentiştii trupei Vunk s-ar fi ocupat cu deturnarea licitaţiilor publice în favoarea grupului infracţional.
O metodă supranumită şi "Dama cu Camelii". 46 de case şi apartamente şi zeci de maşini luate prin camătă de o grupare extrem de bine constituită, cu profituri de peste 300%. Printre complici, Dan Nicolau, trompetistul trupei Vunk.
CORNEL ILIE, solist Vunk:
Este unul dintre cei mai buni oameni. Nu e egal cu schimbat de case, de masini, cu bani la el de umblat cu multi bani. Nu imi vine sa cred pentru ca nu e genul de om care sa faca asa ceva.
Procurorii, însă, sunt convinşi că muzicianul este vinovat. De deturnare de licitaţii publice cu scopul de a cumpăra imobile la preţuri derizorii de la victime care nu au putut plăti camăta impusă la timp. Dan Nicolau a fost reţinut aseară şi astăzi procurorii au cerut arestarea lui.
Cămătarii îi ameninţau pe cei care se îndatorau la ei, potrivit unor surse judiciare.
Discuţie membru al grupării - datornic:
- Chiar dacă nu ai banii, mai ai un drept de încă 30 de zile să verși banii. (...)
- Nu am de unde să-ţi dau bani! Poţi să vii să mă omori! Poţi să vii să-mi tai capul! Nu am de unde să-i dau banii până nu vând casa!
Sunt discuţii care aveau loc între membrii grupării şi victime. Doar că nu era nevoie ca proprietarul să vândă casa. Se ocupau cămătarii.
Metoda era clasică, până la un punct. La un împrumut de 1000 de euro, spre exemplu, în cinci zile, debitorul trebuia să returneze 1.500, iar în zece zile suma se dubla.
Ingeniozitatea apărea atunci când între debitor şi cămătar era un angajat al unui birou notarial. Prin el se făcea contractul. Care prevedea, bineînţeles, perioada de returnare şi dobâbda uriaşă. În cazul în care banii nu erau returnaţi conform contractului, casa girată era scoasă imediat la licitaţie.
Din aceasta retea faceau parte si executori judecatoresti, care aveau rolul clar de a anunta licitatiile doar in ultima clipa, pentru ca doar membrii gruparii sa poata participa. Astfel, un apartament de 75 mii euro a fost vandut la o licitatie falsa cu 20 mii euro.
Rolurile erau bine stabilite în grupare. O parte din bani se împărţea între membrii, o altă parte era investită în afaceri legale, profitabile, imobiliare sau construcţii.
În total, 18 oameni au fost reţinuţi de procurorii DIICOT. Acuzaţiile sunt de cămătărie, şantaj şi deturnarea licitaţiilor publice.