Un român a făcut milioane de euro traficând moldoveni pe șantierele din Franța. Operațiune de amploare în trei țări, cu sprijinul Europol și Eurojust
O reţea de trafic de migranți care aducea muncitori moldoveni în Franța, cu documente false, pentru a-i exploata pe șantierele din Hexagon, a fost descoperită în urma unei anchete de amploare a Poliției de Frontieră din Franța, Poliției Române și Poliției din Republica Moldova, susținută de Europol și Eurojust.
De Ana Maria Ghiarasim la 25.02.2021, 14:46- Rețeaua a exploatat cel puțin 40 de persoane din Republica Moldova.
- Profitul grupării infracționale este estimat la aproape 14 milioane de euro.
Acuzațiile care li se aduc liderilor grupării sunt de trafic cu imigranți, trafic de persoane în scopul exploatării în muncă, fraudă cu documente, fraudarea sistemului de beneficii sociale și spălare de bani.
Ancheta privind rețeaua criminală a început în 2018, când ofițerii din Franța au interceptat o dubă care transporta zece imigranți. Aceștia erau cetățeni moldoveni și unii dintre ei aveau cărți de identitate românești contrafăcute, scrie Europol.
Moldovenii primeau acte românești false
Grupul infracțional, organizat de un cetățean român care locuia în Franța, a făcut contrabandă cu cel puțin 40 de cetățeni moldoveni pentru a-i exploata pe șantiere din Franța.
Membrii rețelei le ofereau imigranților cărți de identitate și permise de conducere românești contrafăcute, păstrând în același timp pașapoartele reale ale persoanelor drept garanție.
Majoritatea victimelor aveau un nivel scăzut de educație și, prin urmare, erau vulnerabile la exploatare.
Lucrau 55 de ore pe săptămână pentru 60 de euro pe zi. Companiile mari de construcții și renovări au fost, de asemenea, implicate în schema criminală.
Descinderi făcute simultan în Franța, România și Republica Moldova
Această activitate a fost extrem de profitabilă pentru gruparea infracțională, profiturile ilegale fiind estimate la aproape 14 milioane de euro.
Suspecții au spălat activele infracționale prin intermediul a opt companii, multe dintre ele cu sediul în Franța.
În total, 51 de descinderi au fost făcute simultan în Franța, România și Republica Moldova: 17 în Franța, 14 în România și 20 în Moldova.
Anchetatorii au arestat în total 38 de persoane (28 în Franța, 3 în România și 7 în Moldova), și au sechestrat numeroase mașini de lux, arme, telefoane și aproximativ 100 000 EUR în numerar.
Europol a facilitat schimbul de informații și a oferit sprijin analitic. În ziua acțiunii, Europol a desfășurat un post de comandă virtual pentru a permite schimbul de informații în timp real între anchetatori, Europol și Eurojust. Analiștii Europol au comparat, de asemenea, informațiile operaționale cu ceea ce există în bazele de date ale Europol, pentru a oferi indicii anchetatorilor din teren.