Un rus, un război şi un ziar! 225 de la apariţia PRIMEI publicaţii TIPĂRITE din România
Astăzi, ziarele ni se par un lucru banal, le găsim la orice colţ de stradă, sunt ieftine şi pe domenii extrem de variate. Puţini ştiu, însă, când a apărut primul ziar românesc de pe teritoriul României
De Redactia Observator la 18.02.2015, 11:11Astăzi, ziarele ni se par un lucru banal, le găsim la orice colţ de stradă, sunt ieftine şi pe domenii extrem de variate. Puţini ştiu, însă, când a apărut primul ziar românesc de pe teritoriul României
18 februarie 1790, o zi care avea să rămână în istorie!
"Courier de Moldavie”, primul ziar tipărit de la noi din ţară, vedea lumina zilei, sub ochii fascinati ai oamenilor de cultură. Deşi anunţată ca bilingvă – romană şi franceză – gazeta va oferi timp de doi ani, aproape numai în limba franceză, informaţii externe, ştiri diverse precum şi traduceri foiletoane din apariţiile timpului.
Ziarul a apărut în incinta Palatului Ghica pe acele timpuri cartierului general al cneazului Grigori Aleksandrovici Potemkin, comandantul armatei ruse stabilite la Iaşi.
POTIOMKIN, promotorul presei scrise româneşti!
Prinţul Grigori Alexandrovici Potiomkin cunoscut în limba română şi că Potemkin a fost un maresal rus, demnitar al statului şi amant al Ecaterinei a II-a, supranumita Ecaterina cea Mare, o figură emblematica pentru istoria Rusiei Moderne. Cneazul Potemkin a făcut multă vâlvă în rândul nobilimii moldovene prin bancheturile nemaivăzute de ieşeni.
Aici a fost adus pentru prima oară fastul curţii imperiale ruse şi s-a dat tonul emancipării boierimii moldovene. Aceştia au început să iasă din izolaţionismul auto-impus şi au început să aibă acces la tot ce înseamnă Iluminismul European. Generalul a fost un cuceritor, seducând multe soţii şi fiice de boieri pământeni. De altfel, moartea cneazului, survenită în 1791 nu departe de Ungheni, în locul numit Crâşma lui Talpă, se pare că ar fi o răzbunare a moldovenilor, sătui de aventurile amoroase ale acestuia prin Iaşi.
Primul ziar tipărit, “născut” din nevoia nevoia de informare despre mersul războiului dintre armatele ruse cu cele turceşti...
În tipografia de propagandă a lui Potemkin a fost editat şi tipărit şi acest prim ziar de pe teritoriul actual al României – “Courier de Moldavie.” De redactarea în limba română se ocupa Scarlat Sturza, ginerele lui Constantin Moruzzi. Deşi acest ziar este considerat ca primul ziar românesc, totuşi primul ziar românesc propriu-zis, este considerat “Albina românească”. Ziarul condus de Gheorghe Asachi a apărut în acelaşi oraş, în 1 iunie 1829.