Un tratat autentic de pace între Ucraina şi Rusia pare imposibil, spune Cristian Pîrvulescu: Kremlinul nu se va mulţumi cu atât
Un autentic tratat de pace între Ucraina şi Rusia pare imposibil, o negociere pe deasupra Ucrainei nemafiind o negociere, ci un dictat, spune politologul Cristian Pîrvulescu, potrivit Agerpres.
De Redactia Observator la 24.02.2025, 12:32
"Acum trei ani, Rusia declanşa un atac brutal asupra Ucrainei, care ar fi trebuit să se termine cu o victorie totală în doar trei zile, dar Rusia nu a reuşit să îşi atingă obiectivele şi astăzi vedem că nu are cum să câştige acest război pe câmpul de luptă", a precizat profesorul Pîrvulescu.
Cristian Pîrvulescu a reamintit că "lumea occidentală, cu excepţia SUA, nu a crezut că acest război va izbucni". "Folosind teoria analizei raţionale sau neorealismul, analiştii occidentali, universitari sau militari, sugerau că un astfel de atac va fi sortit eşecului şi atunci de ce să înceapă Rusia războiul? Occidentul şi lumea largă au fost totuşi surprinşi de eşecul categoric al blitzkriegului putinist asupra Ucrainei.
Eroismul şi determinarea ucrainenilor de a se apăra au mirat lumea, aşa că America apoi şi Vestul s-au mobilizat în sprijinul celor agresaţi. Mult prea încet şi nesigur pentru a permite Ucrainei să reuşească să respingă atacatorii dincolo de graniţe, dar suficient pentru a le asigura mijloace de apărare împotriva agresiunii", a spus Pîrvulescu.
Însă, a subliniat analistul politic, această întârziere ar putea costa enorm Ucraina, mai ales acum că Donald Trump vrea să impună o pax americana care pare mai mult pax russica, desconsiderând nu doar interesele legitime ale Ucrainei, dar şi dreptul internaţional.
Atacurile lui Trump la adresa lui Zelenski
"Abandonarea Ucrainei de către America lui Trump nu este surprinzătoare, fusese anunţată demult, dar ne pune în faţa unei dileme: a devenit Rusia trumpistă sau America a fost putinizată? Într-un articol apărut imediat după realegerea lui Donald Trump în The New Yorker, pe 8 noiembrie, istoricul Timothy Snyder, profesor la Yale, sugera că Trump reprezintă o nouă faţă a fascismului, adaptată contextului şi erei internetului.
Ori, pentru Snyder, Putin este fascist. Deci, în ce priveşte Ucraina, apropierea dintre Donald Trump şi Vladimir Putin ar putea fi şi o consecinţă a ideologiei comune pe care cei doi o practică, o combinaţie între complot şi necesitate. În cazul ucrainean, 'complotul' liberal, la care a participat şi Zelenski alături de alţi lideri americani şi europeni, şi 'necesitatea' unei păci cu orice preţ. Acesta a fost contextul întâlnirii de la Riad din 18 februarie dintre americani şi ruşi", a explicat Cristian Pîrvulescu.
Pentru a face lucrurile mai clare pentru Ucraina şi Europa încă netrumpizată, a detaliat analistul politic, după atacurile lui J. D. Vance împotriva valorilor europene (acesta a fost contextul şarjelor împotriva anulării alegerilor din România - şi la Munchen şi câteva zile mai târziu, la deschiderea CPAC de la New Harbor), au urmat atacurile lui Donald Trump la adresa lui Zelenski pentru a pune Europa şi Ucraina într-o situaţie imposibilă.
"Europa, în sensul său cel mai larg, cu Marea Britanie alături, a încercat să se poziţioneze, dar America lui Trump nu pare dispusă să accepte, cel puţin în prima fază, nici Europa, nici Ucraina la masa negocierilor. Ori, o negociere pe deasupra Ucrainei nu mai este o negociere, ci un dictat. Iar în România ne aducem cu durere aminte de Dictatul de la Viena din 1940 care a fost prezentat atunci, dar de multe ori şi astăzi, ca un arbitraj. Româna a pierdut o treime din Transilvania fără să aibă vreun cuvânt de spus.
"Un autentic tratat de pace între Ucraina şi Rusia pare imposibil"
În condiţiile actuale, un autentic tratat de pace între Ucraina şi Rusia pare imposibil. Poate şi din acest motiv insistă Donald Trump, pe aceeaşi lungime de undă cu Vladimir Putin, asupra ilegitimităţii lui Zelenski şi pentru alegeri prezidenţiale în plin război în Ucraina. Însă nimeni în Ucraina şi nici în majoritatea statelor europene nu va putea accepta un astfel de arbitraj care, în final, ar însemna impunerea unei noi ordini mondiale bazate pe dictat şi forţă. Ar fi deci mai degrabă posibilă o încetare a ostilităţilor sau, eventual, un armistiţiu", a arătat profesorul Pîrvulescu.
El a susţinut că Rusia nu se va mulţumi cu atât, pentru această parte a Europei perspectivele fiind legate de "cedările" pe care este dispusă să le facă America în faţa Rusiei. "Rusia însă nu se va mulţumi cu atât şi de aceea este dispusă să facă concesii Americii în alte părţi ale lumii, acolo unde a pierdut deja influenţa, precum în Asia Centrală sau în Orientul Mijlociu, doar să primească în schimb dreptul de a controla Europa, măcar pe cea de Est şi Centrală. Iar România, care este încă o democraţie liberală contrastantă cu restul regiunii, ar trebui "să accepte" situaţia geopolitică.
Nu numai pentru Ucraina, ci şi pentru această parte a Europei perspectivele sunt legate de cedările pe care este dispusă să le facă America în faţa Rusiei. Pentru moment, până şi Moscova putinistă pare şocată de discursul pro-rus al administraţiei Trump, dar sunt încă mulţi care speră că este vorba doar despre proverbialul tranzacţionism al lui Donald Trump. Oare să fie aşa de simplu?", a mai spus profesorul Cristian Pîrvulescu.