Explicaţiile autorităţilor de la Harghita în cazul ursului împuşcat după ce s-a plimbat nestingherit 12 ore prin oraş
Cazul ursului ucis fără rost, la Sibiu, s-a repetat. Doi ani mai târziu. În Miercurea Ciuc. Din aceeaşi lipsă de coordonare a autorităţilor. Şi în aceleaşi clipe de panică. Timp de 12 ore, animalul s-a plimbat prin oraş şi i-a terorizat pe oameni.
De Redactia Observator la 21.08.2018, 19:59Cazul ursului ucis fără rost, la Sibiu, s-a repetat. Doi ani mai târziu. În Miercurea Ciuc. Din aceeaşi lipsă de coordonare a autorităţilor. Şi în aceleaşi clipe de panică. Timp de 12 ore, animalul s-a plimbat prin oraş şi i-a terorizat pe oameni.
Tot atâta timp le-a luat autorităţilor să caute un veterinar şi o armă cu tranchilizant. N-au găsit nici una, nici alta. Aşa că atunci când ursul a ajuns într-o şcoală, vănătorii l-au împuşcat mortal.
Reporterii Observator au încercat să afle de ce după un scandal uriaş şi nenumărate promisiuni la nivel înalt, suntem, doi ani mai târziu, în aceeaşi situaţie - împuşcăm urşi din lipsă de tranchilizante şi protocoale clare.
Cu zeci de jandarmi, autorităţi locale şi vânători pe urmele lui, animalul de sute de kilograme a escaladat, în doar câteva clipe, gardul colegiului din oraş şi apoi fuge speriat în curte. Totul se întâmplă sub ochii unor tineri îngroziţi.
În curtea şcolii, animalul şi-a găsit şi sfârşitul. Prin împuşcare. Şi asta pentru că, în cele 12 ore de vânătoare, autorităţile nu au fost capabile să îl gonească în pădure şi nici să găsească o armă cu tranchilizant.
Petres Sandor, prefectul judeţul Harghita: "Singura persoană din judeţ care are armă, muniţie şi autorizare pentru acest tip de operaţiune se afla la Bucureşti astăzi."
Comisar General adjunct Garda de Mediu, Robert Szep: "Eu cred că în aceste situaţii, tranchilizarea nu este o soluţie. Până să îşi facă efectul tranchilizantul poate să treacă şi un minut. În acest timp, el poate să devină periculos. Vom lua această decizie ori de câte ori este nevoie, pentru că siguranţa cetăţeanului este mai presus de orice."
Doar că tocmai siguranţa oamenilor a fost pusă în pericol timp de o jumătate de zi.
Până să fie împuşcat, ursul s-a plimbat nestingherit chiar prin centrul oraşului, în căutare de hrană, îngrozind oamenii. A trecut prin faţa Tribunalului şi a intrat în curtea unui localnic, unde a sfâşiat o capră. Omul este şocat.
Un alt localnic povesteşte terifiat că s-a trezit cu ursul la geam, chiar în timp ce citea ziarul.
Un act normativ aprobat anul trecut permite Jandarmeriei să folosească arme cu tranchilizant, în astfel de situaţii. Doar că armele nu au fost achiziţionate niciodată.
Puse în faţa unui caz tras la indigo cu cel din Sibiu, autorităţile fac acelaşi lucru ca acum doi ani. Îşi pasează responsabilitatea.
Gheorghe Suciu, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Harghita: "La ora actuală, noi nu avem în dotare astfel de materiale. Noi folosim, pentru astfel de intervenţii, arme cu gloanţe de manevră, spray-uri, petarde."
Jandarmeria spune că intenţionează totuşi să cumpere arme cu tranchilizant. Luna viitoare. Şi 160, pentru întreaga ţară.