Urşii de la Grădina Zoologică din Mureş nu şi-au văzut umbra. Ce înseamnă asta în tradiţia populară
Cei opt urşi bruni de la Grădina Zoologică din Târgu Mureş nu şi-au văzut umbra, vineri, după ce au ieşit din bârlog, de Ziua Ursului, iar astfel tradiţia populară spune că primăvara este aproape, informează Agerpres.
De Redactia Observator la 03.02.2024, 08:08În fiecare an, la data de 2 februarie, ursul îşi părăseşte bârlogul, devenind un bun indicator meteorologic pentru lumea satului şi, potrivit tradiţiei, el îşi priveşte umbra în zăpadă. Dacă este frig sau ceaţă şi nu-şi vede umbra, îşi părăseşte şi chiar îşi distruge bârlogul, însă dacă timpul este frumos, cu soare şi îşi vede umbra pe zăpadă, intră din nou în bârlog, pentru că iarna va mai dura încă 40 de zile.
Iarna va mai dura cel mult 40 de zile
"Tradiţia populară spune că dacă ursul nu-şi vede umbra, asta înseamnă că rămâne afară, deoarece primăvara va veni în curând. Astăzi, cei opt urşi nu şi-au văzut umbra, asta înseamnă că putem fi optimişti şi aşteptăm sosirea primăverii. În ceea ce priveşte prognoza meteorologică, cutia cu ploaia a fost aleasă, Martin e cel care a distrus cutia şi a obţinut bunătăţile din ea", a declarat presei biologul Halmágyi Ildikó.
Zilele Ursului, a mai spus biologul, durează până în data de 4 februarie, iar până atunci vizitatorii sunt invitaţi să se alăture unui joc special, care constă în completarea unui rebus care are ursul ca tematică. Participanţii pot completa rebusul urmărind informaţiile despre urşi amplasate pe cele nouă panouri informative din Grădina Zoologică.
- Un urs flămând a dat iama într-o păstrăvărie din Alba şi a reuşit să golească două bazine. Unde au ajuns...
- Mai mulți români au făcut senzație în Londra. Îmbrăcați în urşi şi înarmaţi cu tobe, i-au încântat pe...
- Viaţa urşilor polari, surprinsă de un fotograf român, într-o expediţie inedită. Locul în care riscă să fie...
"Zilele ursului durează până la 4 februarie, deci rugămintea noastră este că dacă cineva doreşte să participe la concursul nostru cu rebusul şi cu informaţii despre ursul brun, atunci îi invităm să vină aici. Programul de vizitare este între orele 9,00 şi 16,00. Suntem bucuroşi că deja de ieri oamenii vin şi cer rebusul şi asta este un feedback pentru noi că e bine să ne focusăm asupra tematicii, ursul brun fiind o specie controversată în România. Scopul nostru este să oferim informaţii corecte şi ştiinţifice în ceea ce priveşte ursul şi speciile de urs. Este foarte important ca omul şi animalele sălbatice să trăiască împreună, să înţelegem convieţuirea speciilor, este foarte important şi dacă vorbim despre urs şi om, este foarte important să încercăm să eliminăm posibilele conflicte şi să respectăm natura aşa cum este ea", a precizat Halmágyi Ildikó.
Extragerea câştigătorului va avea loc în data de 4 februarie, la ora 16,00, ocazie cu care vor fi luate în considerare doar soluţiile corecte şi completate integral. Premiul oferit de Grădina Zoologică din Târgu Mureş este un urs de pluş.