Antena LIVE

Valeriu Gheorghiţă, despre noua etapă de vaccinare: De vineri se pot face programările. Medicii decid ce vaccin se face

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, a anunţat că pentru cea de-a doua etapă de vacinare vor fi operaționalizate 750 de centre de vaccinare, ceea ce va asigura la capacitate maximă peste 100.000 de persoane care se pot vaccina.

De la 12.01.2021, 18:21
Valeriu Gheorghiţă, informaţii de ultimă oră despre noua etapă de vaccinare: Medicii decid ce vaccin se face Hepta

Totodată, Gheorghiţă a anunţat că programarea pentru această etapă va începe pe 15 ianuarie. Cei interesaţi trebuie să se înscrie pe pagina oficială a campaniei de vaccinare.

Pentru această fază vor intra atât persoanale cu vârsta de peste 65 de ani, cât şi cele diagnosticate cu diabet zaharat, persoane cu obezitate, boli pulmonare cronice, afecţiuni oncologice.

În plus, oamenii nu vor putea opta pentru unul din cele două vaccinuri. Acest lucru rămânând la alegerea medicilor în funcţie de dozele existente. 

„Următoarea etapă vizează pregătirea celei de-a doua etape a Strategiei de vaccinare. În momentul de față, din numărul de centre de vaccinare destinat pentru unitățile medicale, pentru lucrătorii din sistemul medical și social, de pildă, astăzi se vaccinează în circa 235 de centre. Pentru etapa a II-a, sunt identificate și vor fi operaționalizate 750 de centre, dintre care, așa cum am spus, circa 100 de centre rămân deja din centrele din unitățile medicale. Aceste 750 de centre vor avea circa 1.766 de puncte de vaccinare, ceea ce vor asigura la capacitate maximă peste 100.000 de persoane care se pot vaccina în fiecare zi. Am identificat categoriile de boli cronice pentru etapa a II-a. Pe lângă persoanele cu vârsta peste 65 de ani, vorbim de persoane care sunt diagnosticate cu diabet zaharat, persoane cu obezitate, persoane cu boli cardiovasculare cronice, cu boli cronice renale, cu boli pulmonare cronice, persoane cu afecțiuni oncologice, persoane cu boli autoimune, de asemenea persoanele cu imunodepresii, atât prin boli sau prin tratamente, și inclusiv persoanele cu infecție HIV-SIDA”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Când începe cea de-a doua etapă de vaccinare

Valeriu Gheorghiță a confirmat că cea de-a doua etapă a procesului de imunizare va debuta pe 15 ianuarie cu vaccinarea personalului și a beneficiarilor din centrele sociale.

„Rămâne valabil. Chiar din data de 15 ianuarie, echipele mobile merg la centrele sociale și efectuează vaccinarea. În ceea ce privește modalitatea de efectuare a procesului de vaccinare, există instrucțiuni transmise către DSP-uri, chiar de la sfârșitul săptămânii trecute. La nivelul fiecărui județ DSPcare are în evidență toate centrele medico-sociale, împreună cu nucleul de coordonare de la nivel județean stabilește programarea acestor centre în vederea vaccinării. Cu cel puțin 2 de ore anterior deplasării echipei mobile se anunță administratorul centrului pentru a obține consimțământul informat al persoanlor internate, urmând ca apoi echipa mobilă să se deplaseze la fața locului cu vaccinurile necesare în funcție de câte persoane se vor vaccina. La sediul centrelor e pot vaccina atât angajații cât și beneficiarii, iar ele vor fi intoduse ulterior în registrul electronic național al vaccinărilor”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Vor fi profesorii vaccinaţi cu prioritate

Întrebat dacă profesorii vor fi vaccinaţi cu prioritate, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 a declarat că toate cadrele didactice sunt incluse în cea de-a doua etapă de vaccinare şi că vor putea să îl facă pe bază de programare.

„Personalul din învăţământ, după cum ştim, e inclus în etapa a doua de vaccinare. Fiecare când doreşte să se programeze va putea să facă acest lucru. Se respectă strategia de vaccinare. Dacă Doamne fereşte, unii dintre ei sunt în evidenţa cu boli cronice, ar trebui să se vaccineze. Ar trebui saă fie înscrişi de aparţinători sau medicul de familie.

Posibilitatea de a opta între cele două vaccinuri

Întrebat dacă oamenii vor putea opta pentru unul dintre cele două vaccinuri, medicul Valeriu Gheorghiţă a anunţat că medicii vor fi cei care vor lua hotărârea.

„Ne bazăm pe medicina cu dovezi, cred că e important să luăm în calcul datele actuale, nu putem să avansăm durate pentru care nu avem încă o acoperire din punct de vedere ştiinţific. Acest lucru se estimează, e posibil să se şi demonstreze că aşa este. Datele nu ne prezic o durată validată de protecţie, pe care ne o ofera indiferent de tipul de vaccin de care vorbim.

Din punctul de vedere de siguranţă şi eficitate, sunt absolut asemanătoare. Alegerea nu trebuie să fie complicată. Elementul care va conta va fi cantitatea acestor doze. Cantitatea Moderna e incomparabil mai mică decât Pfizer”, a mai spus Gheorgiţă.

Nu există posibilitatea de alegere

Gheorghiţă a ţinut să precizeze că nu va axista posibilitatea de alegere.

„Alocarea acestor doze se va face către centrele care au cel mai mare flux de persoane vaccinate, pentru că ne dorim să nu irosim doze, având în vedere că flacoanele de la Moderna sunt condiţionate cu zece doze. Şi atunci este important să folosim, să avem certitudinea că aceste doze vor fi folosite. practic personalul vaccinator din fiecare centru de vaccinare, în funcţie de câte doze vor avea disponibile şi de alocarea flacoanelor de la Moderna, respectiv Pfzier ţinând cont de nunărul dozelor diponibile şi de numărul persoanelor care sunt vaccinate zilnic”, mai susţine coordonatorul.

43 de caravane mobile pentru vaccinarea anti-Covid

Valeriu Gheorghiţă a anunţat că în România vor fi necesare aproximativ 43 de caravane mobile pentru vaccinare anti-COVID. Acestea vor fi utilizare de persoanele care vor să se vaccineze şi provin din zonele în care nu există puncte medicale.

„Sunt județe unde sunt identificate și pregătite, sunt județe unde încă se pregătesc și sunt în curs de echipare. La nivel național sunt aproximativ 42-43 de caravante mobile necesare. Este un efort inter-ministerial, pe de-o parte din logicstica Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerul Sănătății și inclusiv autoritățile locale, care au, unele dintre ele, la nivelul fiecărui județ disponibile acest tip de caravante mobile.

Necesarul acesta de 42-43 de caravane mobile a fost decis în urma consultărilor pe care le-am avut cu fiecare județ în parte și în funcție de specificul geografic al fiecărui județ”, a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare.

Ți-a plăcut acest articol?

Întrebarea zilei
Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Barajul din România care e construit într-un loc unic. Are o poveste...
Fanatik.ro
Publicat 06.05.2024
Animalul pe care românii au început să-l crească. Investiția nu este mare,...
Fanatik.ro
Publicat 06.05.2024
Ce este suveranitatea emoțională, calitatea care îi ajută pe oameni să fie...
spotmedia.ro
Publicat 05.05.2024
Ce nou lanţ de supermarketuri intră în România! Angajări MASIVE în mai multe...
Gandul
Publicat 06.05.2024
Cum să bem corect apă pentru a ne hidrata corespunzător. Sfaturile unui medic...
Adevărul
Publicat 05.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 6 mai 2024. Berbecii sunt îndemnați că meargă mai departe....
CaTine
Publicat 05.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Rutina zilnică a lui Elon Musk. Ce face miliardarul după ce își începe...
Useit
Publicat 06.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Ce a făcut avocatul din Iași acuzat că și-a aruncat iubita de la etajul 6, în...
libertatea.ro
Publicat 06.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Pancreatita acută, un pericol după mesele copioase de sărbători. Simptome,...
Medicool
Publicat 05.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024