Antena LIVE

Curs valutar

Valeriu Gheorghiţă, despre noua etapă de vaccinare: De vineri se pot face programările. Medicii decid ce vaccin se face

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, a anunţat că pentru cea de-a doua etapă de vacinare vor fi operaționalizate 750 de centre de vaccinare, ceea ce va asigura la capacitate maximă peste 100.000 de persoane care se pot vaccina.

De la 12.01.2021, 18:21
WhatsApp
Valeriu Gheorghiţă, informaţii de ultimă oră despre noua etapă de vaccinare: Medicii decid ce vaccin se face Hepta

Totodată, Gheorghiţă a anunţat că programarea pentru această etapă va începe pe 15 ianuarie. Cei interesaţi trebuie să se înscrie pe pagina oficială a campaniei de vaccinare.

Pentru această fază vor intra atât persoanale cu vârsta de peste 65 de ani, cât şi cele diagnosticate cu diabet zaharat, persoane cu obezitate, boli pulmonare cronice, afecţiuni oncologice.

În plus, oamenii nu vor putea opta pentru unul din cele două vaccinuri. Acest lucru rămânând la alegerea medicilor în funcţie de dozele existente. 

„Următoarea etapă vizează pregătirea celei de-a doua etape a Strategiei de vaccinare. În momentul de față, din numărul de centre de vaccinare destinat pentru unitățile medicale, pentru lucrătorii din sistemul medical și social, de pildă, astăzi se vaccinează în circa 235 de centre. Pentru etapa a II-a, sunt identificate și vor fi operaționalizate 750 de centre, dintre care, așa cum am spus, circa 100 de centre rămân deja din centrele din unitățile medicale. Aceste 750 de centre vor avea circa 1.766 de puncte de vaccinare, ceea ce vor asigura la capacitate maximă peste 100.000 de persoane care se pot vaccina în fiecare zi. Am identificat categoriile de boli cronice pentru etapa a II-a. Pe lângă persoanele cu vârsta peste 65 de ani, vorbim de persoane care sunt diagnosticate cu diabet zaharat, persoane cu obezitate, persoane cu boli cardiovasculare cronice, cu boli cronice renale, cu boli pulmonare cronice, persoane cu afecțiuni oncologice, persoane cu boli autoimune, de asemenea persoanele cu imunodepresii, atât prin boli sau prin tratamente, și inclusiv persoanele cu infecție HIV-SIDA”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Când începe cea de-a doua etapă de vaccinare

Valeriu Gheorghiță a confirmat că cea de-a doua etapă a procesului de imunizare va debuta pe 15 ianuarie cu vaccinarea personalului și a beneficiarilor din centrele sociale.

„Rămâne valabil. Chiar din data de 15 ianuarie, echipele mobile merg la centrele sociale și efectuează vaccinarea. În ceea ce privește modalitatea de efectuare a procesului de vaccinare, există instrucțiuni transmise către DSP-uri, chiar de la sfârșitul săptămânii trecute. La nivelul fiecărui județ DSPcare are în evidență toate centrele medico-sociale, împreună cu nucleul de coordonare de la nivel județean stabilește programarea acestor centre în vederea vaccinării. Cu cel puțin 2 de ore anterior deplasării echipei mobile se anunță administratorul centrului pentru a obține consimțământul informat al persoanlor internate, urmând ca apoi echipa mobilă să se deplaseze la fața locului cu vaccinurile necesare în funcție de câte persoane se vor vaccina. La sediul centrelor e pot vaccina atât angajații cât și beneficiarii, iar ele vor fi intoduse ulterior în registrul electronic național al vaccinărilor”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Vor fi profesorii vaccinaţi cu prioritate

Întrebat dacă profesorii vor fi vaccinaţi cu prioritate, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 a declarat că toate cadrele didactice sunt incluse în cea de-a doua etapă de vaccinare şi că vor putea să îl facă pe bază de programare.

„Personalul din învăţământ, după cum ştim, e inclus în etapa a doua de vaccinare. Fiecare când doreşte să se programeze va putea să facă acest lucru. Se respectă strategia de vaccinare. Dacă Doamne fereşte, unii dintre ei sunt în evidenţa cu boli cronice, ar trebui să se vaccineze. Ar trebui saă fie înscrişi de aparţinători sau medicul de familie.

Posibilitatea de a opta între cele două vaccinuri

Întrebat dacă oamenii vor putea opta pentru unul dintre cele două vaccinuri, medicul Valeriu Gheorghiţă a anunţat că medicii vor fi cei care vor lua hotărârea.

„Ne bazăm pe medicina cu dovezi, cred că e important să luăm în calcul datele actuale, nu putem să avansăm durate pentru care nu avem încă o acoperire din punct de vedere ştiinţific. Acest lucru se estimează, e posibil să se şi demonstreze că aşa este. Datele nu ne prezic o durată validată de protecţie, pe care ne o ofera indiferent de tipul de vaccin de care vorbim.

Din punctul de vedere de siguranţă şi eficitate, sunt absolut asemanătoare. Alegerea nu trebuie să fie complicată. Elementul care va conta va fi cantitatea acestor doze. Cantitatea Moderna e incomparabil mai mică decât Pfizer”, a mai spus Gheorgiţă.

Nu există posibilitatea de alegere

Gheorghiţă a ţinut să precizeze că nu va axista posibilitatea de alegere.

„Alocarea acestor doze se va face către centrele care au cel mai mare flux de persoane vaccinate, pentru că ne dorim să nu irosim doze, având în vedere că flacoanele de la Moderna sunt condiţionate cu zece doze. Şi atunci este important să folosim, să avem certitudinea că aceste doze vor fi folosite. practic personalul vaccinator din fiecare centru de vaccinare, în funcţie de câte doze vor avea disponibile şi de alocarea flacoanelor de la Moderna, respectiv Pfzier ţinând cont de nunărul dozelor diponibile şi de numărul persoanelor care sunt vaccinate zilnic”, mai susţine coordonatorul.

43 de caravane mobile pentru vaccinarea anti-Covid

Valeriu Gheorghiţă a anunţat că în România vor fi necesare aproximativ 43 de caravane mobile pentru vaccinare anti-COVID. Acestea vor fi utilizare de persoanele care vor să se vaccineze şi provin din zonele în care nu există puncte medicale.

„Sunt județe unde sunt identificate și pregătite, sunt județe unde încă se pregătesc și sunt în curs de echipare. La nivel național sunt aproximativ 42-43 de caravante mobile necesare. Este un efort inter-ministerial, pe de-o parte din logicstica Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerul Sănătății și inclusiv autoritățile locale, care au, unele dintre ele, la nivelul fiecărui județ disponibile acest tip de caravante mobile.

Necesarul acesta de 42-43 de caravane mobile a fost decis în urma consultărilor pe care le-am avut cu fiecare județ în parte și în funcție de specificul geografic al fiecărui județ”, a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare.

Monica Palade

Cu o experienţă în presă de peste 20 de ani, s-a alăturat echipei observatornews.ro în luna ianuarie 2021. ...

Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Leguma din România pentru care străinii ar putea sta la coadă. A fost...
Fanatik.ro
Publicat 23.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Cum vede alegerile MEDICUL român din Franța DECORAT de Macron. ”Țara...
Gandul
Publicat 23.11.2024
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din...
Adevărul
Publicat 23.11.2024
Cel mai scump obiect din garderoba Iulianei Pepene. Câți bani a dat...
A1
Publicat 22.11.2024
Horoscopul zilei de 24 noiembrie 2024. Balanțele au parte de o perioadă...
CaTine
Publicat 23.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Cum folosesc hackerii scrisorile fizice pentru atacurile cibernetice. Strategia de...
Useit
Publicat 23.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Cine a ucis-o pe Cristina? Dosarul de crimă în care e implicat fiul unui...
libertatea.ro
Publicat 23.11.2024
Lady Gaga va lansa albumul „LG7” în 2025. Prima piesă de pe acest proiect...
ZU
Publicat 23.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Cum să devii cea mai bună bunică din lume. Activitățile care te pot apropria...
Deparinti
Publicat 23.11.2024
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să...
ziare.com
Publicat 23.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Legătura dintre acnee și sindromul ovarelor polichistice. Cum îți poate afecta...
Medicool
Publicat 23.11.2024