Imperiul unor cămătari din Mureș, destrămat. Victimele ajungeau să-și exploateze copiii pentru a returna banii împrumutați
Trei cămătari din județul Mureș au fost reținuți de procurorii DIICOT, iar magistrații de la Tribunalul Mureș au aprobat arestarea preventivă pentru 30 de zile.
De Cristi Ioniţă la 24.07.2020, 17:58- Victimele ajungeau să returneze chiar și de 10 ori suma împrumutată.
- Cei trei cămătari au fost arestați preventiv pentru 30 de zile.
Cei trei cămătari sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, șantaj și camătă.
U. M. și partenera sa de viață, P. I., au pus bazele grupării în 2015, iar ulterior l-au racolat și pe al treilea inculpat, M. F., nimeni altul decât nepotul celor doi.
Procurorii DIICOT susțin că "începând cu anul 2015, pe raza orașului Ungheni, județul Mureș, inculpatul U.M. și concubina sa, inculpata P.I., au început să desfășoare activități de acordare de împrumuturi cu dobândă, inițial câtorva membri ai comunității, ulterior extinzându-se la aproape toată localitatea, activitate devenită din ce în ce mai organizată şi din care obțineau venituri impresionante".
Treptat, afacerea cămătarilor din Mureș s-a dezvoltat, iar victimele ajungeau să fie dependente de aceștia.
Inițial, cămătarii acordau împrumuturi de până la 100 de lei și percepeau o dobândă de 35-50% din suma împrumutată.
Ulterior, sumele împrumutate erau tot mai mari, dar trebuiau returnate în maxim o lună și cu o dobândă care începea să crească astfel încât să ajungă chiar și la dublarea sumei împrumutate.
U. M. depista persoanele vulnerabile, cu venituri foarte mice, și le atrăgea spre astfel de înțelegeri. La domiciliul lui U. M. se stabileau condițiile împrumutului și se înmânau banii.
P. I. se ocupa cu întocmirea documentelor necesare, nota datoriile, persoana împrumutată, suma dată, dobânda aferentă şi perioada împrumutului.
Nepotul celor doi, M. F. se ocupa de amenințarea și pedepsirea fizică a victimelor care nu reușeau să returneze banii datorați. M. F. era ajutat în mod constant de alte rude ale celor trei inculpați.
La fiecare termen depășit, suma datorată se dubla și astfel victimele ajungeau să cedeze drepturile asupra indemnizațiilor de stat pe care ar fi trebuit să le primească, precum alocații pentru copii, ajutor pentru persoane sărace, etc.
Suma pe care ajungeau să o încaseze inculpații era de 4 până la 10 ori mai mare decât suma ce o aveau de restituit datornicii.
Cei care nu beneficiau de astfel de pârghii ajungeau să-și exploateze copiii, care erau puși să cerșească de la vârste foarte fragede pentru a obține banii necesari pentru acoperirea datoriilor către cămătari.
Magistrații de la Tribunalul Mureș au aprobat arestarea preventivă, pentru 30 de zile, a celor trei inculpați, aceștia fiind acuzați oficial de constituirea unui grup infracțional organizat, șantaj și camătă.