Vlad Voiculescu, decizii de ultimă oră: Deschiderea şcolilor se va face doar dacă nu cresc infectările. Ce măsuri de protecţie a propus ministrul Sănătăţii
Vlad Voiculescu a declarat, vineri, ce decizii s-au luat în şedinţa de guvern. Ministrul Sănătății a anunţat că cei care se vor afla în centrele de vaccinare vor fi plătiţi pentru orele suplimentare. Totodată, acesta a precizat că deschiderea școlilor la începutul semestrului II va avea loc dacă nu cresc infectările.
De Monica Palade la 15.01.2021, 18:42- Bani pentru ore suplimentare
- Despre deschiderea şcolilor
- Modificări în strategia de vaccinare
- Cei vulnerabili, vaccinaţi cu prioritate
- Despre platforma de programare blocată
- Despre vaccinarea pe timpul nopţii
- Etapa a treia, mai devreme
Iată principalele declaraţii făcute de ministrul Vlad Voiculescu:
"Cei care vor fi în centrele de vaccinare şi nu vor fi detasaţi, deci cei care fac ore suplimentare: 90 de lei/oră medici, 45 lei/oră – asistenţi. Am stabilit o formă de renumerare a celor mai importanţi vectori de comunicare şi convingere - medicii de familie - sunt esenţiali în această perioadă. pentru perioada următoare ne bazam pe medicii de familie să programeze, să informeze şi să se asigure că ei vin la vaccinare şi că le stau la dispoziţie şi după vaccinare pentru reacţii adverse sau informare. medicii de familie vor fi plătiţi pentru munca suplimentară - 30 de lei pentru fiecare pacient acolo unde medicul il programează pe pacient. atunci când din lista totalâ de pacienţi eligibili , când se trece de 50% şi plata se face cu 50 de lei/pacient, peste 60% - 60 de lei/pacient"
Despre deschiderea şcolilor
"Preşedintele a anunţat ieri ca din 8 feb vor fi deschise şcolile în anumite condiţii. Nu e o garanţie, ci o promisiune. Nu o vom face fără măsuri de precauţie. Vaccinarea întregului personal. Toţi sunt în etapa a doua. A doua măsura e testarea tuturor persoanele simptomatice şi cele care sunt definite ca contacţi direcţi ai celor confirmaţi. Dacă apare în ancheta epidemiologică. Oricine are simptome. Dacă un copil e depistat toţi copiii testaţi. Va exista un ghid de bune practici pentru şcoli.
Modificări în strategia de vaccinare
HG de modificare a strategiei de vaccinare: va intra saptamana viitoare în guvern. Vor fi anumite modificari. În etapa doi de vaccinare intră persoanele vulnerabile - persoane fără adăpost, persoane cu handicap şi cei cu care locuiesc.
Cei vulnerabili, vaccinaţi cu prioritate
Foarte multe categorii profesionale mi-au scris dar există o limitare. Avem nevoie să-i vaccinăm pe cei mai vulnerabili. Dacă vaccinăm bancherii trebuie să fie cei din pieţe şi frizerii. Dacă vaccinăm militarii care pleacă peste graniţă trebuie văzute şi persoane care merg peste graniţă. Trebuie să limităm la structurile fără de care statul nu poate funcţiona.
Despre platforma de programare blocată
Sunt multe de recuperat în privinţa platformei. Sunt câteva zile şi nopţi de când colegii de la STS lucrează continuu.
Despre numărul maxim de ore pentru munca în centre: Va exista. Vom respecta normele în vigoare
Despre testele antigen: Până în acest moment au venit teste antigen din diverse surse. Unele prin Onac vreo 3 milioane. De la Ministerul Sănătăţii 400.000 de teste şi trimise în ţară. Testarea ne ajută să ne protejam. Mă aştept de la autoritîţile locale care poate lua teste sa faca acest lucru.
Despre vaccinarea pe timpul nopţii
Nu se pune problema. Acum. Problema e disponibilitatea vaccinului. Dacă se rezolvă, interesul nostru e să vaccinăm cât mai repede şi câţi mai mulţi oameni. Dacă asta însemană să lucreze în timpul nopţii, se poate pune problema şi așa.
Etapa a treia, mai devreme?
Nu totul merge bine. Mai sunt lucruri de învăţat. Pentru etapa a treia contează cum merge mai departe de cum merge vaccinare, dar si de numărul de vaccin disponibil. În etapa a treia avem mai puţine persoane vulnerabile. 9/10 pers care ajung în spital sunt vârstnici. Nu exclud o devansare a etapei a 3a. Bugetul României e greu de pus cap la cap anul acesta. Din raţiuni bugetare am scaăzut banii pentru plata medicilor.