Vlad Voiculescu, primele măsuri după tragedia de la Matei Balș. ”Demisiile trebuie să aibă legătură directă cu responsabilitățile”
Vlad Voiculescu a prezentat primele măsuri luate la nivelul Ministerului Sănătății, ca urmare a incendiului de la Institutul Matei Balș din București. Întrebat despre o eventuală demisie din fruntea ministerului, Voiculescu a răspuns că ”demisiile și concedierile trebuie să aibă legătură directă cu responsabilitățile”.
De Ana Maria Ghiarasim la 30.01.2021, 20:13Principalele declarații ale lui Vlad Voiculescu:
Încep prin a-mi prezenta condoleanțele familiilor îndoliate, suntem alături de pacienți și de familiile celor internați la Matei Balș
Apreciez eforturile celor din personalul de la Matei Balș, care în acea dimineață au evacuat ultimele două etaje, și așa au fost limitate pierderi de vieți omenești.
Aș vrea să vă spun că sistemul sanitar are păcate vechi și ele nu sunt de ieri alaltăieri. Mai ieri am avut infecții nosocomiale care au făcut, azi incendiu, cine știe ce mai vine peste noi mâine.
Avem nevoie de câteva măsuri urgente în fiecare spital astfel ca tragedii ca la Piatra Neamț sau Balș să nu se repete.
Marți vom avea un raport care să prezinte stadiul măsurilor luate de la ultimul raport. Nu știm exact cauza incendiului.
A doua mare problemă pe care vreau să o semnalez este ruptura de informare dintre spitale și rudele pacienților. Nu de puține ori pacienți au fost greu de găsit de rudele acestora. Lucrăm de câteva săptămâni pentru realizarea unui serviciu de informare la nivelul fiecărui spital.
A treia măsură, după ce am discutat cu premierul, un fond național pentru siguranța pacientului. Avem bani europeni, bani din buget, ne vom asigura că sunt folosiți pentru îmbunătățirea infrastructurii din spitale, securitatea la incendii, la cutremure și unul din marii criminali infecțiile nosocomiale.
O ultimă măsură e cea legată de aglomerarea spitalelor. Am verificat din nou statisticile și vedem că 85% din decese sunt înregistrate la persoane peste 65 de ani. Am propus premierului ca în perioada următoare pentru toate locurile din platforma de programare să fie eligibili doar vârstnicii, bolnavii cronici.
Despre o eventuală demisie din fruntea ministerului
În general, demisiile respectiv concedierile, ar trebui să aibă legătură directă cu responsabilitățile dintr-un caz sau altul. Evident, că nimeni nu e veșnic într-o funcție. Problema se pune, cred că așa e sănătos, ca atunci când e o problemă, să vedem care sunt responsabilitățile și responsabilii.
În această chestiune, avem nevoie să stabilim responsabilitățile și responsabilii. În general, cred că trebuie să avem răbdare să vedem cauzele care au condus la ce s-a întâmplat ieri.
Ancheta este încă în curs. Nu știm cu exactitate ce s-a întâmplat acolo. Avem nevoie să învățăm lecțiile care sunt de învățat.
Un consum mare de oxigen în secțiile care tratează pacienți Covid este un factor de risc suplimentar. Acolo trebuie să fim foarte atenți la cum arata infrastructura.
Despre victima găsită carbonizată în baie, după mai multe ore
Dacă vorbim de o chestiune care nu a mers bine la intervenție, vă pot spune că personalul din spital nu are nicio vină, probabil că e vorba de o greșeală în cadrul intervenției, lucrul asta e în competența IGSU de stabilit.
Despre strategia de vaccinare
Schimbăm strategia de vaccinare ca să avem mai puțini oameni în spitale. Majoritatea covârșitoare e dintre cei care dezvoltă forme grave. Tot ce înseamnă programare nouă în februarie va merge către vârstnici, bolnavi, cei cu un grad de handicap.
În București există multe spitale vechi, există probleme cu căldura, sau au existat. Oamenii și-au adus de acasă ce au avut ca să se încălzească. E o problemă pe care o pot rezolva primăria și Termoenergetica.
Nu e nicio schimbare pentru cei care au fost reprogramați. Vorbim de programări noi.
Demisii după tragedia de la Piatra Neamț
Eu nu țin minte să fi cerut eu demisia ministrului după Piatra Neamț. Eu am cerut de mai multe ori demisia dlui Bănicioiu pentru că s-a opus transferului victimelor de la Colectiv. Nu țin minte să fi cerut demisia ministrului Nelu Tătaru.
Învinovățirea la grămadă a unor oameni nu este ceea ce se cuvine. Dar înțeleg ce vreți să spuneți și sunt la rândul meu frustrat pe ceea ce se întâmplă. Cu totul, eu sunt aici cred în a opta lună.
Despre dozele de vaccin anti-Covid pentru România
Suntem într-o situație în care lucrurile sunt dinamice. Cantitatea de vaccin pe care ne bazam în octombrie a crescut foarte mult, față de luna octombrie. Au fost și surprize neplăcute, le putem avea în continuare din partea unui producător sau altul.
În momentul acesta, dat fiind că am pierdut peste 100 de paturi într-un spital în București, dat fiind că avem o nouă tulpină, sunt motive suficiente pentru a lua această măsură, ca locurile disponibile pe platformă să meargă la cei care au cea mai mare nevoie, la bătrâni și bolnavi.
Nu se pune problema să amânăm rapelul.