Cum se obţine "ţesătura regilor". Caşmirul, cândva "hit-ul" industriei modei a devenit o afacere de tradiţie. Incursiune Observator într-o fabrică din Nepal
Caşmirul - una dintre cele mai scumpe ţesături naturale din lume, însă şi un important subiect de controversă. Obţinut din lâna caprelor crescute la altitudini mari în munţii Himalaya, a devenit un hit în industria modei. Treptat însă, marile companii au renunţat să-l folosească din cauza cruzimilor la care sunt supuse caprele de caşmir. O echipă Observator a mers într-o fabrică din Kathmandu să vadă cum înceracă micii antreprenori din Nepal să-şi păstreze tradiţia ţesând produsele de caşmir- manual şi sustenabil.
De Redactia Observator la 24.06.2023, 22:23Nepal, țara aflată la cea mai mare altitudine din lume. Aici munții Himalaya nu sunt doar o resursă pentru turism, ci și mediul perfect pentru o anumită specie de capră. capra de caşmir. "I se spune ţesătura de diamant pentru că este foarte fină, foarte delicată şi de aceea e cea mai scumpă ţesătură naturală", a declarat Denish Sherstha. Denish are o mică fabrică în Kathmandu. Pentru produsele lui, primește lâna caprelor spălată și curată direct de la fermieri care trăiesc la mii de metri altitudine. "Avem asociaţii de fermieri în munţi. Unii fermieri au câte 1.000 de capre, alţii câte 10.000", a declarat Denish Sherstha.
Produsele de cașmir reprezintă unul dintre principalele exporturi ale țării
La atingere, lâna de cașmir e mai fină decât vata. Și atât de subțire și fragilă, încât e o artă să o întorci pe fusul tradițional nepalez. Tot ce produce Denish se face manual, se toarce la instrumente vechi, se țese la războaie tradiționale. La fel ca în urmă cu sute de ani, când au apărut primele ţesătorii, în regiunea Caşmir, din India. "Facem totul manual, vopsim, spălăm, finisăm, coasem etichete de mână, absolut tot. Avem o carte în care avem toate reţetele pentru fiecare dintre culori", a declarat Denish Sherstha. E un domeniu extrem de costisitor. Un kilogram de cașmir depășește 100 de euro, iar o capră de cașmir costă și peste 350 de euro bucata. Nici nu e de mirare, având în vedere că un animal produce doar câteva sute de grame de lână pe an. E nevoie de mult timp, ca să strângi suficient material pentru o singură piesă de îmbrăcăminte. Fie ea şi o haină pentru căţei.
"Exportăm 100%, toate produsele noastre merg spre Statele Unite, Coreea, Taiwan, Elveţia, Germania, Italia, Marea Britanie", a declarat Denish Sherstha. Numit cândva "ţesătura regilor" şi folosit doar la ocazii speciale, în procesiuni religioase, caşmirul a devenit în ultimele decenii un hit în industria modei. A început să fie produs pe bandă rulantă, mai ales în China şi Mongolia, de unde provine 90% din producţia mondială. Din cauza acuzaţiilor de cruzime asupra caprelor de caşmir, multe companii mari au renunţat să mai producă haine din acest material. E o provocare pentru Nepal să-şi păstreze tradiţia, dar guvernul a făcut o prioritate din producţia sustenabilă de caşmir. "Guvernul ne dă echipamentele necesare, ne învaţă cum să ţesem firul de lână, cum să dăm animalelor medicamente când sunt bolnave, avem programe de pregătire care ne învaţă cum să creştem caprele", a declarat Denish Sherstha.
Produsele de cașmir reprezintă unul dintre principalele exporturi ale țării. În 2021, Nepal a trimis spre Europa și America șaluri în valoare de 20 de milioane de dolari. Pe resurse a pus ochii si Europa. Nepal va lansa un proiect finanțat de Uniunea Europeană, care ar urma să crească exporturile de produse din caşmir la 75 de milioane de dolari pe an, până în 2026. Prețurile produselor se calculează în funcție de greutatea lor. De la 30 la câteva sute de dolari. Că e șal, pulovăr sau chiar îmbrăcăminte pentru animale.