Antena LIVE

Curs valutar

Video

Ebru Bolat, prima sportivă din România calificată la proba de yahting a Jocurilor Olimpice. Părinţii ei şi-au vândut casa pentru a o susţine pe acest drum

Lumea sportului se schimbă. Iar noi trebuie să ţinem pasul cu ea. Anul acesta, la Jocurile Olimpice de la Paris, au fost incluse cinci noi discipline printre care breakdance şi kiteboarding. Noi încă nu avem sportivi în aceste competiţii. Dar ne-am calificat la yahting si mountain bike. Două sporturi foarte puţin practicate în ţara noastră, pentru care e nevoie de multe sacrificii şi foarte mulţi bani. Ebru Bolat, de exemplu, prima sportivă din România calificată la yahting a ajuns la această performanţă după ce părinţii ei au vândut o casă.   

De la 25.07.2024, 21:30
WhatsApp
Vezi și:

Faceţi cunoştinţă cu Ebru Bolat. Fata care a ştiut mereu că e cea mai bună într-un sport despre care abia se auzise în România - yahting. "Când am început yahtingul, deja din al doilea meu an, dupa ce am început, am câştigat titlul de campioană naţională", spune Ebru Bolat, yahting.

Sporturi noi la Olimpiadă. Povestea lui Ebru Bolat

Avea doar 9 ani. La 11 câştiga deja tot ce se putea câştiga la concursurile de yahting din România. Aşa că la 12 ani a plecat să cucerească lumea. La primul său campionat european a terminat cursa penultima. O mare victorie, totuşi, pentru fetiţa care înţelegea că victoriile mari se obţin cu paşi mici. Avea nevoie doar de vânt bun şi un antrenor. Cel mai bun! Copila de 12 ani şi l-a ales singură, după ce a terminat prima ei cursă la europene.   

"M-am dus la el: Salut, mă iei şi pe mine? Eu fiind penultima la europene, adică nu era extraordinar de încântat. Nu îl ajutam eu în echipa lui, el mă ajuta pe mine. Şi a zis: Bine, hai, vino la un antrenament şi mă uit să văd dacă ai potenţial", povesteşte Ebru Bolat, yahting.

Pe acelaşi subiect

Şi a plecat cu el în Austria. Un an mai tarziu Ebru a ieşit pe locul 8 la europene. Iar în anul următor a câştigat cursa. Ebru Bolat prindea avânt să cucerească lumea dintr-o barcă. În scurt timp devenea dublu campioană europeană şi vice campioană mondială. Următorul vis era Olimpiada. "Zece ani mai târziu după ce mi-am propus, m-am şi calificat", mai spune ea.

Prima sportivă din România la JO, proba de yahting

Şi a devenit prima sportivă din România care ne reprezintă la Jocurile OIimpice la proba de yahting. Dar asta după mai bine de 10 ani de muncă grea, antrenamente epuizante şi foarte scumpe. Toate în străinătate, pentru că în România nu avea nici unde, nici cu cine să se pregătească.  

"Din momentul în care s-a hotărât să meargă pe drumul olimpic, primii sponsori au fost familia, tatăl ei şi mama ei au facut niste sacrifcii foarte mari. Inclusiv vânzarea unei case ca să facă rost de banii necesari în faza incipientă a proiectului", a declarat Alexandru Octavian Micu, președintele Federației Române de Yachting.

Între 80.000 şi 200.000 de euro pe an costă pregătirea unui sportiv în acest domeniu, la nivel olimpic. Dar, când pasiunea e mare şi visul de a deveni campion olimpic şi mai mare, sportivii fac orice sacrificiu. 

Sacrificiile făcute în numele performanţei

"Cel mai mare sacrifiu pe care poate l-am făcut - colegii mei de vârsta mea, când scoteau fetele la suc, eu eram în pădure şi mă antrenam. Uneori fără niciun scop, dar mergeam şi mă antrenam pentru că îmi plăcea şi iată, acum, după câţiva ani, au început să vină şi rezultatele", spune Ede Molnar, mountain bike.

Cel mai important - calificarea la Jocurile Olimpice. Ede Molnar ne va reprezenta la proba de mountain bike. "Cea mai mare greutate a fost pentru mine că înaintea mea nu a făcut nimeni chestia asta. Adică nu vreau să greşesc, dar aşa cum fac eu nu a trăit nimeni în sportul ăsta", adaugă Ede Molnar, mountain bike.

Ei sunt noua generaţie. Noul val de sportivi care înseamnă, de fapt, viitorul Jocurilor Olimpice. Care se schimbă, şi ele, odată cu vremurile. "Trebuie să ne concentrăm pentru 2028 pe noile discipline care provin din sporturile urbane şi aici vorbim de skatebording, de treking, de climbing, de căţărare, vorbim de alte şi alte discipline care au foarte mare priză în rândul tinerilor", a declarat Mihai Covaliu, preşedinte COSR.

În programul Jocurilor Olimpice de la Los Angeles din 2028 au fost deja incluse 5 sporturi noi - cricket, baseball-softball, lacrosse, flag football și squash. Iar anul acesta, la Paris, vom vedea pentru prima dată în competiţia oficială kiteboarding sau breakdance. Rămâne încă pe lista de aşteptare dansul la bară, recunoscut ca sport de către Federaţia Internaţională, dar neacceptat, deocamdată, ca disciplină la Jocurile Olimpice. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

jocurile olimpice sportivi
Întrebarea zilei
Aţi fost vreodată victima unei înşelătorii pe WhatsApp?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Singura propoziție din limba română care se citește la fel din ambele capete....
Fanatik.ro
Publicat 16.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Zelenski: Rusia se pregătește să trimită 100.000 de soldați în Belarus,...
spotmedia.ro
Publicat 13.02.2025
Iluzie optică virală | În această imagine sunt 4 lei, nu doar 2. Găsiți-i pe...
Gandul
Publicat 16.02.2025
Care este probabilitatea ca asteroidul Bennu să lovească Pământul şi să...
Adevărul
Publicat 16.02.2025
Laurențiu Reghecampf a cerut-o în căsătorie Corina Caciuc! Cum a reacționat...
A1
Publicat 16.02.2025
Horoscopul zilei de 17 februarie 2025. Racii sunt sfătuiți să gândească...
CaTine
Publicat 16.02.2025
Ce ținute poartă Alexandru Papadopol și Cristiana Luca la nunta lor! Actorul...
spynews.ro
Publicat 14.02.2025
Începe procesul Simonei Halep la New York! Avocații româncei au obținut o...
GSP
Publicat 11.02.2025
Care sunt cele mai „inutile” facultăți din România. Cu greu îți găsești...
Click.ro
Publicat 15.02.2025
Singurul mamifer cu sânge rece a uimit experții. Creatura neobișnuită a...
Useit
Publicat 16.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Schema banală prin care contabila și casiera au furat 360.000 de lei din bugetul...
libertatea.ro
Publicat 16.02.2025
Sam Asghari a vorbit despre relația lui cu Britney Spears. Cei doi s-au cunoscut...
ZU
Publicat 16.02.2025
Rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde
Hello taste
Publicat 12.02.2025
Cum să sprijini copilul prin validarea emoțiilor sale
Deparinti
Publicat 15.02.2025
Fiica regretatei Lorena Rojas are 11 ani. Cum a crescut Lucianna alături de sora...
Happy
Publicat 14.02.2025
Cine este și cum arată iubita lui Ilie Bolojan: Ce salariu are președintele...
BZI
Publicat 12.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Rinita alergică sau „febra fânului”. Cauze, simptome și tratament
Medicool
Publicat 16.02.2025