Antena LIVE

Curs valutar

Video

Ebru Bolat, prima sportivă din România calificată la proba de yahting a Jocurilor Olimpice. Părinţii ei şi-au vândut casa pentru a o susţine pe acest drum

Lumea sportului se schimbă. Iar noi trebuie să ţinem pasul cu ea. Anul acesta, la Jocurile Olimpice de la Paris, au fost incluse cinci noi discipline printre care breakdance şi kiteboarding. Noi încă nu avem sportivi în aceste competiţii. Dar ne-am calificat la yahting si mountain bike. Două sporturi foarte puţin practicate în ţara noastră, pentru care e nevoie de multe sacrificii şi foarte mulţi bani. Ebru Bolat, de exemplu, prima sportivă din România calificată la yahting a ajuns la această performanţă după ce părinţii ei au vândut o casă.   

De la 25.07.2024, 21:30

Faceţi cunoştinţă cu Ebru Bolat. Fata care a ştiut mereu că e cea mai bună într-un sport despre care abia se auzise în România - yahting. "Când am început yahtingul, deja din al doilea meu an, dupa ce am început, am câştigat titlul de campioană naţională", spune Ebru Bolat, yahting.

Sporturi noi la Olimpiadă. Povestea lui Ebru Bolat

Avea doar 9 ani. La 11 câştiga deja tot ce se putea câştiga la concursurile de yahting din România. Aşa că la 12 ani a plecat să cucerească lumea. La primul său campionat european a terminat cursa penultima. O mare victorie, totuşi, pentru fetiţa care înţelegea că victoriile mari se obţin cu paşi mici. Avea nevoie doar de vânt bun şi un antrenor. Cel mai bun! Copila de 12 ani şi l-a ales singură, după ce a terminat prima ei cursă la europene.   

"M-am dus la el: Salut, mă iei şi pe mine? Eu fiind penultima la europene, adică nu era extraordinar de încântat. Nu îl ajutam eu în echipa lui, el mă ajuta pe mine. Şi a zis: Bine, hai, vino la un antrenament şi mă uit să văd dacă ai potenţial", povesteşte Ebru Bolat, yahting.

Pe acelaşi subiect

Şi a plecat cu el în Austria. Un an mai tarziu Ebru a ieşit pe locul 8 la europene. Iar în anul următor a câştigat cursa. Ebru Bolat prindea avânt să cucerească lumea dintr-o barcă. În scurt timp devenea dublu campioană europeană şi vice campioană mondială. Următorul vis era Olimpiada. "Zece ani mai târziu după ce mi-am propus, m-am şi calificat", mai spune ea.

Prima sportivă din România la JO, proba de yahting

Şi a devenit prima sportivă din România care ne reprezintă la Jocurile OIimpice la proba de yahting. Dar asta după mai bine de 10 ani de muncă grea, antrenamente epuizante şi foarte scumpe. Toate în străinătate, pentru că în România nu avea nici unde, nici cu cine să se pregătească.  

"Din momentul în care s-a hotărât să meargă pe drumul olimpic, primii sponsori au fost familia, tatăl ei şi mama ei au facut niste sacrifcii foarte mari. Inclusiv vânzarea unei case ca să facă rost de banii necesari în faza incipientă a proiectului", a declarat Alexandru Octavian Micu, președintele Federației Române de Yachting.

Între 80.000 şi 200.000 de euro pe an costă pregătirea unui sportiv în acest domeniu, la nivel olimpic. Dar, când pasiunea e mare şi visul de a deveni campion olimpic şi mai mare, sportivii fac orice sacrificiu. 

Sacrificiile făcute în numele performanţei

"Cel mai mare sacrifiu pe care poate l-am făcut - colegii mei de vârsta mea, când scoteau fetele la suc, eu eram în pădure şi mă antrenam. Uneori fără niciun scop, dar mergeam şi mă antrenam pentru că îmi plăcea şi iată, acum, după câţiva ani, au început să vină şi rezultatele", spune Ede Molnar, mountain bike.

Cel mai important - calificarea la Jocurile Olimpice. Ede Molnar ne va reprezenta la proba de mountain bike. "Cea mai mare greutate a fost pentru mine că înaintea mea nu a făcut nimeni chestia asta. Adică nu vreau să greşesc, dar aşa cum fac eu nu a trăit nimeni în sportul ăsta", adaugă Ede Molnar, mountain bike.

Ei sunt noua generaţie. Noul val de sportivi care înseamnă, de fapt, viitorul Jocurilor Olimpice. Care se schimbă, şi ele, odată cu vremurile. "Trebuie să ne concentrăm pentru 2028 pe noile discipline care provin din sporturile urbane şi aici vorbim de skatebording, de treking, de climbing, de căţărare, vorbim de alte şi alte discipline care au foarte mare priză în rândul tinerilor", a declarat Mihai Covaliu, preşedinte COSR.

În programul Jocurilor Olimpice de la Los Angeles din 2028 au fost deja incluse 5 sporturi noi - cricket, baseball-softball, lacrosse, flag football și squash. Iar anul acesta, la Paris, vom vedea pentru prima dată în competiţia oficială kiteboarding sau breakdance. Rămâne încă pe lista de aşteptare dansul la bară, recunoscut ca sport de către Federaţia Internaţională, dar neacceptat, deocamdată, ca disciplină la Jocurile Olimpice. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

jocurile olimpice sportivi
Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Orașul din Europa care are cel mai curat aer. Respiri altfel când ajungi aici,...
Fanatik.ro
Publicat 20.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Patru ZODII vor încheia această lună în forță. Nativii acestora au parte de...
Gandul
Publicat 20.09.2024
Mesajul operațiunii anti-Hezbollah: „oriunde crezi că ești în siguranță,...
Adevărul
Publicat 20.09.2024
Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit civil. Cum a arătat cântăreața în ziua...
A1
Publicat 19.09.2024
Horoscopul zilei de 21 septembrie 2024. Gemenii trebuie să se desprindă de...
CaTine
Publicat 20.09.2024
Irinel Columbeanu și-a găsit liniștea alături de o altă femeie! Cine îi...
spynews.ro
Publicat 20.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc...
Click.ro
Publicat 20.09.2024
Dispozitivul Neuralink care ar putea reda vederea oamenilor, chiar dacă și-au...
Useit
Publicat 20.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum...
Redacţia.ro
Publicat 20.09.2024
„Colonelul zis «Tigrul» s-a îmbătat și a trimis zeci de oameni la moarte,...
libertatea.ro
Publicat 20.09.2024
Christina Aguilera sărbătorește 25 de ani de la debutul primului ei album cu o...
ZU
Publicat 20.09.2024
Ruladă cu gem de căpșuni. Un desert simplu, delicios și aspectuos
Hello taste
Publicat 20.09.2024
13 lucruri pe care trebuie să le știi despre pielea bebelușului tău
Deparinti
Publicat 20.09.2024
Cum se derulează lucrările la Autostrada București-Brașov. Cătălin Drulă,...
ziare.com
Publicat 20.09.2024
Fiica faimoasei Adamari López este model la vârsta de 9 ani. Alaïa a îmbrăcat...
Happy
Publicat 20.09.2024
Ce include o dietă sănătoasă. Alimentele de care ai nevoie în fiecare...
Medicool
Publicat 20.09.2024
"Spun de trei ani! Asta e problema la Rapid". Daniel Pancu a intervenit şi a...
orangesport.ro
Publicat 19.09.2024