Generația sub Presiune. Părinții, abandonați de stat de la izbucnirea pandemiei, sunt prinși între serviciu și îngrijirea copiilor: "O stare de panică și multă anxietate"
Să fii părinte e un job cu normă întreagă. Dar ce faci când trebuie să jonglezi şi cu serviciul, şi cu educaţia copiilor închişi în case? A fost provocarea cea mai mare a părinţilor, care s-au simţit abandonaţi de stat în pandemie. Mulţi au renunţat la cariere, ca să-şi poată ajuta copiii. Şcoala online a însemnat bani cheltuiţi, nervi pierduţi şi o revelaţie: prăpastia dintre şcoală şi părinţi e mai mare ca oricând. Urmăriţi un nou material din seria Generaţia sub Presiune.
De Mădălina Iacob la 09.09.2021, 20:39Gabriela Maalouf, mamă: O stare de panică și multă anxietate, nu știam cum mergem noi la serviciu, dacă se descurcă online şi cu cine rămân ei să facă lucrul acesta. Nu mai puteau să vină bunicii, cu cine să rămân, dacă se îmbolnăveau bunicii, dacă venea cineva din afară, vine pleacă, nu știam cum să se desfășoare.
Aşa s-au trezit peste noapte milioane de părinţi. Închişi în case cu copiii lor. Cu job-ul mutat acasă, ori deloc fără serviciu, și cu o provocare serioasă: să le fie și prieteni, și părinți dar și profesori sau educatori propriilor copii.
Charlize Maalouf, elevă: În online sincer nu prea înțelegeam nimic, după școală o așteptam pe mama și să mă ajute ea la chestii pe care nu le-am înțeles.
Charlize e clasa a șaptea și are un frate cu trei ani mai mic. Mama lor și-a împărțit între ei puținul timp rămas după job. E psiholog și decizia de nu renunța la locul de muncă a fost foarte greu de luat.
Gabriela Maalouf, mamă: Eu nu aveam cum să renunţ, să renunţ la munca mea ar fi trebuit să renunţ la alţi oameni care aveau fix atunci probleme, oamenii care veneau în cabinet, şi eu traiam ce traiau ei, şi stiam că le e greu să fie aşa.
Cererea de bone a explodat în pandemie
Și cine n-are bunici, își cumpără... bone. Cererea a explodat în pandemie. Școala online a pus presiune pe bugetul fiecărei familii.
Gabriela Maalouf, mamă: Le-am cumpărat amândurora laptopuri, le-am mai cumpărat telefon, se făcuseră grupuri de WhatsApp, o grămadă de lucruri pe telefon.
95% dintre părinţi au suportat costuri suplimentare pentru educație în ultimul an. Specialiștii au făcut și calculele. O familie a cheltuit între 5.000 şi 6.000 de lei în medie pentru costurile ascunse pandemiei. Ce înseamna asta? Un laptop nou, un telefon mobil performant, un abonament mai bun la Internet, dar și meditaţii. Tot online.
Cristina Anghel, medic psihiatru: Părinții înșiși au resimțit efectele pandemiei, unii și-au pierdut locurile de muncă, și mulți dintre ei au fost privați de libertatea vieții lor de dinainte și cu atât mai mult acum conflictele dintre generația tânăra și generația mai în vârstă s-au accentuat.
Piederile s-au simţit la nivel global, nu doar în România
Laura locuiește la Paris și e puțin mai norocoasă pentru că școala a fost închisă doar patru luni în Franța. Dar șocul s-a simțit la fel și pentru fetița ei. I-a fost extrem de greu să țină pasul cu orele online.
Laura Filitov, mamă din Franța: Ceea ce se numește la noi fractură numerică este una dintre preocupările guvernului francez, mulţi au fost izolaţi și nu au putut să aibă acces la cursuri.
Ce îi sperie cel mai mult pe părinţi acum este fix ce așteaptă de un an și jumătate: întoarcerea la normalitate.
Laura Filitov, mamă din Franța: Cred că trebuie luate etapă cu etapă. Nu ne putem întoarce în trecut și să spunem că am șters tot ceea ce s-a întâmplat. E o generație sacrificată, trebuie să fim foarte atenți cu elevii.
Tot mai mulți copii ajung la psiholog, de la izbucnirea pandemiei de coronavirus
Atenție mai ales la schimbările de comportament, de somn sau de alimentație, atrag atenția psihologii! Pot fi semnele unei depresii. O tulburare care a umplut în ultimul an cabinetele de psihiatrie pediatrică. Adolescenții s-au adaptat cel mai greu.
Reporter: Sunteți părinte. Ce le transmiteți părinților care și-au dus copiii la psihiatru?
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: E nevoie mai mult decât oricând de echilibru, e nevoie de armonie între familie și școală între elevi și profesori. Încerc să echilibrez toate aceste falii care din păcate s-au amplificat pe o perioada de criză.
Înainte de începutul școlii, părinții încă sunt bulversați. Nu știu în ce clase vor intra copiii lor. Mâine, la Observator, vedeți tragerea la sorți pentru clasa a cincea.