Reportaj exclusiv Obsevator din Kiev. Capitala Ucrainei revine la viaţă. Poveştile refugiaţilor care se întorc pe ruinele războiului
Capitala Ucrainei revine la viaţă! Localnicii au prins curaj şi se întorc încet, încet acasă. Mulţi sunt norocoşi dacă din locuinţele lor au mai rămas zidurile, dar nu se dau bătuţi. Sunt hotărâţi să-şi reconstruiască vieţile pe ruinele războiului, dar nu uită că sunt la doar un pas de oroare şi distrugere.
De Laurenţiu Rădulescu la 24.06.2022, 20:11Sub un pod dărâmat, fanfara alungă coşmarul bombardamentelor şi cântă triumful vieţii. Încet, încet, capitala Ucrainei se reconstruieşte. Oamenii ies la plimbare, savurează o cafea la terasele din centru, magazinele încep să primească marfă, iar frizerii nu îşi mai văd capul de treabă. Oraşul renaşte din cenuşă. În urmă cu două luni, Kievul era pustiu şi sub asalt continuu. Ucrainenii care au fugit din calea bombelor au început să se întoarcă.
- Reporter: Ştiai ce s-a întâmplat cu casa ta înainte să te întorci?
- Maria: Ştiam. Vecinii mei mi-au trimis poze, video-uri, dar să vezi cu ochii tăi....
- Reporter: Acela e apartmentul tău?
- Maria: Da, acela...
Maria s-a refugiat în Polonia cu soţul şi cei doi copii. De casa lor s-a ales praful. "E foarte greu...pentru că nu e doar o casă, e inima noastră e....viaţa mea", a declarat Maria. La fel ca Maria, mii de ucraineni se întorc să reconstruiască. E o altfel de bătălie pe frontul răbdării şi curajului de a o lua de la capăt. Victoria se măsoară în râsete de copil şi rutina unei vieţi normale.
Pe străzi, e plin de lume. Kievul se reconstruieşte, dar nu uită. În centrul oraşului, soldaţii care au pierit pe front sunt omagiaţi. Centrul Kievului poartă în continuare urme ale războiului mai la tot pasul. Baricadele pe care le vedeţi erau în urmă cu două luni puse pe mijlocul şoselei principale, aici în centrul Capitalei. Acum, toate aceste baricade au fost retrase, duse pe drumuri secundare, iar viaţa parcă şi-a recăpătat cumva culoarea. Războiul e departe de final şi ucrainenii ştiu. Au decorat o fântână cu steagurile naţiunilor de la care cer sprijin. Iar din sacii de nisip, folosiţi de soldaţi până nu demult, au scris un mesaj simplu: "ajutaţi-ne".