10 ani de la cutremurul devastator urmat de tsunami, care a provocat dezastrul de la Fukushima
Japonia comemorează astăzi 10 ani de la cel mai mare cutremur din istoria ţării, care a făcut peste 18.000 de victime - morţi şi dispăruţi. Seismul de magnitudine 9 a provocat un uriaş tsunami care a devastat şi centrala nucleară de la Fukushima, unde trei reactoare au intrat în colaps.
De Redactia Observator la 11.03.2021, 08:30Sute de mii de oameni au fost evacuaţi şi mulţi nu s-au mai putut întoarce la casele lor. Dezastrul a lăsat urme care persistă şi acum, deşi viaţa pare să fi revenit la normal.
Un studiu al ONU arată că radiaţiile emise după accidentul nuclear de la Fukushima au fost de 100 ori mai slabe decât la Cernobîl şi nu au avut efecte grave asupra sănătăţii oamenilor.
Dar organizaţia Greenpeace avertizează că multe zone din apropierea centralei nu sunt nici astăzi decontaminate.
15.899 de morţi - bilanţul confirmat al triplei catastrofe din 2011
La 11 martie 2011, a avut loc în Japonia un puternic seism de magnitudine 9 pe scara Richter, cu epicentrul în regiunea Tohoku din Oceanul Pacific, în apropierea oraşului nipon Sendai, aflat pe coasta estică a ţării, urmat de tsunami, menţionează Japan Meteorological Agency pe site-ul www.jma.go.jp.
Cutremurul este considerat ca fiind cel mai mare din istoria Japoniei. În urma lui, a fost declarată stare de urgenţă nucleară în Japonia, din cauza unor probleme la centralele nucleare Fukushima I şi Fukushima II.
La ora locală 14.46 (ora 05.46 GMT), Japonia a fost zdruncinată de un devastator cutremur de pământ, soldat cu 15.881 de morţi şi 2.660 de persoane date dispărute, la care se mai adaugă 2.554 de decese din cauza degradării condiţiilor de viaţă, conform unui bilanţ oficial dat publicităţii în martie 2013.
Bilanţul confirmat al triplei catastrofe din 2011 (seism, tsunami şi accident nuclear la Fukushima) era de 15.899 de morţi, în decembrie 2020, potrivit poliţiei nipone, citate de AFP şi DPA.