Antena LIVE

Curs valutar

100 de zile de război Israel - Hamas. Bombardamentele continuă în Gaza, fără să se întrevadă un final al conflictului

Război Israel-Hamas. Israelul a continuat sâmbătă bombardamentele asupra Fâşiei Gaza, promiţând să continue ofensiva sa pentru a distruge mişcarea islamistă Hamas. Războiul a intrat în ziua 100, fără să se întrevadă un final al conflictului.

De la 14.01.2024, 11:17
WhatsApp
100 de zile de război Israel - Hamas. Bombardamentele continuă în Gaza, fără să se întrevadă un final al conflictului Profimedia Images

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat că acuzaţiile de genocid în Gaza aduse ţării sale în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga nu îl vor descuraja de la obiectivul său.

"Nimeni nu ne va opri - nici Haga, nici Axa Răului, nimeni", a declarat el într-o conferinţă de presă, referindu-se la Hamas, la Hezbollah, susţinută de Iran, şi la miliţiile Houthi care şi-au oferit sprijinul.

La mai bine de trei luni de la atacul din 7 octombrie asupra Israelului, care a declanşat actualul război, peste 20.000 de palestinieni au fost ucişi, iar Gaza a fost redusă la ruine, aproape întreaga sa populaţie de 2,3 milioane de locuitori refugiindu-se într-un colţ minuscul din sudul enclavei.

Israelul afirmă că vizează militanţii şi că face tot posibilul pentru a reduce la minimum atacurile suferite de necombatanţi, în timp ce duce un război urban împotriva Hamas în enclava palestiniană dens populată.

Pe acelaşi subiect

Amploarea crimelor din Gaza a şocat opinia publică mondială

Însă amploarea crimelor din Gaza şi situaţia umanitară dezastruoasă au şocat opinia publică mondială şi au alimentat apelurile tot mai numeroase pentru încetarea focului, Africa de Sud lansând o acţiune în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie, acuzând Israelul de genocid.

Israelul a respins acuzaţia ca fiind o distorsiune grosolană, afirmând că acţiunile sale din Gaza au fost întreprinse în legitimă apărare după ce, la 7 octombrie, atacatorii Hamas au atacat o serie de comunităţi din sudul Israelului, ucigând peste 1 200 de israelieni şi străini şi luând ca ostatici aproximativ 240 de persoane.

Acesta afirmă că atacul, pe care liderii Hamas au declarat că îl vor repeta, a arătat că existenţa sa ca stat este ameninţată dacă mişcarea nu este distrusă.

Armata israeliană, care afirmă că a ucis peste 8.000 de luptători, a anunţat o nouă fază a luptei, retrăgând o parte din forţele din nordul Fâşiei Gaza, dar menţinând operaţiunile în sud, unde se crede că se ascund lideri de rang înalt ai Hamas, inclusiv liderul mişcării din Gaza, Yahya Sinwar.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Gaza, Ashraf Al-Qidra, a declarat că loviturile israeliene au ucis 135 de palestinieni şi au rănit 312 în ultimele 24 de ore. În total, el a spus că 23.843 de palestinieni, majoritatea civili, au fost ucişi din 7 octombrie.

"O mică parte din ceea ce trăiesc apropiaţii noştri"

"O mică parte din ceea ce trăiesc apropiaţii noştri": la Tel Aviv, un tunel a fost construit într-o piaţă redenumită simbolic "piaţa ostaticilor" deţinuţi de Hamas şi dezvelit sâmbătă, înainte de cea de-a 100-a zi de război între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană, relatează AFP.

Nepoată a unui ostatic, Eyal Moar este conştientă că "aceasta este doar o mică parte" din experienţa ostaticilor reţinuţi în Fâşia Gaza de către mişcarea islamistă palestiniană şi aliaţii săi timp de o sută de zile, ale căror chipuri sunt omniprezente în Israel.

Unchiul său, Abraham Munder, în vârstă de 79 de ani, a fost unul dintre cei aproximativ 250 de civili şi soldaţi răpiţi la 7 octombrie în sudul Israelului, în timpul atacurilor comandamentelor islamiste palestiniene ale Hamas din Fâşia Gaza.

În timpul unui armistiţiu de o săptămână, la sfârşitul lunii noiembrie, aproximativ o sută au fost eliberaţi în schimbul prizonierilor palestinieni. Dar 132 sunt în continuare în Gaza, iar dintre ei 25 au murit fără ca trupurile lor să fi fost returnate, potrivit autorităţilor israeliene. "Ştim că sunt condiţii oribile: nu au aer curat, foarte puţină mâncare, nu au medicamente, nu au lumină naturală, dorm pe jos", ca să nu mai vorbim de "starea psihică", spune Eyal Moar.

Unii au fost răpiţi după ce au fost răniţi, iar alţii suferă de boli cronice, cum ar fi astmul, sau au o stare de sănătate precară din cauza condiţiilor în care sunt ţinuţi. Guvernul israelian a anunţat vineri că le vor fi trimise medicamente "în câteva zile", în urma unui acord cu Qatar.

Artistul israelian Roni Levavi a proiectat tunelul îngust de beton de 30 de metri prin care trec rudele ostaticilor. El a vrut să creeze "o reconstituire cât mai fidelă", bazându-se pe imaginile cu tuneluri din Gaza apărute în mass-media, a explicat el pentru AFP. Israelienii sunt convinşi că ostaticii sunt ţinuţi în vasta reţea subterană a Hamas în Fâşia Gaza.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi israel hamas israel hamas
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fenomenul Georgescu. Mâna ieșită din pâclă care ne strânge de gât pe toți
spotmedia.ro
Publicat 25.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria...
Adevărul
Publicat 25.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 26 noiembrie 2024. Berbecii sunt atenți la cheltuieli. Află...
CaTine
Publicat 25.11.2024
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024....
spynews.ro
Publicat 25.11.2024
Cele mai tari meme-uri după surpriza istorică de la alegerile prezidențiale:...
GSP
Publicat 25.11.2024
Care este averea lui Călin Georgescu! Ce mașină conduce și în ce bancă își...
Click.ro
Publicat 25.11.2024
Informațiile electorale false de pe TikTok. Cum au fost influențați...
Useit
Publicat 25.11.2024
Câți bani ar fi plătit Călin Georgescu pe TikTok pentru a fi promovat de...
Redacţia.ro
Publicat 25.11.2024
Prima declarație de la Kremlin despre victoria lui Călin Georgescu în primul...
libertatea.ro
Publicat 25.11.2024
Taylor Swift a purtat un colier strălucitor cu diamante pentru o cină în New...
ZU
Publicat 25.11.2024
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai...
Hello taste
Publicat 25.11.2024
Cel mai bun mic dejun pentru copiii care merg la școală. Nutriționiștii...
Deparinti
Publicat 25.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cei mai iubiți 7 actori turci în 2024. Care sunt preferații fanelor din...
Happy
Publicat 25.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cum să faci maia naturală. Ce tipuri de pâine sunt mai sănătoase
Medicool
Publicat 25.11.2024