55 de ani de la misiunea Apollo 11 şi de când s-a rostit celebra frază: "Un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire"
Astăzi se împlinesc 55 de ani de când a fost rostită fraza care a făcut istorie - "Un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire." Astronautul Neil Armstrong a devenit atunci primul om care a păşit pe Lună în cadrul misiunii Apollo 11. Acolo, el şi cei doi colegi ai săi, au lăsat şi o mică amintire de pe Pământ - steagul american.
De Redactia Observator la 20.07.2024, 09:48La 20 iulie 1969 avea să se scrie istorie - Neil Armstrong devenea primul om care a păşit pe Lună. Echipajul format din comandantul Armstrong, Edwin Buzz Aldrin şi Michael Collins a început misiunea Apollo 11, lansată cu numai patru zile înainte de momentul care avea să rămână pentru totdeauna în mintea oamenilor. Peste 500 de milioane de persoane au urmărit aselenizarea, iar preşedintele Statelor Unite de la acea vreme, Richard Nixon, a vorbit cu astronauţii chiar când se aflau pe Lună.
"Este, cu siguranţă, cel mai special apel telefonic care a fost făcut de la Casa Albă. Pentru fiecare american, trebuie să fie cea mai mândră zi din vieţile noastre şi pentru oamenii din toată lumea, sunt convins că şi ei se vor alătura americanilor în a recunoaşte ce performanţă imensă este", a declarat Richard Nixon, fost preşedinte al SUA.
22 de kilograme de roci, aduse pe Pământ
În două ore şi jumătate de explorare, au fost strânse circa 22 de kilograme de roci care au fost aduse, mai apoi, pe Pământ. Nu au uitat nici să lase acolo o mică dovadă că oamenii au păşit pentru prima dată în Univers - un drapel american şi o placă de oţel cu un mesaj de pace, semnat de preşedinte. Pe 24 iulie, după opt zile de la începerea misiunii, echipajul s-a întors pe Terra.
Misiunea fost însă atinsă şi de scepticismul oamenilor. De-a lungul timpului au apărut mai multe teorii cum că aselenizarea ar fi fost falsă şi că, de fapt, ar fi fost aranjată într-o bază militară americană ca parte a unui complot pus la cale de oficialii de la Washington. NASA speră însă să ducă alţi astronauţi pe Lună şi a lansat programul Artemis 3 care ar putea să devină realitate în septembrie 2026.