600.000 de raţe vor fi sacrificate în Franţa, pentru stingerea unui focar de gripă aviară
Numărul păsărilor sacrificate în Franţa din cauza gripei aviare ar urma să ajungă la 3,4 milioane, după ce, marţi, ministrul Agriculturii, Stephane Le Foll, a anunţat că vor fi eutanasiate încă 600.000 de raţe, ca parte a eforturilor de a preveni extinderea epidemiei.
De Redactia Observator la 21.02.2017, 10:50Numărul păsărilor sacrificate în Franţa din cauza gripei aviare ar urma să ajungă la 3,4 milioane, după ce, marţi, ministrul Agriculturii, Stephane Le Foll, a anunţat că vor fi eutanasiate încă 600.000 de raţe, ca parte a eforturilor de a preveni extinderea epidemiei.
Cea mai recentă operaţiune de sacrificare va fi efectuată în regiunea Landes, în sud-vestul Franţei, unde se produce renumitul foie gras.
"Am eutanasiat deja o mulţime de raţe în partea estică a acestei zone. Ştim că a mai rămas o zonă unde trebuie să acţionăm şi să sacrificăm toate raţele.", a afirmat Stephane Le Foll, pentru postul regional de radio France Bleu.
Franţa şi Ungaria sunt cele mai afectate de virusul 'extrem de patogen' H5N8, care s-a răspândit în Europa şi în Orientul Mijlociu în ultimele trei luni.
Operaţiunea de sacrificare a aproape un milion de raţe şi gâşte a început luna trecută în Franţa, într-un efort de a opri răspândirea noii epidemii de gripă aviară, care pare mai virulentă decât cea care a lovit ţara în 2015.
Asociaţia producătorilor de foie gras se aşteaptă la pierderi de 75-80 de milioane de euro în urma sacrificărilor.
În noiembrie, a fost detectat virusul H5N8 în sud-vestul Franţei, fiind afectate 95 de ferme, rata mortalităţii ajungând la 30%. De atunci, au fost implementate măsuri sporite de protecţie pe întreg teritoriul Franţei, cel mai mare crescător de păsări din Uniunea Europeană.
Este un virus "mult mai mortal" decât virusul H5N1 care a lovit Franţa în 2006 şi în 2015, a afirmat Jean-Luc Guérin, de la Facultatea de Medicină Veterinară din Toulouse.
Franţa este cel mai mare producător şi exportator de foie gras din lume.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numără şi România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, pieţe şi în comerţul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare.