73 de morţi şi 52 de răniţi, în urma unui incendiu devastator în Johannesburg. În blocul care a ars stăteau imigranţi şi oameni fără adăpost
Incendiu devastator în cel mai mare oraş al Africii de Sud, Johannesburg. 73 de oameni, printre care şi 7 copii, au murit şi cel puţin 52 au fost răniţi în urma unui incendiu într-o clădire de cinci etaje. Flăcările au izbucnit în cursul nopţii şi au mistuit blocul, care era locuit de persoane fără adăpost şi imigranţi. Popmpierii au reuşit să îl controleze abia spre dimineaţă şi au avertizat că bilanţul va creşte. Trupurile celor morţi au fost înşirate pe trotuare, în timp ce rudele disperate s-au adunat în faţa clădirii pentru afla informaţii despre persoanele apropiate.
De Redactia Observator la 31.08.2023, 17:54Clădirea care a ars se afla într-o zonă degradată din centrul Johannesburgului. Clădirea aparţinea autorităţilor municipale care, la 12 ore de la izbucnirea incendiului, încă nu puteau oferi o imagine clară a persoanelor care locuiau acolo. Oficialii din Johannesburg au sugerat iniţial că imobilul fusese ocupat ilegal de oameni fără adăpost.
Guvernul municipal a anunţat că cel puţin 73 de persoane au murit şi 52 au fost rănite în incendiu
Primarul oraşului, Kabelo Gwamanda, a declarat reporterilor că municipalitatea închiriase clădirea unei organizaţii de caritate pentru femeile strămutate, dar aceasta "a sfârşit prin a servi unui scop diferit", fără a oferi mai multe detalii. Un alt oficial a declarat că este posibil ca unele camere să fi fost închiriate de bande criminale care colectau ilegal chirii. Un panou aflat la intrarea în bloc îl identifica drept o clădire de patrimoniu ţinând de istoria apartheidului din Africa de Sud, unde sud-africanii de culoare veneau să îşi ridice "dompass"-ul - documente care le permiteau să lucreze în zonele din oraş deţinute de albi.
Johannesburgul rămâne unul dintre cele mai inegale oraşe din lume, cu o sărăcie generalizată, şomaj şi o criză a locuinţelor. Potrivit oficialilor locali, în acest oraş trăiesc aproximativ 15.000 de persoane fără adăpost. Incendiile din gospodării sunt frecvente în Johannesburg, în special în zonele sărace. Unul dintre cele mai sărace cartiere, Alexandra, a avut sute de case distruse în mai multe incendii produse în ultimii cinci ani. Oraşul suferă de pene cronice de energie electrică în timpul cărora mulţi recurg la lumânări pentru a face lumină şi la focul cu lemne pentru a se încălzi.
Autorităţile au precizat că încă este în curs de investigare cauza incendiului. Preşedintele Cyril Ramaphosa a declarat că speră că ancheta în curs de desfăşurare privind cauzele incendiului va contribui la prevenirea unei tragedii similare pe viitor.