A şasea zi de proteste în Georgia. Mii de oameni luptă pentru un viitor în UE sub tunuri de apă şi grenade lacrimogene. "De ce vreţi să stăm în genunchi?"
De şase nopţi, mii de georgieni luptă cu disperare pentru un viitor european. În capitala Tbilisi, manifestanţii se adună seară de seară cu steaguri ale Uniunii Europene şi sunt întâmpinaţi, de fiecare dată, cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. Manifestaţiile vin după ce guvernul a oprit discuţiile de aderare. Preşedinta ţării acuză o fraudă la vot şi spune că un lucru asemănător s-a întâmplat şi în România.
De Redactia Observator la 04.12.2024, 09:05În a şasea noapte de proteste la Tbilisi, manifestanţii au lansat sute de artificii către forţele de ordine adunate să păzească instituţiile de stat. Jandarmii au folosit zeci de grenade lacrimogene pentru a împrăştia mulţimea.
Mii de persoane au participat la mitingul din centrul capitalei, cu steaguri ale Georgiei şi ale Uniunii Europene. Oamenii se plâng că deciziile guvernului pro-rus i-au adus în pragul disperării.
Preşedinta Georgiei a comparat situaţia cu cea din ţara noastră
Noul val de proteste din Georgia a început după ce partidul Visul Georgian a câştigat alegerile parlamentare din octombrie. Opoziţia a acuzat însă o fraudă masivă şi refuză să recunoască noul legislativ. Preşedinta Salome Zurabişvili a făcut o comparaţie între situaţia din România şi cea din ţara ei.
- Georgienii luptă cu disperare pentru un viitor european de cinci nopţi. Manifestanţii îndură gaze lacrimogene...
- Preşedinta Georgiei: Rusia duce un "război hibrid" împotriva României şi Moldovei. Ce spune despre Călin Georgescu
- A cincea noapte de proteste violente în Georgia. Poliţiştii au folosit din nou tunurile cu apă şi gaze...
"De ce vreţi să stăm în genunchi?", spune o protestatară.
"Înainte de România au fost Moldova (salvată de diaspora ei) și Georgia. Protestele masive de astăzi sunt rezultatul fraudelor electorale masive" a scris Zurabişvili pe contul de pe platforma X.
Săptămâna trecută, premierul georgian a oprit discuţiile de aderare la UE până în 2028, deşi obiectivul este trecut în Constituţie. Mii de oameni au ieşit în stradă, dar şeful guvernului acuză că protestatarii au fost manipulaţi.
"Responsabilitatea principală pentru mitingul violent revine politicienilor și birocraților europeni, precum și agenților locali. Georgia este un stat independent cu instituții puternice și, cel mai important, cu un popor experimentat și înțelept a cărei rezistență nu poate fi zdruncinată. "Scenariul Maidan" nu va avea loc în Georgia", a spus Irakli Kobakhidze, premierul Georgiei.
De la începutul protestelor, peste 300 de oameni au fost arestaţi, iar 113 poliţişti şi jandarmi au avut nevoie de îngrijiri medicale.