Antena LIVE

Curs valutar

Accidentul Airbus A320: Vastă operațiune pentru recuperarea cadavrelor și a resturilor avionului

O operațiune vastă și periculoasă de căutare a fost reluată miercuri pentru recuperarea într-o zonă montană greu accesibilă a rămășițelor pământești ale celor 150 de victime ale accidentului avionului Airbus A320 al companiei germane Germanwings

De la 25.03.2015, 12:19
WhatsApp

O operațiune vastă și periculoasă de căutare a fost reluată miercuri pentru recuperarea într-o zonă montană greu accesibilă a rămășițelor pământești ale celor 150 de victime ale accidentului avionului Airbus A320 al companiei germane Germanwings

Anchetatorii, care au recuperat o primă 'cutie neagră' conținând discuțiile din cabina piloților, sunt în căutarea celei de-a doua 'cutii negre' a aparatului cu datele de zbor ale aeronavei.

'Ipoteza teroristă nu este privilegiată', a declarat miercuri ministrul de interne, Bernard Cazeneuve. 'Toate ipotezele trebuie analizate îndeaproape, atâta timp cât ancheta nu a ajuns la o concluzie', a adăugat el.

Președintele francez François Hollande, cancelarul german Angela Merkel și premierul spaniol, Mariano Rajoy, sunt așteptați în jurul 13.00 GMT la locul dezastrului, unde peste 300 de jandarmi și o sută de pompieri au fost mobilizați.

Germania și Spania sunt țările cele mai greu încercate de această tragedie, cea mai devastatoare din ultimii peste 30 de ani în Franța, notează AFP.

Un elicopter cu anchetatori la bord a decolat cu puțin timp înainte de 07.00 GMT pentru a-i transporta pe aceștia la locul accidentului.

Căutările se anunță complexe din cauza dispersării rămășițelor pe o suprafață de 4 hectare în munți, într-o zonă cu acces extrem de dificil în sudul Alpilor, la o altitudine de 1.500 de metri, unde aparatul practic s-a pulverizat.

Avionul filialei low-cost a Lufthansa a plecat marți dimineață din Barcelona (Spania) cu destinația Düsseldorf (Germania), cu 144 de pasageri și șase membri ai echipajului la bord.

'Cele mai mari părți ale epavei pe care le-am recuperat nu sunt mai mari ' decât o servietă, a declarat marți seara un anchetator al jandarmeriei. Printre resturi, nicio secțiune mare de fuselaj nu a fost observată. 'Numai trenul de aterizare a putut fi identificat', au adăugat colegi ai acestuia.

Potrivit procurorului din Marsilia însărcinat cu acest caz, 'zece medici legiști și trei antropologi' se vor deplasa la locul accidentului pentru identificarea victimelor cu ajutorul prelevărilor de ADN.

'Cutia neagră', cu înregistrarea sunetelor și conversațiilor din cockpit, a fost transferată Biroului de anchetă și analiză (BFA), organism specializat în accidentele de avioane, care urmează să stabilească cauzele catastrofei. O sursă apropiată anchetei a indicat pentru AFP că prima 'cutie neagră' găsită este deteriorată. 'Cutia neagră găsită este un CVR (cockpit voice recorder)', a indicat aceasta.

'Dar CVR-ul este deteriorat', a adăugat interlocutorul agenției franceze de presă, indicând că a 'doua cutie neagră' (FDR — 'flight data recorder') cu datele de zbor este în continuare căutată.

Accidentul, cea mai mare catastrofă aeriană pe teritoriul francez din ultimii peste 30 de ani, a declanșat o emoție considerabilă în Europa și nu numai.

Spania a decretat trei zile de doliu național, după ce regele Felipe al IV-lea și-a anulat vizita de stat care abia începuse în Franța.

Statele Unite ale Americii și Rusia și-au oferit ajutorul Franței în operațiunile de căutare și recuperare a resturilor avionului și victimelor.

Printre victime figurează 67 germani, între care doi sugari, 16 adolescenți din Haltern (nord-vestul Germaniei) care au fost într-un schimb de experiență școlar cu liceeni spanioli, precum și doi cântăreți de la opera din Dusseldorf, Oleg Bryjak și Maria Radner.

Lista pasagerilor conține de asemenea '45 de călători cu nume de familie spaniole', potrivit autorităților de la Madrid.

Potrivit informațiilor primite de biroul AFP pe plan internațional, există de asemenea cel puțin o victimă de naționalitate belgiană, precum și una daneză, două australiene, două columbiene și două argentiniene.

De asemenea, Londra, Mexico și Tokyo au evocat prezența probabilă la bord a unor britanici, a doi mexicani și a doi japonezi.

Președintele Hollande a evocat, la rândul său, posibilitatea 'fără dubii' a unor victime 'turce', în timp ce media marocane au scris despre prezența unui cuplu marocan la bordul avionului care s-a prăbușit în Alpii francezi.

O casă mortuară și un PC operațional au fost instalate la Seyne-les-Alpes, localitate din apropierea accidentului, unde familiile victimelor sunt așteptate miercuri.

Cauzele accidentului rămân necunoscute. Echipajul nu a emis un semnal de alarmă pe întreaga durată a căderii aparatului, care a durat opt minute, potrivit Germanwings.

Pilotul avea 'mai mult de zece ani de experiență' și 'peste 6.000 de ore de zbor' la activ, conform companiei. Avionul era în serviciu de 25 de ani și a trecut printr-o revizie importantă în vara anului 2013.

La 1 septembrie 2013, un aparat care efectua legătura pe ruta Paris-Saigon s-a prăbușit în aceeași regiune din sudul Alpilor. Acesta este primul dezastru aerian în Franța metropolitană după prăbușirea Concorde Air France, soldată cu 113 morți, la 25 iulie 2000, la scurt timp după decolarea de pe aeroportul parizian Roissy-Charles de Gaulle.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

avion franta accident airbus operatiune cadavre avion
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce să pui în butoiul cu varză murată ca să nu se acrească prea tare. Trucul...
Fanatik.ro
Publicat 22.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024