Acordul pentru Brexit a fost votat de Parlamentul Marii Britanii
Acordul pentru Brexit a fost votat de Parlamentul Marii Britanii. 358 de deputaţi au votat pentru, iar 254 au fost împotrivă.
De Cristian Toteştean la 20.12.2019, 17:23- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Acordul pentru Brexit a fost votat de Parlamentul Marii Britanii. 358 de deputaţi au votat pentru, iar 234 au fost împotrivă.
Votul dat vineri de Camera Comunelor reprezintă un prim pas pentru îndeplinirea promisiunii Premierului Boris Johnson de a realiza Brexit-ul la 31 ianuarie 2020.
Acordul pentru Brexit a fost supus votului în faţa noii majorităţi din Parlamentul Britanic, formată în urma alegerilor anticipate din 12 decembrie şi câştigate de conservatorii lui Boris Johnson. Cu o majoritate conservatoare clară în Camera Comunelor, rezultatul votului de vineri nu a fost, astfel, o surpriză.
"Suntem cu un pas mai aproape de a realiza Brexit-ul", a comentat Boris Johnson după vot.
Ce urmează
Ca un următor pas pentru confirmarea Brexitului pe 31 ianuarie, mai este necesară aprobarea pachetului normativ care transformă acordul pentru Brexit în legislaţie. Premierul Boris Johnson va veni cu această legislaţie în Parlament după Crăciun. El estimează că adoptarea ei va fi încheiată pe 9 ianuarie 2020.
De cealaltă parte, Acordul pentru Brexit are nevoie de ratificarea ţărilor membre ale UE, dar şi din partea Parlamentului European.
Paşii pentru Brexit
31 ianuarie 2020 nu va însemna ieşirea efectivă a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Confirmarea Brexitului la această dată va însemna debutul unei perioade de tranziţie de 1 an, în care Marea Britanie şi UE trebuie să îşi reglementeze divorţul, pentru ca ieşirea efectivă a regatului să fie pe 31 ianuarie 2021.
În această perioadă de tranziţie de un an, cele două părţi trebuie să încheie un acord comercial, care va fi punctul vital al relaţiei post-Brexit. Marea Britanie şi UE trebuie să încheie şi să ratifice acest acord până în decembrie 2020.
În cazul unui eşec, vor fi luate în calcul două opţiuni: fie prelungirea perioadei de tranziţie cu încă un an sau 2, fie un Brexit fără acord, la 31 ianuarie 2021.
- Acest articol a fost actualizat -