ACORD pentru REDUCEREA TENSIUNILOR în Siria
Un acord pentru o detensionare a situaţiei din Siria va intra în vigoare în noaptea de vineri spre sâmbătă, la miezul nopţii, dar aviaţia rusă a anunţat că va continua atacurile vizând ţinte ale Statului Islamic, relatează Reuters.
De Redactia Observator la 06.05.2017, 08:06- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Un acord pentru o detensionare a situaţiei din Siria va intra în vigoare în noaptea de vineri spre sâmbătă, la miezul nopţii, dar aviaţia rusă a anunţat că va continua atacurile vizând ţinte ale Statului Islamic, relatează Reuters.
Iranul şi Turcia au aprobat joi o propunere rusă de a stabili zone de „reducere a tensiunilor”, dar detaliile planului nu sunt clare încă.
În zonele vizate, aflate în nordul ţării, ar urma să fie oprite luptele dintre forţele guvernamentale şi rebeli, iar situaţia de pe teren ar putea fi monitorizată de trupe străine.
Ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Aleksandr Fomin, susţine că faptul că acordul a fost susţinut de ONU, SUA şi Arabia Saudită garantează implementarea sa.
La Washington, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jeff Davis, le-a spus jurnaliştilor că deocamdată coaliţia condusă de SUA în Siria nu şi-a modificat operaţiunile, dar a refuzat să comenteze planul de reducere a tensiunilor.
Prima şi cea mai mare dintre zonele unde ar urma să intre în vigoare acordul va fi provincial Idlib şi districtele din jur – Latakia, Alep şi Hama – cu o populaţie totală de peste un milion de oameni, a precizat Ministerul rus al Apărării.
Cu ajutorul Rusiei şi miliţiilor susţinute de Iran, Guvernul sirian pare să fi obţinut un avantaj în faţa rebelilor, inclusiv în faţa celor susţinuţi de Turcia, SUA şi monarhiile din Golf.
Guvernul susţine planul de reducere a tensiunilor, dar a avertizat că va continua să lupte împotriva a ceea ce a descris drept grupări teroriste.
Rebelii au respins acordul şi susţin că nu vor recunoaşte Iranul drept garant al niciunul plan de încetare a focului.
Un purtătorul de cuvânt al grupării rebele Jaish al-Nasr, Mohammed Rasheed, consideră că Rusia nu face „decât să joace jocuri politice” şi să „facă declaraţii”.
El se îndoieşte că avioanele de luptă ruse sau siriene se vor opri din bombardarea zonelor controlate de rebeli, după ce acordul va intra în vigoare.
“Cât timp avioanele bombardează civili, atunci nu există niciun semn de încetare a focului”, a subliniat Rasheed. „Când se vor opri, atunci vom putea lucra la soluţii politice”, a adăugat el.
Acest acord reprezintă cea mai recentă dintr-o serie de tentative de reducere a violenţei în această ţară arabă.