Moment de impas în procesul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Acordul Brexit, respins în Parlamentul de la Londra.
Guvernul May a suferit o înfrângere catastrofală: 432 de parlamentari au votat împotrivă, mai mult decât dublul opţiunilor exprimate în favoarea sa.
De Redactia Observator la 16.01.2019, 08:49Guvernul May a suferit o înfrângere catastrofală: 432 de parlamentari au votat împotrivă, mai mult decât dublul opţiunilor exprimate în favoarea sa. Partidul Laburist a cerut un nou vot de neîncredere care ar putea duce la demiterea premierului, iar moţiunea ar putea fi votată chiar azi. Mii de oameni au ieşit în stradă şi au cerut un nou referendum, o solicitare care a venit de altfel şi din parlamentul scoţian. Pentru români un Brexit fără un acord ar putea crea mari probleme, avertizează Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu.
Theresa May, premierul britanic: Este clar că Parlamentul nu susţine acest acord. Dar votul din această seară nu ne spune şi ce anume sprijină. Cetăţenii, mai ales cetăţenii europeni care s-au stabilit aici şi cetăţenii britanici care locuiesc în Uniunea Europeană merită răspunsuri clare cât mai curând posibil.
În incertitudinea lăsată în urmă de votul parlamentarilor se conturează următoarele posibilităţi: renegocierea acordului actual, un Brexit fără niciun acord, sau organizarea unui nou referendum privind renunţarea la Brexit.
Pentru moment, opoziţia are însă un obiectiv clar: înlocuirea Theresei May.
Jeremy Corbyn, preşedintele Partidului Laburist: Am introdus o moţiune pentru retragerea încrederii în Guvern. Şi sunt bucuros că moţiunea va fi dezbătută.
Votul din Parlament a reaprins speranţa pentru un nou referendum în rândul pro-europenilor. Însă părerile britanicilor rămân împărţite.
Uniunea Europeană aşteaptă acum următoarea mutare de la Londra şi încearcă să stabiliească împreună cu parlamentul britanic măsuri pentru protejarea drepturilor cetăţenilor europeni.
Michel Barnier, negociator şef pentru Brexit al UE: Acum a venit momentul ca Regatul Unit să ne spună care sunt următorii paşi. Tabăra noastră este în continuare unită şi determinată să ajungă la un acord.
Ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a avertizat că respingerea acordului privind Brexit şi ieşirea din UE fără o înţelegere prealabilă ar putea crea probleme pentru români. Cu îngrijorare a reacţionat şi preşedintele francez.
Emmanuel Macron, presedintele Frantei: S-ar putea ajunge la un Brexit fără nicio înţelegere. Asta sperie pe toată lumea. Primii pierzători vor fi britanicii.
Scoţia, unde 62% din cetăţeni au votat pentru rămânerea în UE, propune stoparea acordului Brexit şi organizarea unui nou referendum.
Nicola Sturgeon, premier Scotia: Acum este momentul să suspendăm articolul 50, pentru a evita orice risc ca Regatul Unit să iasă din Uniunea Europeană pe 29 martie fără nici o înţelegere.
În cazul în care va rămâne în funcţie, Theresa May va încerca renegocierea acordului cu Uniunea Europeană. O dezbatere pe tema Brexit va avea loc astăzi şi în Parlamentul European.