Antena LIVE

Curs valutar

Alegeri în era social media. Cine de unde se informează: de la declinul Facebook la ascensiunea TikTok - AFP

Alegerile din România şi rolul jucat de TikTok în opţiunile alegătorilor au reamintit importanţa reţelelor sociale în diseminarea informaţiilor, relatează vineri AFP, potrivit Agerpres.

De la 06.12.2024, 22:29
WhatsApp
Faptul că utilizatorii văd informaţii pe TikTok nu înseamnă că ei se informează numai pe TikTok Shutterstock

Potrivit celui mai recent raport anual al Institutului Reuters, bazat pe rezultate obţinute în 47 de ţări, proporţia utilizatorilor care îşi obţin ştirile din reţelele sociale a crescut în ultimii ani. În 2024, 29% dintre cei chestionaţi au declarat că reţelele sociale reprezintă principala lor sursă de informaţii online, înaintea căutărilor şi a site-urilor şi aplicaţiilor media tradiţionale. În 2018, procentul era 23%.

În opinia lui Arnaud Mercier, profesor de ştiinţele informaţiei la Universitatea Paris 2, există totuşi o diversificare a surselor de informare. "Ceea ce frapează este hibridizarea mediilor", explică el. Faptul că utilizatorii văd informaţii pe TikTok nu înseamnă că ei se informează numai pe TikTok.

Institutul Reuters arată, de asemenea, un peisaj mai fragmentat. În urmă cu zece ani, două reţele (YouTube şi Facebook) erau principalele surse de informaţii, dar acum există şase (YouTube, Facebook şi Instagram, a cărei societate mamă este Meta, X, TikTok şi WhatsApp). Iar utilizarea este departe de a fi uniformă: în timp ce audienţele variază de la o reţea la alta, la fel se întâmplă şi cu informaţiile disponibile pe acestea.

TikTok, reţeaua emergentă

Reţeaua socială TikTok este o sursă obişnuită de informaţii pentru 13% dintre persoanele intervievate de Institutul Reuters, iar utilizarea ei a crescut în ultimii ani. Populară în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani, care reprezintă 23% din utilizatorii săptămânali, reţeaua se bucură, de asemenea, de "o creştere rapidă în Africa, America Latină şi unele părţi ale Asiei".

Departe de a servi ca un releu pentru mass-media tradiţionale, TikTok este folosit mai mult pentru a afla despre conturile deţinute de persoane publice sau de "oameni obişnuiţi".

"Având în vedere uşurinţa şi viralitatea producerii şi distribuirii videoclipurilor TikTok, există o abundenţă a acestora în care chiar şi media (tradiţionale) pot fi înecate", comentează Arnaud Mercier.

În ciuda popularităţii sale, reţeaua nu este identificată ca un mijloc media deosebit de fiabil: 27% dintre utilizatori consideră că este dificil să găsească aici informaţii de încredere, cea mai mare rată dintre principalele reţele sociale.

Declinul Meta

În timp ce Facebook rămâne atractiv pentru utilizatorii care caută să se informeze, acesta a devenit mai puţin atractiv de-a lungul anilor, "în special (...) în afara Europei şi a Statelor Unite". Locul ştirilor a fost de fapt redus în mod deliberat de societatea sa mamă Meta, care a făcut acelaşi lucru cu Instagram, subliniază Reuters.

Într-un eşantion de 12 ţări monitorizate, o medie de 26% dintre utilizatori au folosit Facebook pentru informare în 2024, comparativ cu 42% în 2016. De asemenea, platforma este utilizată de persoane mai în vârstă decât alte reţele, iar jurnaliştii şi mass-media tradiţionale joacă încă un rol important.

YouTube, multifaţetat

Datorită interesului tot mai mare pentru formatele video, platforma a înregistrat un număr tot mai mare de utilizatori care au apelat la ea pentru a se informa.

În ceea ce priveşte vârsta, 23 % dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani afirmă că site-ul este principala lor sursă de informaţii video, o proporţie aproape identică cu cea a persoanelor cu vârste cuprinse între 35 şi 44 de ani (25 %) şi a celor cu vârste de peste 55 de ani (24 %).

Raportul Institutului Reuters arată o gamă deosebit de largă de utilizări: în timp ce utilizatorii caută în primul rând videoclipuri produse de personalităţi cunoscute, media tradiţionale şi alternative sunt, de asemenea, populare. 

X, încrederea este la jumătate

În acest an, reţeaua socială a fost depăşită de TikTok în ceea ce priveşte traficul legat de ştiri, dar este în continuare mai populară printre utilizatorii tineri decât printre cei mai în vârstă.

Şi, în ciuda prezenţei multor media tradiţionale şi jurnalişti, X (fostul Twitter) are o presă relativ proastă: 24% dintre cei intervievaţi consideră că este dificil să identifici ştirile bune şi rele.

"Acest lucru ar putea fi explicat prin faptul că ştirile joacă un rol dominant pe platformă sau prin gama largă de puncte de vedere care sunt exprimate pe aceasta", subliniază Institutul Reuters. 

WhatsApp, încredere oarbă?

Mesageria online are un public numeros pentru ştiri: 21% dintre persoanele intervievate de Institutul Reuters spun că o folosesc în fiecare săptămână pentru a se informa. Nivelul său de fiabilitate este considerat a fi unul dintre cele mai ridicate dintre reţelele sociale analizate.

Paradoxal, acest lucru ar putea însemna că informaţiile transmise prin WhatsApp sunt "mai periculoase", deoarece încurajează oamenii să ia mai puţine măsuri de precauţie, notează Institutul Reuters. Potrivit lui Arnaud Mercier, un "ochi critic" asupra informaţiilor rămâne "vital pentru orice cetăţean", iar acest lucru este valabil atât pentru reţelele sociale, cât şi pentru media tradiţionale.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

alegeri social media platforma tiktok meta facebook whatsapp
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu interzicerea completă a telefoanelor mobile la şcoală?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025