Alegeri în Polonia. Cetăţenii îşi vor alege azi noul Parlament pentru următorii 4 ani. Care sunt partidele rivale
Polonia se pregăteşte astăzi pentru alegerile parlamentare.
De Redactia Observator la 15.10.2023, 07:37Este o zi decisivă pentru ţară întrucât partidul naţionalist de guvernământ ar putea primi un al treilea mandat, conform sondajelor. Adversarul principal este coaliția liberală, în fruntea căreia se află fostul prim-ministru.
Donald Tusk a ocupat şi funcția de președinte al Consiliului European între 2014 și 2019. El promite că o victorie a sa ar însemna o ultimă şansă de a salva democraţia în Polonia.
Cele două partide
De la venirea la putere în 2015, partidul naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) a intrat în mod repetat în conflict cu UE din cauza schimbărilor legislative care, potrivit criticilor, au politizat sistemul judiciar şi au transformat mass-media de stat într-un organ de propagandă.
Opoziţia afirmă că votul ar putea fi ultima şansă de a opri ceea ce consideră că este îndepărtarea Poloniei de curentul european şi trecerea la un sistem semi-autoritar.
"Ştiu că ei plănuiesc sistematic, cu sânge rece, să scoată Polonia din Uniunea Europeană", a declarat Donald Tusk, liderul celei mai mari alianţe de opoziţie, Coaliţia Civică (KO). PiS neagă un astfel de plan. În contextul în care războiul face ravagii în Ucraina vecină şi se prefigurează o criză a migranţilor, securitatea naţională şi imigraţia au ocupat un loc important într-o campanie care a fost marcată, de asemenea, de o înrăutăţire a relaţiilor cu Kievul din cauza interzicerii de către Polonia a importurilor de cereale ucrainene.
Tusk s-a angajat să nu pună capăt niciunuia dintre programe şi a declarat că o creştere a alocaţiilor pentru copii ar trebui să fie implementată mai devreme. Liderul KO a declarat că va debloca fonduri de miliarde de euro reţinute de UE din cauza preocupărilor legate de statul de drept în prima zi după ce va câştiga alegerile.
Cu toate acestea, oficialii UE spun că este puţin probabil ca acest lucru să fie atât de simplu, deoarece modificările la orice lege promovată de PiS ar necesita în continuare semnătura preşedintelui Andrzej Duda, un aliat al PiS.
Referendum în ziua alegerilor
În ziua alegerilor va avea loc şi un referendum. PiS afirmă că urmăreşte să se asigure că voinţa poporului este respectată în patru domenii: privatizarea companiilor de stat, creşterea vârstei de pensionare, construirea unui gard la graniţa cu Belarus şi acceptarea migranţilor în cadrul unui acord cu UE.
Cu toate acestea, opoziţia susţine că PiS foloseşte în mod abuziv fondurile publice pentru un exerciţiu de campanie menit să îşi energizeze susţinătorii şi să îşi demonizeze adversarii cu întrebări cu caracter de instigare.
Sondajele de opinie sugerează că PiS va rămâne cel mai mare partid din parlament, dar s-ar putea să nu ajungă la o majoritate.
Un rezultat neconcludent ar putea duce la o paralizie legislativă într-un stat membru al NATO aflat în prima linie a frontului şi de o importanţă logistică crucială pentru eforturile alianţei de a ajuta Ucraina.