Anchetă pentru demiterea lui Donald Trump, declanșată în Camera Reprezentanților
O anchetă pentru demiterea Președintelui SUA, Donald Trump, a fost declanșată în Camera Reprezentanților. Decizia, anunțată de șefa Camerei, democrata Nancy Pelosi, are ca motiv scandalul convorbirii telefonice dintre liderul de la Casa Albă și Președintele Ucrainei.
De Cristian Toteştean la 25.09.2019, 08:22O anchetă pentru demiterea Președintelui SUA, Donald Trump, a fost declanșată în Camera Reprezentanților. Decizia, anunțată de șefa Camerei, democrata Nancy Pelosi, are ca motiv scandalul convorbirii telefonice dintre liderul de la Casa Albă și Președintele Ucrainei. Trump e acuzat că ar fi făcut presiuni asupra lui Volodimir Zelensky pentru scopurile sale politice. Este pentru prima dată în 21 de ani, de la Bill Clinton în 1998, când un președinte american e vizat de o procedură de impeachment.
La o săptămână de la izbucnirea scandalului, timp în care tot mai mulți democrați s-au proclamat pentru destituirea Președintelui SUA, șefa Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a anunțat declanșarea anchetei pentru demiterea lui Donald Trump (impeachment inquiry).
Pelosi: ”Președintele trebuie să dea socoteală”
Nancy Pelosi, și ea o figură importantă din Partidul Democrat, a făcut anunțul într-o declarație de presă la Capitoliu, sediul Congresului SUA, în Washington.
”Săptămâna aceasta, Președintele a recunoscut că a cerut Președintelui Ucrainei să facă acțiuni care i-ar fi adus lui beneficii politice. Acțiunea lui Trump, acțiunile președinției Trump dezvăluie fapta dezonorabilă a trădării de către președinte a jurământului pe care l-a depus, a trădării securității noastre naționale și a trădării integrității alegerilor noastre. Prin urmare, astăzi, anunț declanșarea oficială de către Camera Reprezentanților a unei anchete pentru demiterea președintelui. Îndemn cele șase comisii ale noastre să demareze investigațiile sub umbrela acestei anchete de demitere. Președintele trebuie să dea socoteală. Nimeni nu e mai presus de lege”, a declarat Nancy Pelosi.
Reacția lui Donald Trump
Informații despre declanșarea unei anchete pentru impeachment au apărut în presa americană înainte ca Nancy Pelosi să facă declarația. Donald Trump, aflat la Adunarea Generală ONU, la New York, a fost astfel întrebat înainte de anunțul oficial al șefei Camerei Reprezentanților.
”Este doar o continuare a vânătoarei de vrăjitoare. E cea mai teribilă vânătoare de vrăjitoare din istorie”, a spus Donald Trump.
Ulterior, după declarația lui Nanci Pelosi, Președintele american a reacționat pe Twitter.
”A fost o zi așa de importantă la ONU, așa de multă muncă și așa de mare succes, iar democrații în mod intenționat au vrut să ruineze și să umbrească toate acestea cu încă un breaking news cu gunoiul de vânătoare de vrăjitoare! Atât de rău pentru țara noastră! Pelosi, Nadler, Schiff și, desigur, Maxine Waters. Puteți crede asta? Nici măcar nu au văzut transcriptul convorbirii. Vânătoare de vrăjitoare totală! Hărțuire prezidențială!”, a scris Donald Trump într-o serie de 4 mesaje consecutive.
Transcriptul convorbirii telefonice va fi publicat
Donald Trump susține că investigația pentru destituirea sa va avea un efect politic pozitiv pentru el. Președintele SUA a anunțat că va publica transcriptul convorbirii telefonice pe care a avut-o în 25 iulie cu Președintele Ucrainei. Transcriptul va fi dat publicității miercuri. Donald Trump a declarat că și Kievul și-a dat acordul.
”Secretarul de Stat Pompeo a primit permisiunea de la Guvernul Ucrainei să facă public transcriptul convorbirii telefonice pe care eu am avut-o cu Președintele acestei țări. Nici ei nu înțeleg de ce e așa tam-tam. O vânătoare de vrăjitoare totală lansată de democrați”, a scris Donald Trump pe Twitter.
De la ce a pornit scandalul
Pe 18 septembrie, ziarul Washington Post anunța că un oficial din serviciile de informații americane a făcut un denunț privind o conversație telefonică în care Donald Trump a făcut o promisiune unui lider străin. Două zile mai târziu, tot Washington Post anunța că este vorba despre o convorbire telefonică din 25 iulie între Donald Trump și Președintele Ucrainei.
Ce conține acest denunț nu este clar, însă democrații îl acuză pe Donald Trump că a amenințat cu oprirea ajutorului militar către Ucraina, făcând presiuni asupra lui Volodimir Zelensky pentru a investiga presupuse fapte de corupție care ar avea legătură cu fostul Vicepreședinte american Joe Biden și cu fiul lui, Hunter Biden, spune BBC. Hunter Biden a făcut parte din consiliul director al unei companii de gaz din Ucraina în perioada 2014-2019, iar tatăl său a fost acuzat în cercurile republicane din SUA că ar fi intervenit pentru înlăturarea unui procuror ucrainean ce ancheta firma la care lucra fiul.
Potrivit democraților, aceste presiuni ar fi fost făcute de Donald Trump în beneficiul său politic, pentru că Joe Biden este unul dintre candidații democrați la Președinția SUA și, pentru Trump, un rival în cursa electorală.
Denunțul a fost depus pe 12 august, cu o lună înainte ca presa să publice despre el. Inspectorul General al Comunității Serviciilor de Informații, Michael Atkinson, a găsit această plângere drept credibilă și urgentă. Însă Casa Albă și Departamentul Justiției au blocat transmiterea denunțului către Congresul american.
Înainte de anunțul făcut de Nancy Peloci privind declanșarea investigației pentru destituirea lui Donald Trump, Senatul Statelor Unite a votat în unanimitate o rezoluție prin care cere accesul la raportul denunțătorului. Rezoluția nu este însă obligatorie. O rezoluție similară, care, de asemenea, nu este obligatorie, va fi supusă votului miercuri și în Camera Reprezentanților.
Ce înseamnă ancheta pentru demiterea președintelui
Ancheta pentru demiterea Președintelui SUA e o procedură preliminară, în care comisiile Camerei Reprezentanților investighează acuzațiile aduse șefului statului, printre care ”trădare, mită sau alte delicte și infracțiuni grave”, spune Constituția SUA.
O asemenea investigație poate dura mai multe săptămâni sau chiar și o jumătate de an, așa cum a durat în cazul lui Richard Nixon, 184 de zile. Pentru Bill Clinton, întreg procesul de impeachment, de la anchetă și până la repunerea în funcție de către Senat, a durat 127 de zile, iar pentru Andrew Johnson au fost 97 de zile, reprezentând, de asemenea, întreg procesul de demitere.
Rezultatele anchetei sunt trimise către Comisia Juridică a Camerei Reprezentanților, care își va da votul și va spune dacă liderul de la Casa Albă a încălcat sau nu legea.
Dacă votul Comisiei Juridice decide că probele găsite sunt insuficiente, atunci Președintele rămâne în funcție. Dacă acuzațiile sunt confirmate de dovezi, atunci va fi demarată procedura propriu-zisă de impeachment.
Cum se ajunge la demiterea președintelui
Camera Reprezentanților își dă votul în plen pentru demiterea președintelui. În cazul unei majorități simple, de 218 voturi, Președintele e suspendat (impeached).
Dacă în cazul lui Donald Trump se va ajunge la vot în Camera Reprezentanților, suspendarea e foarte probabilă, mai ales că Partidul Democrat deține o majoritate confortabilă, de 235 de mandate. Potrivit CNN, până acum, 195 de democrați din Camera Reprezentanților s-au declarat public pentru destituirea lui Donald Trump.
După votul din Camera Reprezentanților, urmează ca Senatul Statelor Unite să se pronunțe și să ia decizia finală. Pentru demiterea Președintelui, este nevoie de o majoritate de două treimi în Senat. Această variantă e puțin probabilă în cazul lui Donald Trump, pentru că Senatul e majoritar republican.
Până acum, niciun președinte american nu a fost demis. Andrew Johnson în 1868 și Bill Clinton în 1998 au fost suspendați prin votul Camerei Reprezentanților, dar au fost repuși în funcție de Senat. Richard Nixon a demisionat în 1974 după încheierea investigației pentru demitere, dar înaintea votului din Camera Reprezentanților.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și