Anchetă FBI în cazul mitei de la univerităţile de elită din SUA
Sistemul de educaţie american, unul dintre cele mai respectat din lume, e zguduit de un scandal răsunător! Actriţe celebre, designeri şi directori de companii mari ar fi dat mită ca să-şi vadă copiii admişi la universităţi de elită, precum Standford sau Yale.
De Redactia Observator la 13.03.2019, 23:07Sistemul de educaţie american, unul dintre cele mai respectat din lume, e zguduit de un scandal răsunător! Actriţe celebre, designeri şi directori de companii mari ar fi dat mită ca să-şi vadă copiii admişi la universităţi de elită, precum Standford sau Yale.
6,5 milioane de dolari ar fi plătit cel mai... "generos" părinte dintre cei 50 de acuzaţi că au cumpărat locul copilului la o universitate de prestigiu. Cel mai răsunător nume este cel al actriţei Felicity Huffman din serialul Neveste Disperate. Ar fi dat mii de dolari pentru admiterea fiicei sale mai mari şi urma să facă acelaşi lucru şi pentru al doilea copil, spun anchetatorii.
În serialul care i-a adus un Emmy, actriţa joacă rolul unei femei care renunţă la carieră pentru cei patru copii ai săi. Preţul plătit în viaţa reală s-ar putea să fie mai mare. Arestată de FBI, actriţa a fost eliberată după ce a plătit o cauţiune de 250 de mii de dolari. Dacă va fi condamnată la închisoare, ea ar putea împărţi celula cu o altă colegă de breaslă: Lori Loughlin
Vedeta şi soţul ei, un designer apreciat la Hollywood, sunt acuzați că au plătit 500.000 de dolari pentru ca cele două fiice să fie acceptate la University of Southern California într-un program sportiv.
Andrew Lellig, procuror: În perioada 2011- 2018, părinţi cu stare i-au plătit 25,5 milioane de dolari lui William Singer.
Aproximativ 800 de tineri ar fi intrat la universitate nu pe merit, ci pe bani. Ei primeau dinainte răspunsurile corecte la testul de admitere şi le luau astfel faţă unor tineri cu rezultate excepţionale. Scandalul zguduie zdravăn universităţile de top vânate de tineri din toată lumea. Până acum se ştia că sistemul de selecţie este extrem de riguros.
Ana, româncă ce a studiat în SUA: A trebuit să scriu un eseu de admitere, o scrisoare de motivare şi să dau tot felul de motive foarte bune, rezonabile pentru ca eu să fiu acceptată în programul de master.
Un an de studiu la o universitate de top din SUA costă câteva zeci de mii de dolari. Dar o diplomă îi va asigura, de exemplu, unui absolvent al facultăţii de medicină un salariu care porneşte de la 150 de mii de dolari pe an.