Anchetă în Franţa, după ce s-a descoperit că mulţi bebeluşi s-au născut, în ultimii ani, fără mâini
Malformaţiile pot fi provocate de poluarea cu pesticide sau alte substanţe toxice, consideră ecologiştii. Medicii nu au găsit nicio dovadă în acest sens, dar recunosc că nu ştiu care ar putea fi cauza fenomenului.
De Redactia Observator la 01.11.2018, 11:24- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Malformaţiile pot fi provocate de poluarea cu pesticide sau alte substanţe toxice, consideră ecologiştii. Medicii nu au găsit nicio dovadă în acest sens, dar recunosc că nu ştiu care ar putea fi cauza fenomenului.
În fiecare an, în Franţa se nasc, în medie, 150 copii cu malformaţii. Dar în trei zone ale ţării s-a înregistrat, în ultimii ani, un număr neobişnuit de mare de copii născuţi fără mâini sau cu mâinile deformate. Iar medicii nu au, deocamdată, o explicaţie.
Francois Bourdillon, director general, Agenţia pentru Sănătate Publică: Poate fi provocat de cromozomi, de medicamente, de mediu, poate cauzele sunt mixte, dar astăzi nu avem nici cea mai mică pistă pe care să putem merge mai departe.
Într-un singur departament au venit pe lume, din anul 2000, 18 copiii fără o mână sau chiar fără un antebraţ. O primă anchetă a stabilit că numărul lor se încadra în media statistică. S-a descoperit însă că nu fuseseră luate în considerare toate cazurile, iar situaţia este, într-adevăr, anormală. Părinţii refuză să creadă că ar fi vorba de o coincidenţă.
Axelle Laissy, mama unui copil cu malformaţii: Suntem înconjuraţi de terenuri arabile, trăim în zona rurală. Ar putea, oare, să fie de vină pesticidele? Ne punem, într-adevăr, asemenea întrebări.
Acum, dosarele medicale ale tuturor copiilor vor fi analizate din nou. Experţii vor încerca să vadă dacă există elemente comune între familiile afectate.
Emmanuelle Amar, epidemiolog: Nu putem spune "nu avem indicii, deci nu mai studiem". Ştiinţa chiar asta înseamnă: să căutăm ceea ce nu ştim.
Ancheta va fi extinsă în întreaga ţară, după ce s-a constatat că registrele care consemnează malformaţiile nu sunt întotdeauna corecte.