Criza refugiaților - anunț de la Berlin! Germania nu va mai trimite MIGRANŢI în Ungaria
Germania nu va mai trimite migranţi în Ungaria, dacă Budapesta, care îi plasează în prezent în detenţie, nu îşi ia angajamentul să respecte directivele europene în materie de primire a refugiaţilor, a anunţat marţi Ministerul de Interne de la Berlin, citat de AFP.
De Redactia Observator la 12.04.2017, 00:37Germania nu va mai trimite migranţi în Ungaria, dacă Budapesta, care îi plasează în prezent în detenţie, nu îşi ia angajamentul să respecte directivele europene în materie de primire a refugiaţilor, a anunţat marţi Ministerul de Interne de la Berlin, citat de AFP.
“Fără o astfel de asigurare din partea autorităţilor ungare, nu trebuie să existe trimitere înapoi”, a explicat un purtător de cuvânt al Ministerului, precizând că măsura se va aplica „până la noi ordine”.
Autorităţile germane „vor trebui să obţină asigurare (din partea autorităţilor ungare – n.r.) că persoana transferată va fi găzduită conform dispoziţiilor” europene şi că „cererea sa de azil va fi tratată conform procedurilor” europene, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Organizaţia pentru apărarea drepturilor refugiaţilor Pro Asyl a apreciat că este vorba, practic, de un moratoriu privind trimiterea solicitanţilor de azil în Ungaria.
„Când citim în detaliu, este o oprire a expulzărilor” către Ungaria, a dat asigurări unul dintre directorii Pro Asyl, Karl Kopp.
La sfârşitul lunii martie, a intrat în vigoare în Ungaria o lege foarte contestată care prevede că toţi solicitanţii de azil prezenţi în ţară sau care ajung pe teritoriul statului să fie ţinuţi în două tabere închise instalate la frontiera cu Serbia.
Potrivit Regulamentului Dublin, o cerere de azil trebuie examinată de ţara prin care migrantul a intrat în UE sau în prima ţară în care a fost înregistrat.
Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi le-a cerut luni celor 28 de state membre UE să suspende transferul migranţilor către Ungaria, afirmând că situaţia deja îngrijorătoare a solicitanţilor de azil din această ţară nu a făcut decât să se deterioreze după plasarea lor sistematică în detenţie.
ONG-uri pentru apărare drepturilor omului au criticat dur legea ungară, în timp ce Uniunea Europeană a făcut apel la respectarea „principiilor” umanitare.
Potrivit statisticilor oficiale, Germania a trimis în 2016 11.998 de solicitanţi de azil în ţările pe unde au intrat în UE. Dintre care 294 în Ungaria.