Antena LIVE

Curs valutar

Armata ucraineană, "în război" cu presa. Ar fi impus un "black-out informaţional" după ce o brigadă de elită a fost bombardată de 5 ori pe zi de ruşi

Război în Ucraina. Este scandal între Ministerul Apărării de la Kiev şi jurnaliştii care au relatat săptămâna trecută despre trimiterea în luptă, pe frontul de sud, a unei brigăzi ucrainene de elită. Adjuncta ministrului ucrainean al Apărării, Ganna Maliar, s-a plâns pe Telegram că în urma publicării acestor informaţii, ruşii au lansat câte 5 atacuri pe zi asupra poziţiilor unităţii respective. 

De la 23.08.2023, 14:19
WhatsApp
Război în Ucraina. Lunetist ucrainean la antrenamente Getty Images

Deşi oficialul ucrainean nu a făcut nicio referire precisă către un jurnalist sau analist străin sau din ţară, comunitatea ucraineană de pe platforma X (fostă Twitter) a speculat că sursa iniţială a informaţiei ar fi analistul militar american Rob Lee care a postat pe 15 august un mesaj despre locul ipotetic al Brigăzii 82. Bazându-se pe imagini publicate de surse ruseşti şi surprinse de o dronă rusească kamikaze "Lancet" analistul a presupus că Brigada 82 se afla în sudul Ucrainei.

Imediat, mai mulţi analişti de informaţii din surse deschise, OSINT, au geolocalizat imaginile surprinse de dronă. Informația a fost preluată de presa occidentală și de cea ucraineană. Publicaţii precum revista americană Forbes sau site-ul de ştiri ucrainean Kyiv Post au relatat despre brigada ucraineană "ridicol de puternică", o unitate de elită a forţelor ucrainene, trimisă de abia acum în acţiune. 

Ganna Maliar: Ruşii au lansat atacuri aeriene asupra poziţiilor Brigăzii 82

Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Ganna Maliar, s-a plâns într-un mesaj postat pe 21 august pe Telegram că ruşii au lansat atacuri aeriene asupra poziţiilor Brigăzii 82, după ce presa internaţională, dar şi cea ucraineană a relatat despre ea. Ea susţine că există în mod constant scurgeri de informații, dar Ministerul este conștient de această problemă și lucrează la soluționarea ei.

Pe acelaşi subiect

Maliar a subliniat că difuzarea neautorizată a unor astfel de informații se pedepsește cu închisoare de la 5 la 8 ani. De menţionat este că Maliar nu s-a referit în mod direct la Rob Lee, dar mai multe surse ucrainene au speculat acest lucru. În plus, poziţia  unitatăţii era deja geolocalizată în dimineaţa zilei de 15 august de un popular blogger militar rus, afiliat Kremlinului, Rybar. Totodată numeroase surse ucrainene sau pro-ucrainene au publicat sau distribuit pe 15 august imagini cu blindate Marder, Stryker şi tancuri Challenger pe frontul de sud. 

"Prețul plătit pentru titlurile (n.r. de presă) despre locul unde a fost mutată Brigada 82 în sud este de 5 atacuri aeriene pe zi asupra unităţii. În plus, distribuirea neautorizată a unor astfel de informații se pedepsește potrivit articolului 114-2 din Codul penal. "Diseminarea de informații despre mișcarea, deplasarea sau amplasarea Forțelor Armate ale Ucrainei sau a altor formațiuni militare formate în conformitate cu legile Ucrainei, dacă este posibilă identificarea acestora pe teren, dacă astfel de informații nu au fost puse la dispoziția publicului de Cartierul General al Forțelor Armate ale Ucrainei, de Ministerul Apărării al Ucrainei sau de alte organisme de stat autorizate, în condițiile legii marțiale sau a stării de urgență, se pedepseşte cu închisoare de la cinci la opt ani"." a scris pe Telegram Ganna Maliar.

Oficialul ucrainean a fost totuşi criticat de mai multe conturi de social media pro-ucrainene care susţin că este o greşeală acuzarea, chiar şi subînţeleasă, a analiştilor sau jurnaliştilor ucraineni sau străini din moment ce imaginile proveneau de la o dronă rusească, deci ruşii ştiau unde se află brigada. 

Ziarul elveţian Le Temps: Black-out informaţional pe linia front din Ucraina

Strana.ua, un site de ştiri ucrainean, acuzat că a diseminat propagandă rusă, a relatat marţi că armata nu le mai permite jurnaliştilor străini și ucraineni să filmeze pe linia de front. Ziarul elveţian Le Temps a scris pe 21 august că Kievul a interzis jurnaliştilor străini să viziteze poziţiile din prima linie fără permisiunea scrisă a generalului Valeri Zalujnîi. Nu este pentru prima dată când conducerea armatei ucrainene impune o astfel de restricţie sau un "black-out" informaţional, iar la originea sa poate fi o pregătire pentru o operațiune ofensivă la scară largă sau împiedicarea răspândirii de informaţii care sunt considerate confidenţiale pe durata legii marţiale. 

Cine sunt trupele ucrainene din celebra Brigadă 82

Armata ucraineană nu a recunoscut niciodată existența Brigăzii 82, așa că se ştiu foarte puşine lucruri despre ea, dar documentele Pentagonului scurse la începutul acestui an au oferit o oarecare imagine despre ceea ce comandanții ucraineni au planificat, relatează Kyiv Post.  Unitatea a fost dotată cu o cantitate semnificativă din cele mai bune vehicule blindate  NATO, 40 de vehicule de luptă, de fabricaţie germană, Marder și 90 de vehicule de luptă Stryker, fabricate în SUA. Potrivit documentelor de la Pentagon, Brigada 82 ar fi singura formațiune a forţelor ucrainene care foloseşte aceste două vehicule. Deși sunt blindate excelente, nici Marder, nici Stryker nu sunt proiectate să fie tancuri, motiv pentru care brigada a fost întărită cu 14 tancuri britanice Challenger 2, considerat cel mai puternic tanc de pe întreg câmpul de luptă. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina brigada armata presa
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu interzicerea completă a telefoanelor mobile la şcoală?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025