Asistentă româncă, prinsă în centrul epidemiei de coronavirus din Italia
Riscul de contaminare cu noul coronavirus a fost ridicat în Uniunea Europeană. Iar epidemia ar putea avea urmări economice mai grave decât cele provocate de SARS în 2003. Cel mai mare focar rămâne Italia, unde numărul bolnavilor a ajuns la 1.700.
De Redactia Observator la 02.03.2020, 22:31- O asistentă româncă este prinsă în centrul epidemiei de coronavirus din Italia
- Epidemia ia amploare în întreaga lume
Riscul de contaminare cu noul coronavirus a fost ridicat în Uniunea Europeană. Iar epidemia ar putea avea urmări economice mai grave decât cele provocate de SARS în 2003. Cel mai mare focar rămâne Italia, unde numărul bolnavilor a ajuns la 1.700.
În centrul zonei de epidemie, spitalul din Codogno este asaltat zilnic de bolnavi. Primul pacient cu coronavirus din Italia a fost depistat aici. Cu mare parte din personalul medical în carantină, greul a căzut pe câţiva oameni. Printre ei şi Dana. Asistenta româncă a lucrat 10 zile fără oprire.
Alături de alţi doi colegi, a lucrat cu schimbul pentru a putea dormi câteva ore. Lucrurile s-au înrăutăţit după ce unul dintre ei s-a îmbolnăvit.
Giusi Fasano, jurnalistă Italia: Mi-au spus: "Suntem asistenţi şi trebuie să lucrăm în astfel de situaţii. Aceasta este datoria noastră. O facem pur şi simplu. Nu suntem eroi, ci pur şi simplu lucrăm, nu facem decât să lucrăm"
Situaţia este critică în 11 oraşe din nordul Italiei. Virusul câştigă tot mai mult teren. Numai ieri s-au înregistrat 500 de noi cazuri. Una dintre sursele de infectare poate fi chiar încăpăţânarea localnicilor.
Trei români sunt cercetaţi, după ce au încălcat carantina pentru a bea o bere în oraşul vecin. Rata de extindere este uriaşă şi în afara graniţelor. Mai bine de 65 de ţări din întreaga lume au raportat cazuri de coronavirus. 18 doar în Uniunea Europeană.
Stella Kyriakides, comisar european pentru Sănătate: În mod clar, ne confruntăm cu o situaţie care se schimbă rapid. În timp ce vorbim, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a publicat o actualizare cu privire la noile riscuri şi a ridicat riscul de infectare din UE de la moderat la înalt
Andora, Portugalia, Cehia, Republica Dominicană şi Scoţia au raportat primele cazuri în ultimele ore. În faţa pericolului, tot mai mulţi lideri le cer cetăţenilor să evite săruturile, strângerile de mână sau îmbrăţişările.
Australia propune ca metodă alternativă o bătaie uşoară pe spate, iar Italia un salut de la o distanţă de un metru.
Cu 150 de cazuri confirmate în ţară, ministrul de Interne german a refuzat chiar să îi strângă mâna Angelei Merkel, pentru a da un exemplu.
Al doilea focar de infecţie după China, cu 4 mii 300 de cazuri confirmate, Coreea de Sud a închis toate bisericile unei secte devenită principal vector de răspândire al virusului. Liderul grupării religioase şi-a cerut scuze în genunchi pentru răul provocat după ce le-a interzis credincioşilor să poarte măşti de protecţie.
Cu două decese înregistrate în ultimele zile, Statele Unite au interzis toate zborurile American Airlines spre Milano. Panica se simte şi în magazine, unde rafturile au fost golite de localnicii prea prevăzători. La nivel mondial, bilanţul a depăşit 3 mii de decese şi aproape 90 de mii de infectaţi.