Atentat în Turcia: Premierul Davutoglu promite întărirea securității la frontiera cu Siria
Prim-ministrul turc Ahmet Davutoglu a promis că securitatea va fi întărită de-a lungul celor 900 km de graniță cu Siria, după atentatul cu bombă produs luni la Suruc, la frontiera sud-estică, în care și-au pierdut viața 31 de persoane și peste 100 au fost rănite
De Redactia Observator la 21.07.2015, 10:42Prim-ministrul turc Ahmet Davutoglu a promis că securitatea va fi întărită de-a lungul celor 900 km de graniță cu Siria, după atentatul cu bombă produs luni la Suruc, la frontiera sud-estică, în care și-au pierdut viața 31 de persoane și peste 100 au fost rănite
Anchetatorii cred că explozia a fost declanșată de o femeie kamikaze din organizația jihadistă Statul Islamic. Victimele sunt tineri activiști reuniți la centrul cultural din localitate pentru a pregăti o deplasare la Kobane, oraș preluat de kurzii sirieni din mâinile jihadiștilor, și unde tinerii urmau să participe la acțiuni de reconstrucție.
O înregistrare video postată de rețelele de socializare a surprins chiar momentul exploziei.
'Turcia a luat și va continua să ia toate măsurile necesare împotriva Statului Islamic', a declarat premierul Davutoglu într-o conferință de presă la Ankara. 'Ne aflăm în fața unui incident terorist Avem puterea de a-i găsi și, cu siguranță, de a-i pedepsi pe cei responsabili', a continuat el, subliniind că 'măsurile la granița cu Siria (...) vor fi sporite'.
Potrivit BBC, Turcia a fost acuzată că închide ochii la activitățile Statului Islamic, dar acțiunile sale recente împotriva acestor luptători ar putea fi unul din motivele atacului.
Atentatul de la Suruc a fost urmat în multe orașe din Turcia de proteste, acestea degenerând la Istanbul și Ankara în ciocniri cu poliția. La Istanbul, sute de persoane au scandat lozinci prin care îl acuzau pe președintele Recep Tayyip Erdogan de colaborare cu Statul Islamic. Forțele de ordine au recurs la tunuri cu apă, gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc.
După cum relatează DPA, atacul de la Suruc a fost condamnat în toată lumea. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a subliniat că Washingtonul 'condamnă cu putere atacul terorist odios împotriva unor oameni care intenționau să se angajeze într-un efort umanitar'. 'Continuăm să fim atenți la impactul destabilizator pe care grupări extremiste ca ISIL (Statul Islamic) îl au în regiune, de aceea l-ați văzut pe (președintele american Barack) Obama lucrând din greu la construirea și conducerea unei coaliții internaționale care să lupte împotriva lor și să le distrugă', a adăugat purtătorul de cuvânt.
La rândul său, șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a declarat că atacul 'a vizat să destabilizeze suplimentar regiunea și comunitățile care trăiesc laolaltă', în timp ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a promis 'solidaritate puternică' cu Turcia, stat membru al Alianței, subliniind că 'nu poate exista justificare pentru terorism'.