Au fost prinşi ultimii români căutaţi pentru furturile de sute de mii de dolari comise din mai multe biserici din Statele Unite ale Americii
Autorităţile americane au anunţat că au fost prinşi ultimii doi români implicaţi în gruparea care a comis mai multe furturi din biserici de pe întreg teritoriul Statelor Unite ale Americii.
De Redactia Observator la 05.06.2021, 07:56- Şase români au prejudiciat cu 760.000 de dolari sute de biserici din Statele Unite ale Americii.
Şase români erau bănuiţi de implicare în furturi comise din mai multe biserici din Statele Unite ale Americii, iar patru dintre ei au fost arestaţi în a doua jumătate a lunii mai. Este vorba despre Ionuţ Răducan, de 33 de ani, Marius Dumitru, de 27 de ani, Marius Dumitru, de 34 de ani, şi Panait Dumitru, de 32 de ani. Acum, conform Latin Post, au fost capturaţi şi ultimii doi români implicaţi în această grupare şi care erau daţi în urmărire internaţională. Simona şi Cătălin Trandafir au fost capturaţi în Tijuana, Mexic.
Sursa amintită precizează că Simona şi Cătălin Trandafir au fost daţi în urmărire internaţională pe 26 mai şi capturaţi pe 30 mai, în urma unei acţiuni comune puse la cale de reprezentanţii Homeland Security şi cei ai autorităţilor mexicane. Simona şi Cătălin Trandafir s-ar afla, încă, în custodia autorităţilor mexicane, ei urmând să fie supuşi unui proces de extrădare astfel încât să fie încarceraţi în Florida.
Românii au prejudiciat bisericile din Statele Unite ale Americii cu 760.000 de dolari
Cei şase români sunt acuzaţi că au format o grupare de crimă organizată specializată în furturi comise din biserici. În total, au fost prejudiciate 636 de biserici, cele mai multe din Florida. Românii şi-au însuşit peste 1.700 de cecuri donate de credincioşi lăcaşurilor de cult, valoarea totală a prejudiciului fiind stabilit la circa 760.000 de dolari.
Românii şi-au început activitatea infracţională în noiembrie 2019, iar ancheta în acest caz a început în decembrie anul trecut, după ce poliţiştii din Cape Coral au aflat că nu mai puţin de 24 de biserici din oraş şi din alte localităţi apropiate au fost prejudiciate de gruparea alcătuită din români. Anchetatorii susţin că, din cauza infracţiunilor comise de români, credincioşii au încetat să mai facă donaţii către biserici tocmai într-o perioadă în care acestea aveau mai mare nevoie de susţinere, respectiv în perioada pandemiei de coronavirus.
Românii acţionau în zona bisericilor tocmai din cauza atmosferei liniştite şi a prezenţei unui număr redus de sisteme de alarmă. Românii obişnuiau să fure cecurile lăsate în cutia milei şi să meargă la diferite bănci pentru a le valorifica. Din acest motiv, românii au fost puşi sub acuzare pentru comiterea unui număr mare de infracţiuni precum furt de identitate şi spălare de bani, în condiţiile în care o mare parte din bani era transferată în România şi utilizată pentru achiziţionarea de bunuri.