Austria suspendă legea privind vaccinarea obligatorie
Guvernul austriac a anunţat miercuri suspendarea legii privind vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19, la doar o lună după intrarea acesteia în vigoare, datorită periculozităţii mai scăzute generate de varianta Omicron a noului coronavirus, informează AFP, citat de Agerpres.
De Redactia Observator la 09.03.2022, 12:29"Am decis să urmăm recomandarea comisiei de experţi" şi "să suspendăm" aplicarea textului de lege, a anunţat Karoline Edtsadler, ministrul austriac pentru Afaceri Europene şi chestiuni constituţionale, într-o conferinţă de presă organizată la Viena. "Nu vedem în acest moment necesitatea implementării obligativităţii de vaccinare, ţinând cont de varianta virală actuală", care provoacă simptome mai puţin severe decât varianta Delta, în trecut dominantă, a explicat ea.
"În prezent există multe argumente pentru a spune că această atingere adusă drepturilor fundamentale nu este justificată", a adăugat Karoline Edtstadler, între ale cărei atribuţii se află şi respectarea Constituţiei austriece. Potrivit Reuters, la aceeaşi conferinţă de presă a fost prezent şi ministrul austriac al Sănătăţii, Johannes Rauch, care a dezvăluit că o nouă analiză a datelor de sănătate publică şi a aspectelor constituţionale ale acestei legi va fi realizată în următoarele trei luni.
Johannes Rauch şi Karoline Edstadler au spus că legea privind vaccinarea obligatorie ar putea fi din nou implementată la nevoie, dacă situaţia epidemiologică se va înrăutăţi. Legea privind vaccinarea obligatorie a intrat în vigoare pe 5 februarie în Austria, o măsură inedită la nivelul Uniunii Europene (UE) şi care a suscitat o opoziţie puternică în rândul unei părţi a populaţiei austriece.
Toţi rezidenţii cu vârste de peste 18 ani din această ţară cu 8,9 milioane de locuitori erau vizaţi de acea lege, cu excepţia femeilor însărcinate, persoanelor care au contractat noul coronavirus cu mai puţin de 180 de zile în urmă şi celor care puteau fi exceptate din anumite motive medicale.
Controalele privind respectarea legii urmau să înceapă la jumătatea lunii martie şi prevedeau amenzi cuprinse între 600 şi 3.600 de euro. Mai multe voci s-au ridicat în rândul opiniei publice austriece pentru a cere revizuirea textului legislativ, în contextul în care Austria a renunţat la începutul lunii martie la majoritatea restricţiilor antiepidemice. Austria a raportat peste 15.000 de decese asociate COVID-19 de la începutul pandemiei.