Antena LIVE

Avion rusesc doborât. Rusia se joacă cu viețile prizonierilor ucraineni, acuză Zelenski. Multe semne de întrebare după prăbuşire

Avion rusesc doborât. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Moscova că "se joacă cu viețile prizonierilor ucraineni" după prăbuşirea avionului militar Iliuşin Il-76 în Belgorod. Kievul nu a confirmat şi nici nu a infirmat că avionul a fost doborât de arme ucrainene, aşa cum susţine Moscova. Ucraina nici nu a confirmat oficial că la bord se aflau prizonieri ucraineni. Cu toate astea, imediat după ce ruşii au anunţat ieriprăbuşirea, presa de la Kiev a relatat, pe surse, că a fost doborât de ucraineni iar la bord se aflau rachete. 

De la 25.01.2024, 11:00
Avion rusesc doborât. Rusia se joacă cu viețile prizonierilor ucraineni, acuză Zelenski. Multe semne de întrebare după prăbuşire Telegram

Prăbuşirea avionului militar rusesc Il-76 în Belgorod lasă în urmă multe semne de întrebare. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut miercuri seară o anchetă internaţională în cazul avionului rusesc doborât care, potrivit Moscovei, transporta prizonieri ucraineni în drum spre un schimb de prizonieri. "Este evident că ruşii se joacă cu vieţile prizonierilor ucraineni, cu sentimentele părinţilor lor şi cu emoţiile societăţii noastre", a spus el în discursul său zilnic, fără a confirma sau infirma dacă victimele erau prizonieri ucraineni.

Autorităţile ruse afirmă că 74 de persoane, dintre care 65 de prizonieri de război ucraineni, au murit după ce avionul militar în care se aflau a fost doborât miercuri în regiunea Belgorod, în apropiere de graniţa cu Ucraina. "Trebuie să stabilim toate faptele în mod clar şi pe cât posibil, în condiţiile în care avionul a fost doborât pe teritoriul Rusiei, ceea ce este în afara controlului nostru", a adăugat preşedintele Zelenski într-un clip video publicat miercuri seara pe reţelele de socializare.

Moscova a dat vina pe Ucraina, calificând distrugerea aeronavei drept un "act terorist". Armata ucraineană a confirmat că era planificat un schimb de prizonieri pentru miercuri şi a declarat că Rusia are responsabilitatea de a proteja prizonierii de război ucraineni aflaţi în custodia sa. Ea a asigurat că va continua să vizeze instalaţiile şi avioanele militare ruseşti din regiunea Belgorod.

Kievul nu a confirmat dacă în prăbuşirea avionului au fost ucişi prizonieri de război ucraineni şi nici dacă avionul a fost doborât de arme ucrainene, deşi presa ucraineană a relatat imediat după prăbuşire că este "operaţiunea" lor, apoi a retractat informaţiile.  Preşedintele Zelenski a adăugat că a însărcinat mai multe agenţii de stat să încerce să investigheze accidentul. Preşedintele rus Vladimir Putin nu a comentat încă incidentul.

Pe acelaşi subiect

Site-ul ucrainean de știri Ukrainska Pravda a citat ieri o sursă din forțele armate spunând că "a fost operaţiunea lor" și că avionul transporta rachete rusești S300. Un succes, cu alte cuvinte. Informaţia a fost retractată ulterior. 

Avion rusesc doborât: Ce ar fi recunoscut tacit ucrainenii

Serviciul de informații militare al Ucrainei (GUR) a transmis într-un comunicat că nu a fost anunţat să asigure siguranţa spațiului aerian, aşa cum s-a întâmplat în trecut. Potrivit BBC, declaraţia GUR a fost văzut ca pe o recunoaștere tacită a faptului că Ucraina a doborât avionul militar rusesc, deși a subliniat că nu are informații sigure despre cine se afla la bord și a avertizat că incidentul ar fi putut implica "acțiuni planificate și deliberate ale Rusiei".  GUR a  precizat că nu deține "informații fiabile și cuprinzătoare despre cine se afla exact la bordul" avionului Il-76 prăbușit. 

"Ucraina a îndeplinit toate acordurile pentru pregătirea corespunzătoare a schimbului. Militarii ruși capturați au fost duşi la timp la locul desemnat pentru schimb, unde au fost ținuți în siguranță. Conform acordurilor, partea rusă trebuia să asigure siguranța apărătorilor noștri. În același timp, partea ucraineană nu a fost informată cu privire la necesitatea asigurării siguranței spațiului aerian în zona orașului Belgorod într-o anumită perioadă de timp, așa cum s-a făcut în mod repetat în trecut.

Ucraina nu a fost informată cu privire la numărul de vehicule, rutele și formele de transport al prizonierilor. Se știe că prizonierii sunt transportaţi pe cale aeriană, feroviară și rutieră. Acest lucru poate indica acțiuni deliberate ale Rusiei menite să creeze o amenințare la adresa vieții și siguranței prizonierilor. Aterizarea unei aeronave de transport într-o zonă la 30 de kilometri de război nu poate fi sigură și trebuie discutată în orice caz de ambele părți, pentru că altfel pune în pericol întregul proces de schimb.

Pe baza acestui fapt, este posibil să vorbim despre acțiuni planificate și deliberate ale Federației Ruse cu scopul de a destabiliza situația din Ucraina și de a slăbi sprijinul internațional pentru statul nostru" a transmis Direcția Principală de Informații (GUR) a Ministerului Apărării din Ucraina.

Fără a confirma că a doborât avionul, armata ucraineană a spus că va continua să distrugă avioanele de transport militare ruseşti despre care crede că transportă rachete cu care să lovească Ucraina. Armata a adăugat că a observat mai multe avioane ruseşti de transport militar aterizând la Belgorod, lucru legat de atacurile cu rachete ale Rusiei asupra Harkovului şi altor oraşe ucrainene. Potrivit comandantului forţelor aeriene Mîkola Oleşciuk, "Ucraina are dreptul să se apere şi să distrugă mijloacele de atac aerian ale agresorilor".

Avion rusesc doborât: Reuniune de urgenţă joi a Consiliului de Securitate al ONU

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă joi după-amiază, la cererea Moscovei, a anunţat miercuri preşedinţia franceză a Consiliului. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov, aflat în vizită la New York, a solicitat mai devreme această întâlnire pentru ziua de miercuri, dar ea va avea loc "pe 25 ianuarie, la ora 17:00", a declarat preşedinţia franceză a Consiliului.

Avion rusesc doborât: Kremlinul denunţă un act monstruos al Kievului

Kremlinul a calificat joi prăbuşirea unui avion militar rusesc de transport drept "un act monstruos" al Kievului. "Acesta este, desigur, un act complet monstruos", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, citat de agenţiile de presă ruse. Potrivit Moscovei, toţi pasagerii, inclusiv 65 de prizonieri de război ucraineni, au murit în accident.

"Nimeni nu vă va putea spune ce impact va avea acest lucru asupra perspectivelor de prelungire a procesului" de schimb de prizonieri, a avertizat Peskov. "Faptul că ucrainenii şi-au ucis prizonierii, cetăţenii lor care trebuiau să se întoarcă acasă practic în 24 de ore, acesta este, desigur, un act complet monstruos", a insistat Peskov.

"Crimele regimului de la Kiev trebuie cu siguranţă examinate în cadrul unei anchete internaţionale", a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenţia oficială de presă TASS, comentând intenţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de "a iniţia o investigaţie internaţională" asupra prăbuşirii aeronavei ruseşti Il-76 care transporta personal militar capturat al forţelor armate ale Ucrainei. "Dacă el are în vedere o anchetă internaţională asupra acţiunilor criminale ale regimului de la Kiev, este cu siguranţă necesară", a adăugat reprezentantul Kremlinului.

Ți-a plăcut acest articol?

avion rusesc doborat iliusin razboi ucraina rusia ucraina volodimir zelenski
Întrebarea zilei
Amenzi pentru şoferii care nu au camere montate pe spatele maşinii. Sunteţi de acord?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Gigantul german care face angajări masive în România și oferă salarii bune....
Fanatik.ro
Publicat 17.05.2024
Ce pățești dacă ai băut o sticlă de apă din supermarket înainte să o...
Fanatik.ro
Publicat 17.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
În spatele ușilor închise. China mărește AJUTORUL pentru industria de...
Gandul
Publicat 14.05.2024
Femeia prinsă făcând plajă pe șalupa Poliției Locale din Timișoara a...
Adevărul
Publicat 16.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 17 mai 2024. Racii pot avea parte de câștiguri financiare....
CaTine
Publicat 16.05.2024
Carmen Grebenișan, totul despre partaj! Influencerița a spus lucrurilor pe nume:...
spynews.ro
Publicat 14.05.2024
Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul...
GSP
Publicat 08.05.2024
Cu ce trebuie să stropești trandafirii în luna iunie. Secretul grădinarilor...
Click.ro
Publicat 15.05.2024
Cele mai bune telefoane Android cu senzor telefoto din 2024. Ce smartphone-uri au...
Useit
Publicat 17.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Cine este presupusul autor al tentativei de asasinat asupra premierului slovac....
libertatea.ro
Publicat 16.05.2024
Cardi B intenționa să arate „ca o femeie în vârstă” la Met Gala 2024....
ZU
Publicat 16.05.2024
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
Hello taste
Publicat 16.05.2024
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 16.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de ananas. Cum îți poate sprijini...
Medicool
Publicat 16.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024