Antena LIVE

Curs valutar

Avion rusesc doborât. Rusia se joacă cu viețile prizonierilor ucraineni, acuză Zelenski. Multe semne de întrebare după prăbuşire

Avion rusesc doborât. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Moscova că "se joacă cu viețile prizonierilor ucraineni" după prăbuşirea avionului militar Iliuşin Il-76 în Belgorod. Kievul nu a confirmat şi nici nu a infirmat că avionul a fost doborât de arme ucrainene, aşa cum susţine Moscova. Ucraina nici nu a confirmat oficial că la bord se aflau prizonieri ucraineni. Cu toate astea, imediat după ce ruşii au anunţat ieriprăbuşirea, presa de la Kiev a relatat, pe surse, că a fost doborât de ucraineni iar la bord se aflau rachete. 

De la 25.01.2024, 11:00
WhatsApp
Avion rusesc doborât. Rusia se joacă cu viețile prizonierilor ucraineni, acuză Zelenski. Multe semne de întrebare după prăbuşire Telegram

Prăbuşirea avionului militar rusesc Il-76 în Belgorod lasă în urmă multe semne de întrebare. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut miercuri seară o anchetă internaţională în cazul avionului rusesc doborât care, potrivit Moscovei, transporta prizonieri ucraineni în drum spre un schimb de prizonieri. "Este evident că ruşii se joacă cu vieţile prizonierilor ucraineni, cu sentimentele părinţilor lor şi cu emoţiile societăţii noastre", a spus el în discursul său zilnic, fără a confirma sau infirma dacă victimele erau prizonieri ucraineni.

Autorităţile ruse afirmă că 74 de persoane, dintre care 65 de prizonieri de război ucraineni, au murit după ce avionul militar în care se aflau a fost doborât miercuri în regiunea Belgorod, în apropiere de graniţa cu Ucraina. "Trebuie să stabilim toate faptele în mod clar şi pe cât posibil, în condiţiile în care avionul a fost doborât pe teritoriul Rusiei, ceea ce este în afara controlului nostru", a adăugat preşedintele Zelenski într-un clip video publicat miercuri seara pe reţelele de socializare.

Moscova a dat vina pe Ucraina, calificând distrugerea aeronavei drept un "act terorist". Armata ucraineană a confirmat că era planificat un schimb de prizonieri pentru miercuri şi a declarat că Rusia are responsabilitatea de a proteja prizonierii de război ucraineni aflaţi în custodia sa. Ea a asigurat că va continua să vizeze instalaţiile şi avioanele militare ruseşti din regiunea Belgorod.

Kievul nu a confirmat dacă în prăbuşirea avionului au fost ucişi prizonieri de război ucraineni şi nici dacă avionul a fost doborât de arme ucrainene, deşi presa ucraineană a relatat imediat după prăbuşire că este "operaţiunea" lor, apoi a retractat informaţiile.  Preşedintele Zelenski a adăugat că a însărcinat mai multe agenţii de stat să încerce să investigheze accidentul. Preşedintele rus Vladimir Putin nu a comentat încă incidentul.

Pe acelaşi subiect

Site-ul ucrainean de știri Ukrainska Pravda a citat ieri o sursă din forțele armate spunând că "a fost operaţiunea lor" și că avionul transporta rachete rusești S300. Un succes, cu alte cuvinte. Informaţia a fost retractată ulterior. 

Avion rusesc doborât: Ce ar fi recunoscut tacit ucrainenii

Serviciul de informații militare al Ucrainei (GUR) a transmis într-un comunicat că nu a fost anunţat să asigure siguranţa spațiului aerian, aşa cum s-a întâmplat în trecut. Potrivit BBC, declaraţia GUR a fost văzut ca pe o recunoaștere tacită a faptului că Ucraina a doborât avionul militar rusesc, deși a subliniat că nu are informații sigure despre cine se afla la bord și a avertizat că incidentul ar fi putut implica "acțiuni planificate și deliberate ale Rusiei".  GUR a  precizat că nu deține "informații fiabile și cuprinzătoare despre cine se afla exact la bordul" avionului Il-76 prăbușit. 

"Ucraina a îndeplinit toate acordurile pentru pregătirea corespunzătoare a schimbului. Militarii ruși capturați au fost duşi la timp la locul desemnat pentru schimb, unde au fost ținuți în siguranță. Conform acordurilor, partea rusă trebuia să asigure siguranța apărătorilor noștri. În același timp, partea ucraineană nu a fost informată cu privire la necesitatea asigurării siguranței spațiului aerian în zona orașului Belgorod într-o anumită perioadă de timp, așa cum s-a făcut în mod repetat în trecut.

Ucraina nu a fost informată cu privire la numărul de vehicule, rutele și formele de transport al prizonierilor. Se știe că prizonierii sunt transportaţi pe cale aeriană, feroviară și rutieră. Acest lucru poate indica acțiuni deliberate ale Rusiei menite să creeze o amenințare la adresa vieții și siguranței prizonierilor. Aterizarea unei aeronave de transport într-o zonă la 30 de kilometri de război nu poate fi sigură și trebuie discutată în orice caz de ambele părți, pentru că altfel pune în pericol întregul proces de schimb.

Pe baza acestui fapt, este posibil să vorbim despre acțiuni planificate și deliberate ale Federației Ruse cu scopul de a destabiliza situația din Ucraina și de a slăbi sprijinul internațional pentru statul nostru" a transmis Direcția Principală de Informații (GUR) a Ministerului Apărării din Ucraina.

Fără a confirma că a doborât avionul, armata ucraineană a spus că va continua să distrugă avioanele de transport militare ruseşti despre care crede că transportă rachete cu care să lovească Ucraina. Armata a adăugat că a observat mai multe avioane ruseşti de transport militar aterizând la Belgorod, lucru legat de atacurile cu rachete ale Rusiei asupra Harkovului şi altor oraşe ucrainene. Potrivit comandantului forţelor aeriene Mîkola Oleşciuk, "Ucraina are dreptul să se apere şi să distrugă mijloacele de atac aerian ale agresorilor".

Avion rusesc doborât: Reuniune de urgenţă joi a Consiliului de Securitate al ONU

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă joi după-amiază, la cererea Moscovei, a anunţat miercuri preşedinţia franceză a Consiliului. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov, aflat în vizită la New York, a solicitat mai devreme această întâlnire pentru ziua de miercuri, dar ea va avea loc "pe 25 ianuarie, la ora 17:00", a declarat preşedinţia franceză a Consiliului.

Avion rusesc doborât: Kremlinul denunţă un act monstruos al Kievului

Kremlinul a calificat joi prăbuşirea unui avion militar rusesc de transport drept "un act monstruos" al Kievului. "Acesta este, desigur, un act complet monstruos", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, citat de agenţiile de presă ruse. Potrivit Moscovei, toţi pasagerii, inclusiv 65 de prizonieri de război ucraineni, au murit în accident.

"Nimeni nu vă va putea spune ce impact va avea acest lucru asupra perspectivelor de prelungire a procesului" de schimb de prizonieri, a avertizat Peskov. "Faptul că ucrainenii şi-au ucis prizonierii, cetăţenii lor care trebuiau să se întoarcă acasă practic în 24 de ore, acesta este, desigur, un act complet monstruos", a insistat Peskov.

"Crimele regimului de la Kiev trebuie cu siguranţă examinate în cadrul unei anchete internaţionale", a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenţia oficială de presă TASS, comentând intenţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de "a iniţia o investigaţie internaţională" asupra prăbuşirii aeronavei ruseşti Il-76 care transporta personal militar capturat al forţelor armate ale Ucrainei. "Dacă el are în vedere o anchetă internaţională asupra acţiunilor criminale ale regimului de la Kiev, este cu siguranţă necesară", a adăugat reprezentantul Kremlinului.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

avion rusesc doborat iliusin razboi ucraina rusia ucraina volodimir zelenski
Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Leguma din România pentru care străinii ar putea sta la coadă. A fost...
Fanatik.ro
Publicat 23.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor...
Adevărul
Publicat 24.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Cele mai noi informații despre primul tur de vot
A1
Publicat 23.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să...
ziare.com
Publicat 23.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024