Avion RyanAir deturnat în Belarus pentru arestarea unui jurnalist ce riscă pedeapsa cu moartea. Reacția MAE la incidentul fără precedent
Un avion RyanAir plin cu turişti a fost deturnat la ordinul preşedintelui din Belarus Alexander Lukaşenko. Zborul a fost deviat tocmai pentru ca autorităţile să poată aresta un jurnalist de partea opoziţiei. Aeronava zbura pe ruta Grecia - Lituania, dar a fost redirecţionată către Minsk din cauza unei presupuse "alerte cu bombă". La aterizare, jurnalistul Roman Protaşevici a fost reţinut. La scurt timp, zborul a fost redirecţionat către Vilnius, destinaţia iniţială, acolo unde urmează să aterizeze. Potrivit informaţiilor autorităţilor din Lituania, toţi pasagerii sunt în siguranţă şi nu au fost afectaţi de escala forţată.
De Redactia Observator la 23.05.2021, 23:12- Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a catalogat drept "inacceptabil" incidentul
UPDATE 23.00 - Ministerul Afacerilor Externe anunță, duminică seară, că își exprimă profunda îngrijorare cu privire la demersul inadmisibil al autorităților belaruse care au forțat aterizarea la Minsk a unui avion de pasageri, care zbura pe ruta Atena-Vilnius, și îl condamnă cu fermitate.
MAE consideră incidentul ca fiind unul deosebit de grav și, prin intermediul Ambasadei României la Minsk a transmis, autorităților belaruse, după forțarea aterizării la Minsk, necesitatea ca toți pasagerii avionului să își continue imediat și în siguranță călătoria.
Totodată, MAE își exprimă îngrijorarea cu privire la arestarea, în urma forțării aterizării aeronavei la Minsk, a unui jurnalist belarus aflat la bordul avionului.
De asemenea, MAE susține necesitatea demarării de urgență a unei investigații internaționale independente care să determine circumstanțele exacte în care acest incident grav s-a produs.
Ambasadorul belarus la București, convocat la MAE
Toate aceste elemente de mai sus vor fi comunicate și mâine ambasadorului belarus la București, care va fi convocat la MAE din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu.
MAE a depus eforturi susținute, încă de la producerea incidentului, prin misiunile diplomatice de la Minsk, Atena și Vilnius pentru a determina dacă în avion se aflau și cetățeni români.
Din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul României la Minsk s-a deplasat la aeroportul din Minsk pentru clarificarea situației, dar, având în vedere dificultatea de a relaționa cu autoritățile belaruse, nu a fost posibilă determinarea cu certitudine a faptului dacă în avion se aflau si cetățeni români.
Niciun român la bordul aeronavei
Ambasadorul României la Vilnius s-a aflat, de asemenea, la aeroportul din Vilnius și a fost în contact permanent cu autoritățile lituaniene, care au procesat pasagerii avionului ajuns la destinație. Autoritățile lituaniene au confirmat ambasadorului român, după debarcarea tuturor pasagerilor, că la bordul aeronavei nu s-a aflat niciun cetățean român.
MAE precizează că nu a fost primită, pe parcursul evoluției acestei situații, nicio solicitare de asistență consulară din partea vreunui cetățean român.
Update 21:45 - "Este un incident grav şi periculos, care necesită o anchetă internaţională. Belarusul trebuie să garanteze întoarcerea în securitate a echipajului şi a tuturor pasagerilor la Vilnius, destinaţia iniţială a zborului", a scris duminică pe Twitter Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.
Update 21:20 - Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a anunțat că avionul care a fost deturnat de Belarus a decolat duminică seara de la Minsk, spre Vilnius, destinația inițială a aeronavei. Anunțul a fost făcut de Adina Vălean pe Twitter. "Vești minunate pentru toată lumea, în special pentru familiile și prietenii oamenilor de la bord", a scris Vălean pe rețeaua de socializare.
"Monitorizăm cu atenție situația din Minsk, siguranța și securitatea pasagerilor sunt mereu pe primul lor. Este un incident fără precedent, UE nu va accepta ca pasagerii de pe aeronavele UE să fie în pericol", scrisese pe Twitter Adrina Vălean, comisarul european pe Transporturi, înainte de anunțul că avionul a decolat spre capitala Lituaniei.
Cum a fost deturnat avionul RyanAir
Avionul RyanAir efectua o cursă Vilnius – Atena. Cu puțin înainte de a ieși din spațiul aerian al Belarusului, cineva de la bord a lansat o falsă alarmă cu bombă. Un avion de luptă Mig29 a fost lansat din Minsk, iar avionul de pasageri a fost forțat să aterizeze. Jurnalistul Roman Protaşevici, care se afla în avion, a fost reținut imediat și riscă acum pedeapsa cu moartea.
Protasevich este un jurnalist și activist din Belarus, critic al regimului Lukașenko. Anul trecut a scris foarte mult despre brutalitatea poliției din timpul protestelor anti-guvernamentale. Din acest motiv, el a fost trecut pe lista persoanelor implicate în acte teroriste și riscă să fie executat. Președintele lituanian Gitanas Nauseda a condamnat acțiunile Belarusului și a cerut eliberarea lui Protaşevici, infomează Mediafax.
Reacții după arestarea lui Roman Protaşevici, în Belarus
„Fac apel la aliații NATO și UE să reacționeze imediat la amenințarea reprezentată de regimul din Belarus pentru aviația civilă internațională. Comunitatea internațională trebuie să ia măsuri imediate pentru ca acest lucru să nu se repete”, a spus Nauseda, citat de Reuters.
Şi lidera democraţilor din Belarus, Sviatlana Tsikhanouskaya, a scris pe Twitter: "Regimul Lukașenko a pus în pericol viaţa pasagerilor de la bordul avionului. De acum pentru nimeni nu mai este sigur sa zboare deasupra Belarusului. Avem nevoie de o reacţie internaţională".
Președinta Comisiei Europene a reacționat și a cerut ca toți pasagerii să își poată continua călătoria în siguranță spre Vilnius. "Este absolut inacceptabil să forțezi zborul Ryanair de la Atena la Vilnius să aterizeze în Minsk. Toți pasagerii trebuie să își poată continua călătoria în siguranță către Vilnius. Orice încălcare a regulilor internaționale de transport aerian trebuie să aibă consecințe", a scris von der Leyen, pe Twitter.
Zeci de mii de persoane reținute în ultimele luni de regimul de la Minsk
La putere din 1994, Lukaşenko a lansat o represiune violentă împotriva protestelor de stradă din 2020. Aproximativ 35.000 de persoane au fost reţinute din august, potrivit organizaţiilor pentru drepturile omului. Zeci de oameni au primit condamnări la închisoare.
Autorităţile afirmă că au fost lansate peste 1.000 de dosare penale. Protasevich este unul dintre fondatorii serviciului de ştiri de opoziţie NEXT, un canal Telegram care a devenit una dintre principalele surse de ştiri despre demonstraţiile din Belarus. Canalul de ştiri esteste ostil lui Lukaşenko şi ajută la coordonarea protestelor.
Politicianul de opoziţie din Belarus Svetlana Tsikhanouskaya, principalul rival al lui Lukaşenko la ultimele alegeri, a declarat că autorităţile din Belarus "au pus în pericol siguranţa pasagerilor la bord şi a întregii aviaţii civile în scopul pedepsirii bărbatului care a fost redactor al celui mai mare canal independent din Belarus, Telegram".