Bancă mare - amendă mare de Crăciun! Sancțiuni de 12,4 miliarde dolari pentru Deutsche Bank și Credit Suisse
Deutsche Bank a scăpat cu o amendă de ”doar” 7,2 miliarde de dolari, aplicată de Departamentul de Justiție al SUA. Banca elvețiană Credit Suisse va plăti 5,2 miliarede de dolari, sancțiune pentru operațiunile cu produse bancare toxice pe piața americană.
De Redactia Observator la 28.12.2016, 13:16- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Deutsche Bank a scăpat cu o amendă de ”doar” 7,2 miliarde de dolari, aplicată de Departamentul de Justiție al SUA. Banca elvețiană Credit Suisse va plăti 5,2 miliarede de dolari, sancțiune pentru operațiunile cu produse bancare toxice pe piața americană.
Scandalul subprimelor s-a mai finalizat cu două proceduri de sancțiune aplicate de autoritățile americane în urma anchetelor deschise de Departamentul Justiției pentru pierderile abisale produse deponențior în perioada crizei bancare din 2007-2008. Deutsche Bank va plăti 7,2 miliarde dolari-3,1 miliarde penalizări și 4,1 miliarde dolari despăgubiri consumatorilor- după ce inițial se vehicula o sancțiune de 14 miliarde dolari. Crăciunul a venit cu o reducere-cadou de 7 miliarde dolari, noteză ironic publicația Les Echos.
Tot vineri a fost anunțată la Washington și amenda aplicată băncii elvețiene Credit Suisse- de 5,2 miliarde dolari.
Cele două mari entități bancare respiră ușurate că nu s-a aplicat ridicarea licențelor de operare în SUA. Amenzile au fost asigurate prin provizioane care reduc din profituri dar nu impun majorări de capital.
Amenzile nu depășesc cea mai mare sancțiunea aplicată unei bănci din afara SUA ,PNB Parisbas, sancționată cu 8,9 miliarde dolari pentru vinderea de produse bancare considerate toxice: credite imobilare neperformante transformate în produse financiare cu risc care au declanșat criza subprimelor. În acest scandal Bank of America a plătit amenzi și despăgubiri de 16,7 miliarde dolari, iar JPMorgan 13 miliarde dolari.
Piața bancară din România a fost lovită doar tangențial de criza subprimelor, aceste produse nefiind admise de autoritatea de supraveghere din BNR. Efectul de antrenare al bulei imobiliare din SUA a lovit însă entități bancare din Europa, băncile mamă ale băncilor românești suferind pierderi. Ca atare, acodrul de la Viena a stabilit ca aceste bănci să nu-și retragă capitalul și liniile de finanțare către România, în cadrul unui aranjament la care a participat și FMI.