Antena LIVE

Bază aeriană misterioasă, construită pe o insulă vulcanică în largul Yemenului. Nicio țară nu a revendicat-o

O bază aeriană misterioasă este construită pe o insulă vulcanică în largul Yemenului. Oficialii militari din această țară spun că Emiratele Arabe Unite construiesc baza pe insula Mayun, un punct crucial pentru transportul maritim. Cu toate acestea nicio țară nu a revendicat încă baza aeriană de pe insulă, relatează The Guardian. 

De la 26.05.2021, 00:30
O misterioasă bază aeriană este construită pe o insulă vulcanică din largul Yemenului Planet Labs / AP

O misterioasă bază aeriană este construită pe o insulă vulcanică din largul Yemenului, un punct crucial pentru transporturile internaționale comerciale și de energie. În timp ce nicio țară nu a revendicat baza de pe insula Mayun, situată în strâmtoarea Bab el-Mandeb, traficul maritim asociat cu o încercare de a construi cu ani în urmă o pistă masivă pe insula lungă de 6 km, arată cu degetul spre Emiratele Arabe Unite.

Oficialii guvernului Yemen, recunoscut la nivel internațional susțin și ei că Abu Dhabi este în spatele bazei aeriene, chiar dacă Emiratele Arabe Unite au anunțat în 2019 că își retrag trupele dintr-o campanie militară condusă de Arabia Saudită împotriva rebelilor Houthi din Yemen. „Acesta pare să fie un obiectiv strategic pe termen lung pentru a stabili o prezență relativ permanentă”, a declarat Jeremy Binnie, editorul din Orientul Mijlociu al companiei de informații open-source Janes, care urmărește de mai mulți ani construcția din Mayun. El spune că „nu este vorba doar de războiul din Yemen și trebuie să vedem situația transportului maritim ca fiind esențială acolo”.

Ce se ascunde în spatele bazei aeriene de pe insula Mayun

Oficialii din Abu Dhabi și ambasada EAU la Washington nu au răspuns la solicitările de comentarii.  Pista de pe insula Mayun permite oricui o controlează să dea dovadă de poziție de putere în strâmtoare și să lanseze cu ușurință atacuri aeriene în Yemenul continental, devastat de un război sângeros, de ani de zile. De asemenea, oferă o bază pentru orice operațiune în Marea Roșie, Golful Aden și Africa de Est. Imaginile prin satelit de la Planet Labs, obținute de Associated Press, au arătat vehicule care construiau o pistă de 1,85 km  pe 11 aprilie. Până la 18 mai, lucrarea părea completă, cu trei hangare construite la sud de pistă.

Pe acelaşi subiect

O pistă de această lungime poate permite aterizarea avioanelor de atac, de supraveghere și transport. În 2016 s-a încercat construcția unei piste chiar mai mari, de peste 3 km lungime, care să permită aterizarea unor bombardiere, dar această lucrare a fost abandonată. Oficialii militari ai guvernului Yemen recunoscut la nivel internațional și pe care coaliția condusă de Arabia Saudită îl susține din 2015, au declarat că Emiratele Arabe Unite construiesc pista. Au vorbit cu AP sub protecția anonimatului deoarece nu aveau autorizația de a informa presa și au declarat că navele emirate au transportat arme, echipamente și trupe militare pe insula Mayun în ultimele săptămâni.

Oficialii militari au declarat că tensiunile recente dintre Emiratele Arabe Unite și președintele yemenit, Abd Rabbu Mansour Hadi, au fost cauzate de solicitarea de a închiria insula pentru 20 de ani. Oficialii EAU resping neînțelegerile. Proiectul inițial, eșuat, a demarat după ce forțele EAU și ale aliaților au preluat insula de la militanții houthi susținuți de iranieni în 2015. Până la sfârșitul anului 2016, imaginile din satelit arătau construcția acolo.

Remorchere ale companiei Echo Cargo & Shipping din Dubai și ambarcațiuni de transport ale companiei Nawi Marine Services din Abu Dhabi au contribuit la aducerea echipamentului pe insulă în acea primă încercare, conform dovezilor înregistrate de firma de date Refinitiv. Fotografiile prin satelit din acel moment arată că au fost descărcate echipamente și vehicule într-un port provizoriu de pe plajă.

Echo Cargo & Shipping a refuzat să comenteze, în timp ce Bin Nawi Marine Services nu a răspuns la o cerere de comentariu. Datele recente de transport nu arată nicio navă înregistrată în jurul Mayun, ceea ce sugerează că oricine a asigurat transportul a oprit dispozitivele de urmărire din sistemul de identificare automată a navelor maritime pentru a evita identificarea. Construcția s-a oprit inițial în 2017, probabil când inginerii și-au dat seama că nu pot săpa printr-o porțiune din insula vulcanica. Lucrările au fost reluate serios pe 22 februarie la câteva săptămâni după ce președintele Joe Biden a anunțat că va pune capăt sprijinului SUA pentru ofensiva condusă de Arabia Saudită împotriva revelilor Houthi.

Decizia Emiratelor de a relua construirea bazei aeriene vine după ce au demontat părți ale unei baze militare din Eritreea în estul Africii. Eleonora Ardemagni, analistă la Institutul Italian pentru Studii Politice Internaționale, spune că, în timp ce Cornul Africii a devenit un loc periculos pentru Emirate din cauza concurenților și a riscurilor de război local, Mayun are o populație mică și oferă un punct valoros pentru monitorizarea Mării Roșii. Mayun, cunoscută și sub numele de Insula Perim, se află la trei km de marginea sud-vestică a Yemenului. Puterile mondiale au recunoscut locația sa strategică în special prin deschiderea Canalului Suez care leagă Marea Mediterană de Marea Roșie.

Ți-a plăcut acest articol?

arabia saudita baza aeriana emiratele arabe unite yemen
Întrebarea zilei
Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Emailul pe care trebuie să îl ștergi neapărat dacă l-ai primit. Utilizatorii...
Fanatik.ro
Publicat 07.05.2024
Băutura care are un gust mai bun decât cafeaua. Te trezește instant, dar are la...
Fanatik.ro
Publicat 07.05.2024
Războiul viitorului: U.S. Air Force își construiește o flotă de peste 1.000...
spotmedia.ro
Publicat 07.05.2024
Ce BILEȚEL a lăsat un maturător din Vaslui, în parbrizul mașinii, unui șofer...
Gandul
Publicat 06.05.2024
Ce mâncăm după Paște. De ce să ne ferim de ciorbă, preferata românilor
Adevărul
Publicat 07.05.2024
Eliminare dureroasă pentru echipa galbenă! Chef Sautner a pierdut un concurent...
A1
Publicat 07.05.2024
Horoscopul zilei de 8 mai 2024. Gemenii descoperă dragostea adevărată. Află ce...
CaTine
Publicat 07.05.2024
Când poți spăla haine după Sărbătorile Pascale. În Săptămâna Luminată...
spynews.ro
Publicat 07.05.2024
„A venit iepurașul!” » Arpad Paszkany, cadou de peste 100.000 de euro pentru...
GSP
Publicat 05.05.2024
Descoperire uimitoare la bordul unei epave vechi de 1.700 de ani. „O delicatesă...
Click.ro
Publicat 07.05.2024
Locul în care timpul e cu 9% mai lent pentru oameni. Ce fenomen ciudat are loc
Useit
Publicat 07.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Cum atragi banii în viața ta. Cât ești de norocos în funcție de data nașterii
Redacţia.ro
Publicat 07.05.2024
Luxul din „palatul de 1 miliard de euro al lui Putin”, filmare cu camera...
libertatea.ro
Publicat 07.05.2024
Tyla a purtat o rochie din nisip adevărat pe covorul roșu de la Met Gala 2024....
ZU
Publicat 07.05.2024
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
Hello taste
Publicat 07.05.2024
Comportamente sexuale la copiii mici: ce este și ce nu este normal
Deparinti
Publicat 07.05.2024
Paradox sau normalitate: De ce a ajuns motorina să fie mai ieftină ca benzina....
ziare.com
Publicat 07.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de cuișoare. Cum îți poate completa...
Medicool
Publicat 07.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024