BILANŢ DEVASTATOR în urma uraganului Matthew: 1000 de oameni au murit în Haiti. Autorităţile îngroapă morţii în gropi comune
Haiti a început să îşi îngroape o parte dintre morţi în gropi comune după uraganul Matthew, a anunţat duminică un oficial guvernamental, în timp ce holera se extinde în sud-vestul devastat de furtună, iar bilanţul morţilor a crescut la 1.000, relatează Reuters.
De Redactia Observator la 10.10.2016, 12:40Haiti a început să îşi îngroape o parte dintre morţi în gropi comune după uraganul Matthew, a anunţat duminică un oficial guvernamental, în timp ce holera se extinde în sud-vestul devastat de furtună, iar bilanţul morţilor a crescut la 1.000, relatează Reuters.
Uraganul, cel mai puternic care a lovit Caraibele în ultimul deceniu, a ajuns în Haiti marţi, unde a provocat ploi torenţiale şi rafale de vânt cu viteze de până la 233 de kilometri pe oră.
Potrivit unui bilanţ realizat de Reuters pe baza datelor furnizate de autorităţile locale, circa 1.000 de oameni au fost ucişi de furtună în cea mai săracă ţară din Americi.
Bilanţul oficial transmis de Agenţia pentru Protecţie Civilă este de 336 de morţi - un număr mult mai mic decât cel real, pentru că oficialii trebuie să meargă în fiecare sat pentru a confirma numărul deceselor.
Autorităţile au fost nevoite să înceapă să îngroape morţii în gropi comune în localitatea Jeremie, deoarece cadavrele începeau să se descompună, a declarat un oficial guvernamental din regiunea Grand Anse, aflată în vestul Haiti.
El a anunţat că 522 de oameni au murit numai la Grand Anse.
Un bilanţ realizat de primari din 15 dintre cele 18 municipalităţi din Departamentul Sud (sudul insulei) arată că 386 de oameni au murit acolo. În restul ţării, alte 92 de persoane şi-au pierdut viaţa.
Potrivit autorităţilor, cea mai mare îngrijorare în prezent este înmulţirea cazurilor de holeră, astfel că prioritatea Guvernului este să trimită apă, mâncare şi medicamente miilor de oameni refugiaţi în adăposturi.
Holera provoacă diaree puternică şi poate duce la deces în câteva ore, dacă nu este tratată. Boala se transmite prin apa contaminată şi are o perioadă scurtă de incubare, ceea ce duce la epidemii masive în scurt timp.
Echipe guvernamentale au fost trimise în sud-vestul ţării în weekend, pentru a repara centrele de tratament şi pentru a ajunge la epicentrul epidemiei.
Sursa: news.ro