Biserica Ciprului a solicitat retragerea oficială a țării de la Eurovision, susținând că Elena Tsagrinou promovează "închinarea la diavoli"
Cântăreața greacă Elena Tsagrinou va reprezenta națiunea cipriotă la Rotterdam, în luna mai, cu piesa "El Diablo". Potrivit site-ului oficial al Eurovision, piesa exprimă "dragostea către cineva la fel de rău ca Diavolul".
De Cristian Ionescu la 03.03.2021, 18:58Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Cipru a cerut retragerea piesei de la Eurovision
Piesa controversată include replici precum "Diseară vom arde într-o petrecere, este Raiul în Iad cu tine" și "I-am dat inima lui El Diablo... pentru că îmi spune că sunt îngerul lui".
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Cipru a emis marți o declarație fermă în care și-a exprimat "dezacordul și frustrarea intensă" față de poziția radiodifuzorului național Cyprus Broadcasting Corporation (CyBC) cu privire la selecția melodiei.
Sinodul a scris că piesa "favorizează ridicolul, susținând predarea către diavol și promovează închinarea către acesta".
Președintele CyBC, Andreas Frangos, a declarat jurnaliștilor locali că radiodifuzorul nu intenționează să retragă „El Diablo” din competiție.
"Piesa spune povestea unei fete care se găsește prinsă într-o relație de exploatare cu un tip rău, de aceea îl numește "el diablo". Este lupta eternă între rău și bine. Această problematică relație cu sindromul Stockholm și în ciuda paranoiei pe care o trăiește, până la urmă adevărul strălucește întotdeauna și caută ajutor pentru a rupe legăturile, pe calea spre libertate. Orice altă interpretare nu are nimic de-a face cu semnificația piesei", a declarat corporaţia pentru CNN, într-un comunicat.
Versuri provocatoare şi inacceptabile
Respingând "interpretarea metaforică" a CyBC, Biserica a descris versurile drept "provocatoare și inacceptabile" și "complet în contradicție cu valorile poporului".
Sfântul Sinod susţine că a fost contactat de "mii" de cetățeni care și-au exprimat nemulțumirea față de alegerea piesei.
"Facem apel la guvernul care numește consiliul de administrație al CyBC să anuleze selecția acestui cântec special și să îl înlocuiască cu unul diferit care exprimă istoria și cultura noastră, tradițiile și revendicările noastre", a spus biserica.
Apelul Sfântului Sinod vine la câteva zile după ce poliția a fost chemată la birourile CyBC în urma rapoartelor potrivit cărora un bărbat de 48 de ani intrase ilegal în incintă pentru a protesta despre cântec.
Scandalul, escaladat la vârful politicii
"Respectăm punctele de vedere ale Sfântului Sinod sau ale celor care nu sunt de acord cu titlul cântecului care va reprezenta Cipru în concursul Eurovision din acest an. În același timp, totuși, Guvernul respectă pe deplin libertatea intelectuală și artistică creativă care nu poate fi interpretată greșit sau limitată din cauza titlului unei melodii, iar dimensiunile inutile nu ar trebui atribuite", a precizat Victoras Papadopoulos, directorul biroului de presă al președintelui, într-un comunicat.
Desfășurat din 1956, Concursul Eurovision este cel mai vechi concurs de muzică TV din lume, potrivit Guinness World Records.