Catalonia anunță REFERENDUM DE INDEPENDENȚĂ. Guvernul spaniol JURĂ că va face ORICE să îl OPREASCĂ
Guvernul regional al Cataloniei a anunțat că referendumul de independență se va ține în luna octombrie a acestui an. Anunțul de astăzi a generat și mai multe probleme, declanșând încă o luptă politică și judiciară cu Madrid, notează presa internațională.
De Redactia Observator la 09.06.2017, 12:47Guvernul regional al Cataloniei a anunțat că referendumul de independență se va ține în luna octombrie a acestui an. Anunțul de astăzi a generat și mai multe probleme, declanșând încă o luptă politică și judiciară cu Madrid, notează presa internațională.
Președintele catalan, Carles Puigdemont, a declarat că alegătorilor din referendumul unilateral li se va pune întrebarea: "Vrei să fie Catalonia o țară independentă sub forma unei republici?"
Administrația pro-suveranității lui Puigdemont insistă că bogata regiune nord-estică are dreptul politic, economic și cultural la autodeterminare.
Însă, guvernul spaniol se opune vehement secesiunii, argumentând că este o încălcare a constituției și a promis să folosească toate mijloacele posibile pentru a opri referendumul. Mai mulți oficiali chiar au jurat că vor face tot ce le stă în putință să oprească referendumul.
"Pot anunța referendum ori de câte ori doresc și îl pot organiza și discuta în fiecare săptămână, dacă vor. Dar vă asigur că acest referendum nu va avea loc", a promis chiar vicepremierul spaniol, Soraya Sáenz de Santamaría.
Mai mult de 80% dintre participanți au optat pentru independență într-un sondaj simbolic, organizat acum trei ani, deși doar 2,3 milioane de alegători eligibili din Catalonia au participat la votare. Totuși, de această dată, guvernul catalan insistă că rezultatele vor fi obligatorii din punct de vedere juridic.
Guvernul spaniol este, cu toate acestea, încrezător că poate opri referendumul. Pe lângă instanțele judecătorești, are puterea de a invoca articolul 155 din Constituție, care i-ar permite să ia măsuri drastice pentru a împiedica votul, prin suspendarea autonomiei regionale.
O astfel de mutare ar putea face ca Madridul să ordone închiderea școlilor din regiune, pentru a le împiedica să fie utilizate ca secții de votare și chiar să preia controlul asupra poliției catalane.
Mai mult, săptămâna trecută, Comisia de la Veneția, print-un grup de experți care consiliază Consiliul Europei cu privire la legea constituțională, a scris lui Puigdemont, spunându-i că referendumul ar trebui să fie efectuat "în acord cu autoritățile spaniole și în deplină conformitate cu Constituția Și legislația aplicabilă".
Deși mișcarea separatistă a dobândit un impuls enorm în ultimii ani, procentele sunt foarte apropiate. Potrivit unui sondaj de la sfârșitul lunii martie, 48,5% din catalani se opun ieșirii din Spania, în timp ce 44,3% susțin ruptura.
Duminică, fostul antrenor al clubului de fotbal din Barcelona, Pep Guardiola, va citi un manifest, la un miting din oraș, în favoarea unui referendum.