Catastrofa de la Cernobîl a devenit prilej de turism pentru oraşul Prîpeat (Video)
Tot mai mulţi oameni par interesaţi să viziteze oraşul Prîpeat şi zonele lăturalnice după lansarea unei mini-serii inspirate de accidentul de la centrala nucleară. Agenţiile turistice estimează o creştere de peste 40% a numărului turiştilor pe timpul verii.
De Redactia Observator la 05.06.2019, 10:07Tot mai mulţi oameni par interesaţi să viziteze oraşul Prîpeat şi zonele lăturalnice după lansarea unei mini-serii inspirate de accidentul de la centrala nucleară. Agenţiile turistice estimează o creştere de peste 40% a numărului turiştilor pe timpul verii.
Succesul masiv al miniseriei de 5 episode, "Cernobîl" este pe cale să transforme zona din Ucraina într-una din cele mai mari atracţii turistice ale anului 2019. Serialul prezintă urmările exploziei din urmă cu 33 de ani, operaţia de curăţare amplă, dar şi ancheta care a urmat.
ghid turistic, Viktoria Brozhko: Este un loc frumos. Poţi vedea că natura revine şi începe să preia controlul din ce în ce mai mult. Acesta este de fapt singurul loc din Ucraina, unde poţi să simţi atmosfera specifică Uniunii Sovietice.
O agenţie turistică din Ucraina a raportat deja o creştere cu 40% a numărului rezervărilor din luna mai, de la începutul difuzării serialului. Un tur în limba engleză costă în jur de 100 de euro de persoană.
Turiştii pot vizita monumentele ridicate în memoria victimelor şi câteva dintre localităţile abandonate, dar şi reactorul numărul patru, care din 2016 a fost acoperit de dom de metal masiv înalt de 108 metri. La finalul zilei, turiştii se pot plimba prin Prîpeat.
Turist: Când vezi aceste clădiri goale, este fantastic. Te simţi ca şi când ai comunica cu oamenii care au fost aici şi simţi ce au simţit şi ei atunci când au fost nevoiţi să părăsească locul.
31 de oameni au murit în seara accidentului de la Cernobîl. Numărul victimelor cauzat de radiaţii este însă necunoscut, iar cifrele variază între 9.000 şi 115.000.