Câţi ucraineni mai sunt dispuşi să îndure războiul atâta timp cât este necesar
Numărul ucrainenilor dispuși să suporte povara războiului este în scădere. 63% dintre cetăţenii ţării au declarat că sunt gata să îndure războiul atâta timp cât este necesar, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev (KIIS). Poziția ucraineilor pe această temă a rămas în mare parte stabilă de la începutul invaziei în 2022. În decembrie 2023 și în februarie 2024, 73% dintre ei susţineau acest lucru.
De Redactia Observator la 05.11.2024, 12:19- Ce vor românii de la România? Fii parte a campaniei Observator. Spune-ne ce vrei TU de la România printr-un video de 30 de secunde
- Structura planului de afaceri: 5 puncte-cheie pentru a avea succes
Război în Ucraina. Pentru prima dată de la începutul războiului declanşat de Rusia numărul ucrainenilor care sunt gata să îndure războiul atâta timp cât este necesar este în scădere, relatează Ukrainska Pravda, Suspilne şi Rbc.ua.
63% dintre ucraineni spun că sunt dispuşi să îndure războiul atât timp cât este necesar
63% dintre ucraineni au declarat că sunt gata să îndure războiul atâta timp cât este nevoie, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev (KIIS) în perioada 20 septembrie - 3 octombrie 2024. Alți 15% dintre respondenți au spus că sunt dispuși să suporte războiul pentru încă câteva luni, iar 4% au spus că pot suporta timp de șase luni. Aproximativ 6% au spus că sunt gata să reziste timp de un an, iar 12% nu au putut răspunde.
Sociologii ucraineni subliniază că de la începutul invaziei, din februarie 2022, până în februarie 2024, situația practic nu era schimbată. În mod constant aproximativ 71-73% dintre ucraineni răspundeau că sunt gata să îndure războiul atâta timp cât este nevoie, 2-3% dintre ei spuneau că sunt dispuşi să îndure războiul aproximativ 1 an, iar între 18-21% dintre respondenți se refereau de la câteva luni până la jumătate de an.
- Canada a trimis Ucrainei primul sistem avansat de rachete NASAMS. Când ar urma să-l primească
- 11.000 de soldaţi nord-coreeni se află deja în Kursk, susţine Zelenski. Liderul de la Kiev, furios pe răspunsul...
- Cristi Popovici, corespondent de război, a fost în inima Dunării ca să afle cum îi afectează războiul de la...
- Ucrainenii susţin că au avut primele confruntări cu soldaţii nord-coreeni. S-ar fi luptat cu ei în Kursk
- Orez pentru "carne de tun". Ce primeşte Coreea de Nord de la Rusia în schimbul soldaţilor
"În perioada februarie-octombrie 2024, înregistrăm pentru prima dată o scădere a ponderii celor care sunt gata să suporte atâta timp cât este nevoie. În același timp, majoritatea ucrainenilor, 63%, susțin că sunt pregătiți să îndure războiul atâta timp cât este necesar, s-a înregistrat o creștere de la 3% la 6% a celor care vorbesc despre 1 an, adică 69% dintre ucraineni vorbesc despre o perioadă relativ lungă", se arată în raport.
Se mai observă că ponderea celor care vorbesc despre o perioadă mai scurtă, de câteva luni până jumătate de an s-a schimbat semnificativ, 19% în prezent vs 21% în februarie 2024 (această diferență se află în marja de eroare). Cu toate acestea, a crescut numărul de oameni care nu au putut răspunde la întrebare, de la 4% la 12%, ceea ce, evident, reflectă creșterea incertitudinii generale în societate.
Ucrainenii au fost întrebaţi şi despre ce cred în legătură cu resursele Rusiei pentru continuarea războiului. 47% dintre ucraineni consideră că Rusia are suficiente resurse pentru un război pe termen lung împotriva Ucrainei, iar 46%, dimpotrivă, consideră că Rusia își epuizează rezervele de resurse. Este o schimbare importantă de rândul ucrainenilor, dat fiind faptul că în februarie 2023, doar 22% dintre cetățeni considerau resursele Kremlinului ca fiind nelimitate.
Sondajul a fost realizat prin interviuri telefonice în perioada 20 septembrie-3 octombrie 2024 în toate regiunile Ucrainei (teritoriu controlat de guvernul Ucrainei). Au fost intervievați 989 de respondenți. Potrivit unui sondaj al Centrului Razumkov realizat în septembrie, numărul ucrainenilor care consideră că negocierile cu Rusia reprezintă "o modalitate eficientă de a obține pacea" a crescut la 35%.